Categories: Ştiri sănătate

Iraniancă de 22 de ani, omorâtă în bătaie de ”poliția moralității” din cauză că vălul nu îi acoperea tot părul

Mahsa Amini, o tânără de 22 ani ani, din Iran, a fost reținută și omorâtă în bătaie de poliție pentru că ar fi încălcat regulile vestimentare. Moartea ei suspectă, mediatizată pe rețelele sociale, a condus la proteste și condamnări în rândul iranienilor. 

Mahsa Amini, căreia i se spunea și Jina, a fost reținută marți pe străzile din Teheran în timp ce vizita capitala Iranului împreună cu familia sa. Martorii spun că ”poliția moralității” a acuzat-o că un smoc de păr îi ieșea de sub văl, așa că au târât-o în dubă ca să o ducă la un centru de reeducare.

Legea hijabului (vălului) obligatorie în Iran, care a intrat în vigoare în 1981 după revoluția islamică, a fost contestată de mult de multe femei, iar în ultimii ani unele au apărut în public fără văl, potrivit nytimes.  Dar asta poate fi extrem de riscant: unitățile de poliție morală aplică în mod arbitrar regulile, iar tacticile lor variază de la notificări verbale, la amenzi bănești și la târarea violentă a femeilor în dube pentru detenție.

Poliția susține că tânără a suferit un infarct

Poliția nu a oferit o explicație referitoare la motivul pentru care Masha a fost reținută, în afară de faptul că a implicat regula vălului. Mama ei a spus, într-un interviu acordat presei iraniene, că fiica ei respecta regulile și purta o haine lungi și largi. Ea a spus că fiica ei a fost arestată când a ieșit din metrou împreună cu fratele ei și că rugămințile lui de a fi lăsați în pace pentru că sunt vizitatori ai orașului au fost ignorate de către poliție.

„Trebuie să explice pentru ce au comis crima, din ce motiv au făcut asta?” a spus mama ei, adăugând că forțele de securitate au invadat spitalul și au ordonat familiei să nu vorbească. „Sunt mama ei și mor de durere”.

Forțele de securitate iraniene au emis o declarație în care susțin că doamna Masha Amini s-a prăbușit dintr-o dată în urma unui atac de cord la centrul de detenție, în timp ce urma cursuri educaționale privind regulile hijab-ului. Familia ei a contestat această afirmație, spunând că era perfect sănătoasă înainte de arestare, potrivit știrilor.

Fratele ei, Kiarash Amini, a spus că așteaptă în afara centrului de detenție în ziua arestării ei, când a auzit țipete din interior. A sosit o ambulanță și un martor care ieșea din centru i-a spus că forțele de securitate au ucis o tânără în interior, potrivit presei locale.

Masha Amini a fost dusă de la centrul de detenție cu ambulanța la un spital la scurt timp după arestare și a intrat în comă acolo, dar a fost conectată la aparate.

O fotografie și un videoclip cu tânăra de 22 de ani, care au circulat joi pe rețelele de socializare, au arătat-o ​​întinsă inconștientă pe un pat de spital, cu tuburi în gură și nas, sânge curgând din ureche și vânătăi în jurul ochilor.

Mai mulți medici iranieni au declarat pe Twitter că, deși nu au avut acces la dosarul ei medical, sângerarea de la ureche a sugerat că a avut o comoție cerebrală din cauza rănilor la cap.

Moartea ei a stârnit proteste în capitala Iranului

Televiziunea de stat a difuzat imagini fără sunet sau dată, furnizate de poliție de la camerele din interiorul centrului de detenție, care au arătat o femeie pe care poliția a identificat-o ca fiind Masha Amini îmbrăcată într-un halat lung și negru și o eșarfă mare. În videoclip, femeia se ridică de pe scaun, vorbind pentru scurt timp cu o femeie care lucrează la centrul de detenție. Femeia identificată drept Masha Amini își duce apoi mâinile la cap și se prăbușește. Videoclipul este apoi tăiat brusc.

Moartea Mashei a stârnit indignare în rândul multor iranieni obișnuiți, precum și a unor oficiali, înalți clerici, celebrități și sportivi. Mulți nu numai că au condamnat aparenta violență împotriva ei, dar au cerut și încetarea practicii de hărțuire și reținere a femeilor pentru că nu respectă regulile hijabului.

Protestele au izbucnit vineri în mai multe cartiere din Teheran, după ce a fost declarată moartea ei, mulțimile scandând „moarte dictatorului” și „moarte lui Khamenei”, referindu-se la liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, potrivit martorilor și videoclipurilor postate pe BBC Persian și social media.

Forțele de securitate au fost desfășurate în număr mare pe străzi și în afara spitalului unde ea a murit pentru a dispersa mulțimea, iar videoclipurile de pe rețelele de socializare i-au arătat pe ofițeri bătând oamenii cu bastoane și trăgând focuri de armă în aer.

Recent Posts

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică care poate vindeca orice, mai puțin MOARTEA: Să o luăm preventive. Este anticancerigen…

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică. Cum să prevenim cancerul cu produse naturale. Sfaturile medicului…

9 ore ago

Horoscop 15 mai 2024. Berbec, nu te grăbi să dai un răspuns. Vărsător, te poți confrunta cu mici piedici

Horoscop 15 mai 2024. Nativii din zodia Berbec este sfătuită de astrologi să nu se…

10 ore ago

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce criterii trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce…

10 ore ago

Medic român: Bolile de piele au un impact foarte mare

Bolnavii de cancer de piele au nevoie de consiliere psihologică pentru a face față emoțiilor…

11 ore ago

Cum se pregătesc oamenii de știință pentru o nouă pandemie: Protecție mai largă pentru omenire

Nou modul de protecție împotriva amenințărilor pandemice viitoare. oamenii de știință iau în considerare modul…

11 ore ago

Bucureștiul are un nou Spital de Stomatologie. Unde este situat și ce are în dotare unitatea medicală

Bucureștiul are acum un nou Spital de Stomatologie. Unitatea se află în sectorul 4.  Această…

12 ore ago

Citeste si: