Categories: Ştiri sănătate

Legea se schimbă. Ce trebuie să știe rudele pacienților decedați în spitale

Din această lună, rudele persoanelor care au murit în spital vor putea avea acces la informații și documente medicale fără consimțământul acestora.

Este o situație deosebită și vizează exclusiv cazurile în care bolnavul se află în comă, este inconștient sau în incapacitate fizică, fapt ce îl împiedică să acorde acest consimțământ. În toate celelalte situații, respectivele informații vor rămâne confidențiale în continuare, iar pacientul conștient rămâne cel care hotărăște dacă permite sau nu accesul celorlalți asupra datelor sale medicale.

Până în prezent, pentru pacienții decedați în spitale care nu își puteau da acordul, apropiații acestora erau nevoiți să acționeze în instanță instituția medicală – care se limita la respectarea prevederilor legale – în vederea obținerii dreptului de a intra în posesia documentelor medicale ale rudei defuncte. Dincolo de suferința pricinuită de dispariția unui apropiat, această situație presupunea proceduri judiciare îndelungate și costisitoare.

În esență, rudele respectivilor pacienți au fost nevoite să atace în instanță Legea 46/2003 cu privire la drepturile pacienților, care stipula ca toate informațiile despre condiția unei persoane internate într-un spital, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele cu caracter personal să fie confidențiale, chiar și după deces, exceptând situațiile în care pacientul și-a exprimat consimțământul în mod explicit sau dacă legislația o impune în mod expres (evenimente precum accidente rutiere, violență, molestare etc. investigate de autorități).

Ce trebuie să știe rudele pacienților decedați în spitale

”Intenția legiuitorului de a da dreptul pacientului să permită sau nu accesul altor persoane la datele sale medicale a fost una bună. Este firesc ca fiecare dintre noi să ne dorim să avem intimitate în acest sens iar suferința noastră să nu reprezinte subiect de discuție între cunoscuți. Pe de altă parte, să nu uităm că trăim într-o societate care manifestă numeroase prejudecăți în privința anumitor patologii iar pacienții pot suferi de pe urma discriminării și a lipsei de informare corectă”, declara în urmă cu câteva luni Șef lucrări Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, potrivit Ziarul de Iași.

Cu toate că legea are ca scop protejarea pacientului, în practică s-a demonstrat că există anumite situații când aceste aspecte juridice pot cauza uneori probleme deosebit de dificile pentru familiile pacienților internați în spitale. Aceștia sunt pacienți care ajung într-o unitate sanitară inconștienți/în stare de comă și care nu sunt în măsură să își dea consimțământul pentru dezvăluirea de date medicale personale.

Situația se complică chiar și mai mult în momentul în care pacientul încetează din viață, iar familiei nu i se permite să aibă acces la dosarul medical al acestuia pentru că pacientul nu și-a dat consimțământul.

În acest context, în urma mai multor cazuri care au necesitat astfel de măsuri legale, Avocatul Poporului a acționat și a solicitat modificarea Legii nr. 46/2003, pentru ca oamenii să nu mai fie trași la răspundere în momentul în care rudele lor mor în spital din cauză că nu-și pot da consimțământul pentru ca familia să aibă acces la datele medicale ale acestora, conchide sursa.

Recent Posts

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

18 minute ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

48 de minute ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

o oră ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

2 ore ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică