Categories: Ştiri sănătate

Japonezii vin cu elixirul tinereții: ”Este o veritabilă fântână a tinereții veșnice” spun oamenii de știință

Tinerețea este o stare pe care ne-o dorim cât mai mult timp. Japonezii sunt inovatori și veșnic preocupați de îmbunătățirea calității vieții. Nu întâmplător sunt unii dintre cei mai longevivi oameni de pe planetă.

Ei bine, un nou studiu publicat miercuri în revista Nature anunță că japonezii au descoperit o proteină care ar putea împiedica procesul de îmbătrânire a pielii.

Proteina COL17A1 ar putea fi considerată o veritabilă „fântână a tinereţii veşnice” întrucât ea ar putea să joace un rol important împotriva procesului de îmbătrânire a pielii, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Nature, informează AFP.

Această proteină încurajează competiţia celulară, proces ce permite celulelor puternice să prevaleze în faţa celor mai slabe.

Or, vârsta şi razele ultraviolete determină o epuizare a acestei proteine în organism. Acest fapt lasă cale liberă celulelor mai slabe să se reproducă: astfel, pielea devine mai fină, mai fragilă şi are nevoie de o perioadă mai îndelungată pentru a cicatriza.

Noul studiu, publicat miercuri în revista Nature, a fost realizat pe cozi de şoareci, care prezintă caracteristici comune cu pielea umană.

După ce au înţeles importanţa pe care o are proteina COL17A1, cercetătorii niponi de la departamentul de Biologie a celulelor stem din cadrul Universităţii de Medicină şi Stomatologie din Tokyo, coordonaţi de profesorul Emi Nishimura, au încercat să găsească o metodă pentru a o stimula, cu scopul de a împiedica epuizarea acesteia şi, astfel, în teorie, să frâneze îmbătrânirea şi degradarea pielii.

Oamenii de ştiinţă au izolat doi compuşi chimici, pe care i-au testat cu succes asupra celulelor tegumentare, scrie Agerpres.

„Aceste tratamente au favorizat repararea rănilor într-o manieră semnificativă”, afirmă autorii studiului.

Cercetătorii japonezi consideră că acei doi compuşi ar putea să permită în viitor descoperirea unei metode pentru „a facilita regenerarea pielii şi reducerea îmbătrânirii sale”.

Într-un comentariu publicat de revista Nature, doi oameni de ştiinţă care nu au participat la acest studiu au reamintit că mecanismul competiţiei celulare descris în această cercetare a fost studiat până în prezent în principal pe muşte.

Potrivit acestor experţi, profesorii Ganna Bilousova şi James DeGregori de la Universitatea Colorado din Denver, studiul se bazează pe principiul conform căruia cei doi compuşi chimici identificaţi ar putea să ajute în lupta împotriva îmbătrânirii pielii.

„Alte studii sunt necesare pentru a descifra mecanismul competiţiei celulare în cazul altor tipuri de ţesuturi şi pentru a identifica acei compuşi care sunt capabili să lupte împotriva îmbătrânirii altor organe”, au adăugat ei.

Recent Posts

Amețeli și dureri de cap. Află ce se întâmplă atunci când îți pierzi echilibrul

Amețelile și durerile de cap pot fi simptome ale unor probleme de sănătate care afectează…

11 minute ago

Pensia privată: Informatii ulile despre banii românilor de la bătrânețe

Sistemul de pensii private din România a fost introdus în 2008, odată cu crearea Pilonului…

41 de minute ago

Sfârșitul lumii este aproape: O clarvăzătoare a dezvăluit data exactă a Apocalipsei și detalii terifiante despre ” Antihrist”

Mhoni Vidente a generat agitație pe rețelele de socializare cu ultima sa predicție despre sfârșitul…

o oră ago

Oamenii de știință: acest obicei din copilărie crește riscul de demență

Un obicei din copilărie este asociat cu un risc crescut de a dezvolta demență mai…

2 ore ago

Băutura cu calciu, magneziu și potasiu care ajută la ameliorarea „tuturor durerilor” din organism

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a arătat că o alimentație sănătoasă și…

2 ore ago

Citeste si: