Categories: Ştiri sănătate

Investigația care crește rata de detecție a cancerului de sân cu 40%

Mamografia 3D cu tomosinteză reprezintă un pas înainte în depistarea cancerului de sân, crescând rata de detecție cu 40%, față de mamografia clasică, potrivit medicilor specialiști în radiologia imagistică din cadrul The Radiological Society of North America. 

Mamografia cu tomosinteză este o investigație imagistică ce utilizează raze X, pentru a obține imagini tridimensionale ale structurii sânului. Este o metodă de screening (depistare timpurie) sau de diagnostic pentru cancerul de sân, foarte des utilizată în țările din vestul Europei. Procedura este superioară față de mamografia clasică, fiind considerată cea mai avansată metodă imagistică pentru evidențierea cancerului de sân.

Cancerul de sân, unul din cancerele care omoară cele mai multe românce

La nivel global, statisticile îngrijorătoare arată că în fiecare oră, o femeie primește diagnosticul de cancer de sân, iar o alta își pierde viața la fiecare trei ore. În România, această problemă este cu atât mai acută: cifrele vorbesc de la sine – aproape 10.000 de femei sunt diagnosticate anual și mai mult de 3.000 își pierd viața an de an în lupta cu această boală fatală, conform datelor furnizate de Globocan.
Cancerul de sân reprezintă, conform unui raport recent al Comisiei Europene, una din principalele cauze de mortalitate prin cancer în rândul femeilor din țara noastră.

Cu toate că medicina a evoluat semnificativ, specialiștii din mai multe țări europene estimează că numărul cazurilor de cancer va crește în viitor, însă rata de mortalitate cauzată de această boală ar trebui să scadă ca urmare a implementării de programe de screening.

Numai în 2020, aproape 12.000 de femei din România au fost diagnosticate cu cancer de sân, reprezentând 28% din totalul cazurilor de cancer la femei din țara noastră. Descoperirea precoce a acestor cazuri este crucială pentru șansele de vindecare. În acest context, mamografia 3D cu tomosinteză devine o metodă esențială.

„Mamografia 3D sau mamografia cu tomosinteză poate crește rata de detecție a cancerului de sân cu 40%, conform celor mai recente date din domeniu. Acest lucru înseamnă că neoplasmul poate fi descoperit în fază incipientă, iar șansele de vindecare cresc considerabil,” explică Dr. Simona Motrogan, medic specialist radiologie-imagistică medicală în cadrul Rețelei de sănătate Regina Maria.

„Mamografia cu tomosinteză este superioară mamografiei 2D”

Mamografia cu tomosinteză este o investigație imagistică care ajută medicii să obțină imagini tridimensionale ale structurii sânului. Această metodă este recomandată, în special, femeilor cu o consistență densă a sânilor, unde tumorile sunt mai dificil de detectat folosind mamografia clasică. Tehnologia 3D permite identificarea rapidă și sigură a tumorilor, folosind o doză foarte scăzută de radiații, reușind astfel să reducă și numărul de biopsii efectuate, precum în cazul mamografiei 2D.

„Mamografia cu tomosinteză este superioară mamografiei 2D prin faptul că scade rata rechemărilor pacientelor pentru investigații suplimentare scăzând astfel nivelul de anxietate a acestora în special în cazul sânilor cu densitate crescută, poate fi folosită atât ca metodă de screening cât și de diagnostic, scade rata cancerelor de interval și ne oferă date mai precise privind distribuția microcalcificarilor.”, adaugă Dr. Motrogan.

Conform datelor interne ale unei rețele de spitale și clinici private din România, în anul 2022 s-a observat o creștere semnificativă a cererii pentru mamografii, înregistrând peste 25.000 de astfel de investigații efectuate în centrele de imagistică din toată țara.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că 1 din 8 femei este predispusă la dezvoltarea de cancer de sân în timpul vieții. Mamografia, ca metoda de screening, a devenit esențială pentru depistarea în fază incipeintă a bolii, iar acum, mamografia cu tomosinteză 3D oferă o nouă perspectivă pentru prevenirea și combaterea acestei boli grave. Un lucru e cert și anume că femeile trebuie să efectueze investigații periodice, pentru a beneficia de un diagnostic timpuriu și tratament adecvat.

Recent Posts

STUDIU. Condimentul care poate crește riscul de cancer de stomac

STUDIU despre un condiment comun. Consumul excesiv al unui condiment comun poate crește riscul de…

9 ore ago

Horoscop 18 mai. Astrolog: Capricornii pot fi ușor de păcălit. Mare atenție!

Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru nativii celor 12 zodii. Gemenii pot acționa imoral, Racii…

9 ore ago

Cinci alimente benefice pe care toată lumea trebuie să le consume: Îmbunătățesc funcția rinichilor

O echipă internațională de medici nutriționiști a întocmit o listă cu cinci alimente benefice pentru…

10 ore ago

Totul despre boala rară și gravă care afectează hemoglobina: Tratamentul NU trebuie întrerupt

Talasemia majora este o boală genetica rară și gravă care afectează producerea de hemoglobina, proteina…

10 ore ago

Ce s-a întâmplat în corpul unei femeie care a urmat o dietă strictă

O femeie a urmat o dietă strictă cu apă două săptămâni. Ea a dezvăluit ce…

11 ore ago

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri. Vezi ce se întâmplă în corp

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri? Sucurile naturale sunt o…

11 ore ago

Citeste si: