Legătura dintre cancerul pulmonar și durerea de umăr

Durerea de umăr apare adesea din cauza inflamației sau a leziunilor musculare. Mai rar, durerile de umăr pot fi un simptom al cancerului pulmonar.

Deși durerea de umăr nu este un simptom obișnuit al cancerului pulmonar, orice durere persistentă și inexplicabilă justifică o vizită la un medic pentru investigații suplimentare.

În acest articol, explicăm legăturile dintre cancerul pulmonar și durerea de umăr. De asemenea, identificăm diferitele tipuri de cancer pulmonar care pot duce la dureri de umăr și alte cauze potențiale ale acestui simptom.

Cancerul pulmonar și durerile de umăr

Cancerul pulmonar poate provoca dureri în umăr. Durerea indicată înseamnă că durerea începe într-o zonă a corpului, dar o persoană o experimentează într-o zonă diferită.

Unele tipuri de cancer pulmonar sunt mai predispuse decât altele de a provoca durerile menționate.

Tumora Pancoast sau  tumora a santului superior al varfului pulmonar

Tumorile pancoast sunt o formă relativ rară de cancer pulmonar. Aceste tumori se dezvoltă într-o canelură numită sulcus superior în partea superioară a plămânilor. Acestea provoacă adesea dureri intense de umăr pe aceeași parte a corpului cu plămânul afectat, deoarece sulcusul superior este aproape de umăr.

Unele persoane cu o tumoare Pancoast pot prezenta un grup de simptome numit sindrom Horner, care ar putea contribui în continuare la durerea umărului. Acest sindrom poate provoca, de asemenea modificări la nivelul ochilor, incluzând pleoapele căzute  și modificări asimetrice ale transpirației, cum ar fi transpirația redusă pe o parte a feței.

Mezoteliom

Mezoteliomul este un tip de cancer pulmonar care se dezvoltă de obicei ca urmare a expunerii pe termen lung la azbest.

Simptomele mezoteliomului sunt similare cu cele ale altor tipuri de cancer pulmonar. Cu toate acestea, un studiu din 2015, a constatat că 14,3% dintre persoanele cu mezoteliom au prezentat dureri de umăr ca prim simptom.

Cancerul pulmonar metastatic

Cancerul pulmonar metastatic este cancerul care s-a răspândit în alte zone ale corpului. Când cancerul pulmonar se răspândește în regiunile din apropiere, cum ar fi oasele și ganglionii limfatici, pot apărea dureri de umăr.

Cancerul pulmonar metastatic poate provoca o serie de simptome specifice sistemului corporal pe care le afectează. De exemplu, cancerul pulmonar care se răspândește în ficat poate provoca simptome de icter, cum ar fi pielea galbenă.

Cum se simte durerea de umăr legată de cancerul pulmonar

Nu există nicio caracteristică specifică care să definească simptomele durerii de umăr ale cancerului pulmonar.

Un studiu al durerii de umăr la persoanele cu mezoteliom a constatat că participanții au clasificat durerea, în medie, ca fiind patru pe o scară de la unu la 10. Câteva persoane din studiu, cu toate acestea, au prezentat simptome mai semnificative. Acestea includ mobilitate scăzută.

Unele persoane cu dureri de umăr legate de cancer se confruntă cu dureri la nivelul brațelor care iradiază până la mâini. Amorțeala și furnicăturile pot apărea uneori alături de durere.

 

 

Recent Posts

Micul dejun care te va întineri. Restabilește prospețimea pielii

 Micul dejun nu numai că oferă energie pentru întreaga zi, dar dacă este selectat corect,…

3 minute ago

La cât ajunge pensia unui român cu 35 de ani vechime în muncă, după recalculare

Pensie după 35 de ani de muncă. După o perioadă de 35 de ani de…

10 ore ago

Simptome care apar în orice tip de de cancer și sunt adesea ignorate până e prea târziu

Cancerul este o afecțiune complexă și diversă, cu peste 100 de tipuri diferite cunoscute până…

11 ore ago

Ce să mănânci dacă ai glicemia mare. Cele mai bune alimente care elimină zahărul din sânge

Știi ce alimente te ajută să scazi glicemia? Prediabetul este caracterizat prin prezența valorilor crescute…

11 ore ago

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România, înclus în patrimoniul Unesco. Merită să-l vizitezi cel puțin o dată în viață

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România. În România există un oraș de o…

12 ore ago

Nutriționist: Acest fruct îngrașă cel mai tare. E un șoc pentru ficat dacă mâncăm prea mult

Fructul care îngrașă cel mai mult. Dr. Mihaela Bilic, cunoscut medic nutriționist, atenționează în legătură…

12 ore ago

Citeste si: