Categories: Stil de viaţă

Izvorul Tămădurii 2024. Ce este bine să dai de pomană în Vinerea Luminată? Află ce se întâmplă dacă bei Agheasmă Mică astăzi

Izvorul Tămăduirii cade în acest an pe data de 10 Mai și este una dintre cele mai importante sărbători închinate Maicii Domnului.

Potrivit Traditiei, un orb a primit vederea dupa ce s-a spalat cu apa unui izvor din jurul Constantinopolului.  Orbul ajunge la izvor datorita imparatului Leon (457- 474), pe atunci neincoronat, care implineste descoperirea facuta de Maica Domnului:

„Nu este nevoie sa te ostenesti, caci apa este aproape. Patrunde, Leone, mai adanc in padure si, luand cu maini apa tulbure, potoleste cu ea setea orbului si unge cu ea ochii lui cei intunecati”, potrivit crestinortodox.ro

Ce se întâmplă dacă bei Agheasmă Mică de Izvorul Tămăduirii?

Agheasmă Mică. Apa sfințită în această zi se poate bea oricând, în special de către cei bolnavi, pentru că aceștia au șanse mai mari de vindecare. Potrivit tradiției, apa sfințită în această zi îi ajută pe oameni să se umple de Duhul Sfânt și să își vindece suferințele și bolile.

Cine lasă un vas cu apă în biserică de joi până vineri, iar apoi se spală cu apa sfințită și o bea pe stomacul gol, va scăpa de necazuri întregul an.

Ce NU ai voie să faci în Vinerea Luminată

Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare închinată Maicii Domnului, iar în fiecare biserică se oficiază Sfânta Liturghie şi se face sfinţirea apei, care se mai numeşte şi agheasmă mică.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Femeile NU trebuie să spele, să calce sau să croiască îmbrăcăminte, pentru că se spune că lucrul făcut în ziua sfântă nu va fi de folos şi nu va fi terminat niciodată.

Oamenii NU au voie să se certe şi nici să îl pomenească pe necuratul.

Nu se dă nimic cu împrumut de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, ca să nu se lege farmecele de tine.

La sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, este interzis să se facă treburi casnice sau să se lucreze la câmp.

Nu se bea aghiasma pe stomacul plin. Aghiasma Mică se consumă dimineaţa pe nemâncate.

Cea mai puternică rugăciune făcătoare de minuni către Maica Domnului rostită de Izvorul Tămăduririi. Te ferește de cele rele și te protejează de boală

Superstiţii care se ţin pe 10 Mai în Vinerea Luminată

În tradiţia populară, se crede că bolnavii care respectă ritualul şi beau apă sfinţită din ziua praznicului dimineaţa, înainte de micul dejun, se pun pe picioare.

Se mai spune în popor că apele sunt mai zgomotoase şi mai zbuciumate de Izvorul Tămăduirii. De aceea, zgomotul apei îi ajută pe fântânari să găsească mai uşor o sursă de apă.

În ziua de Izvorul Tămăduirii, gospodarii aruncă apă sfinţită peste vitele de povară, pentru ca ele să fie sănătoase şi să lucreze cu spor la muncile agricole. Se stropesc cu apă sfinţită în ziua praznicului şi grădinile şi livezile, pentru a fi un an rodnic. Totodată, oamenii cred că acest ritual protejează recoltele de distrugerile provocate de grindină.

Tot printre cei care cred în superstiţii, se spune că dacă cineva are curajul să lase, în ziua de Izvorul Tămăduirii o cană ori un vas cu apă sub un nuc sau un soc, şi găseşte mai târziu pământ la fundul acelui vas, însemnă că nu mai are multe zile de trăit.

Ce este bine să dai de pomană la Izvorul Tămăduirii

În tradiția populară se spune că este bine să dai de pomană alimente și băuturi, precum pâine, colaci, miere, vin sau apă, în semn de recunoștință și mulțumire pentru darul tămăduirii și al vieții.

De asemenea, pe lângă pomană este recomandat să faci fapte bune, cum ar fi să ajuți pe cei aflați în nevoie sau să donezi pentru cauze caritabile.

 

Recent Posts

Anunțul momentului făcut de Ministrul Muncii. Actul care te ajută să ai o pensie mai mare după recalculare! „Noi dăm dreptul, dar pensionarii aduc actul”

Simona Bucura-Oprescu a explicat în ce fel vor fi modificate pensiile românilor odată cu recalcularea…

9 minute ago

9 moduri în care consumul de alcool îți afectează corpul

Alcoolul îți afectează întregul organism, de la ficat și sistemul imunitar până la creier și…

29 de minute ago

Transplant pulmonar

Un transplant pulmonar (sau transplant de plămâni) este o procedură chirurgicală prin care un plămân…

49 de minute ago

Zodii care atrag ghinionul. Numerolog: Ei adoră lumina reflectoarelor și uneori pot fi un magnet pentru dramă

Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la emisiunea Adevăruri Ascunse, într-un horoscop unic, care sunt semnele…

o oră ago

Horoscop 21 mai 2024. Berbecii sunt cam superficiali, Capricornii au idei fixe

Horoscop 21 mai 2024. Potrivit astrologului Nicoleta Ghiriș, unele zodii au probleme financiare, altele au…

2 ore ago

Un ciclon puternic lovește România! Prognoza ANM actualizată

Un ciclon de mare putere a afectat țări precum Franța, Belgia, Germania și Olanda și…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar