Categories: Ştiri sănătate

Legea ambroziei: Primăriile vor putea intra pe terenuri, fără acordul proprietarilor. Cine va suporta toate costurile, la final?

Președintele Klaus Iohannis a promulgat modificările aduse Legii ambroziei, potrivit cărora primăriile vor putea intra pe terenuri, fără acordul proprietarilor. 

În urma acestor modificări, primăriile vor emite, la începutul sezonului de ambrozie, o notificare către proprietarii de terenuri, iar aceștia au 15 zile la dispoziție să se conformeze și să îndepărteze ambrozia din proprii bani.

Dacă proprietarii nu vor respecta legea, atunci primăria are dreptul să obțină în instanță dreptul de a intra pe respectivul teren, fără acordul proprietarului. La final, proprietarului terenului îi vor fi imputate toate costurile pe care le-a presupus eliminarea ambroziei.

Noua Lege a ambroziei

Iată ce prevede noua Legea modificată a ambroziei:

Alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
(2) În scopul distrugerii buruienii ambrozia și al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole vor desfășura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităților publice locale, lucrări de întreţinere a terenurilor prin smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se mențin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia.”

După alineatul (4) se introduc două noi alineate, alin.(5) și (6), cu următorul cuprins:
(5) Proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole pot solicita efectuarea acestor lucrări de către autoritățile administrației publice locale, Autoritățile administrației publice locale vor proceda la efectuarea lucrărilor, pe cheltuiala solicitantului, în măsura în care dispun de mijloacele necesare efectuării acestora, sau îl vor informa pe acesta că nu pot da curs solicitării şi că obligația legală prevăzută la alin.(1) subzistă. Modalitatea de plată a contravalorii prestațiilor serviciilor de curățare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia se stabileşte de către autoritățile administrației publice locale.

(6) In situația în care autoritățile locale, la expirarea termenului de 15 zile de la transmiterea avertismentului, constată că proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole nu au efectuat lucrări de curățare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia, pot interveni pe terenurile infestate pentru a le curăța. În toate cazurile în care proprietarul notificat conform alin.(1) nu permite accesul pe terenul supus lucrărilor de intervenție în vederea executării acestora de către autoritatea administrației publice locale, primarul solicită autorizarea instanţei judecătorești competente, prin ordonanţă președințială, dată cu citarea părților. Dispozițiile art.3 se aplică în mod corespunzător. Costurile generate de efectuarea lucrărilor de prevenire, combatere și distrugere a speciei Ambrosia artemisiifolia vor fi suportate de către proprietarii, deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole.

Ambrozia, cel mai puternic alergen

Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este cunoscută pentru faptul că este unul dintre cei mai puternici alergeni dintre toate plantele cu flori. Există mai multe motive pentru aceasta:

  • Polen abundent: Ambrozia produce cantități mari de polen, iar fiecare plantă poate elibera până la un miliard de boabe de polen în timpul sezonului de înflorire. Acest lucru face ca concentrația de polen în aer să fie extrem de ridicată în anumite zone geografice în timpul sezonului de ambrozii, ceea ce crește șansele de expunere la alergen.
  • Polen ușor de transportat: Polenul de ambrozia este ușor de transportat pe distanțe mari de către vânt, ceea ce îl face să ajungă în zone unde nu crește această plantă. Acesta poate călători pe sute sau chiar mii de kilometri în aer, ceea ce înseamnă că oamenii din zone îndepărtate pot fi expuși la acest alergen.
  • Polen alergenic: Polenul de ambrozia conține proteine care sunt puternici alergeni pentru mulți oameni. Atunci când acest polen intră în contact cu membranele mucoase ale ochilor, nasului sau gâtului, sistemul imunitar poate reacționa exagerat, provocând simptome alergice, cum ar fi strănutul, congestia nazală, mâncărimea și chiar astmul.
  • Perioadă de înflorire îndelungată: Ambrozia înflorește de obicei în perioada de la sfârșitul verii până la toamnă. Această perioadă îndelungată de înflorire creează un risc crescut de expunere la polenul de ambrozia pentru persoanele alergice pe o perioadă prelungită.
  • Rezistența la mediu: Ambrozia este o plantă rezistentă și prolifică, capabilă să crească și să înflorească într-o gamă variată de condiții de sol și climat. Această adaptabilitate îi permite să prospere în multe regiuni, extinzând astfel zona în care oamenii pot fi expuși la polenul său.

Toate aceste caracteristici fac ca ambrozia să fie unul dintre cei mai puternici alergeni și să provoace simptome neplăcute pentru milioane de oameni care suferă de alergii sezoniere în zonele unde crește această plantă.

Recent Posts

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

2 minute ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

32 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

o oră ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

2 ore ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică