Lentilele de contact te pot orbi

Lentilele de contact purtate peste opt ore pe zi – în anumite cazuri chiar şi 14 ore pe zi – împiedică oxigenarea ochilor, fenomen care, în timp, ar putea duce la pierderea vederii, avertizează oftalmologii.

Unul dintre riscurile purtării lentilelor de contact până la peste 14 ore pe zi este lipsirea de oxigen a ochilor, iar simptomele sunt cu atât mai periculoase cu cât nu sunt dureroase şi pot fi detectate cu un microscop special.

Această afecţiune este denumită neovascularizare corneană. Corneea – stratul transparent de la suprafaţa exterioară a ochiului – este singura parte a corpului care îşi ia rezervele de oxigen direct din aer, iar nu din sânge.

„Lentilele de contact acţionează ca o barieră faţă de rezerva de oxigen din mediul înconjurător, deci purtarea lor prelungită poate lipsi corneea de oxigen. Organismul compensează acest lucru creând noi vase de sânge peste cornee pentru a asigura o rezervă de oxigen, ceea ce duce la neovascularizarea corneană. Dacă simptomele nu sunt descoperite la timp, ochii vor fi acoperiţi cu vase de sânge, iar acest lucru opacizează corneea şi, în cazuri rare, pot ameninţa vederea”, a declarat Hosam Kasaby, chirurg oftalmolog la Spitalul Universitar din Southend.

Problema este că această afecţiune se poate dezvolta în câţiva ani – şi numai când ajunge într-un stadiu avansat, purtătorii de lentile de contact devin conştienţi de această problemă, deoarece cauzează iritarea şi înroşirea ochilor, iar în aceste situaţii, ar putea fi prea târziu.

Renunţarea la lentile de contact poate duce la dispariţia vaselor de sânge şi la remisia acestei afecţiuni, deşi în cazuri severe, când vasele de sânge au crescut în exces, deşi acestea dispar ulterior, pot lăsa cicatrice.

Neovascularizarea corneană este mai frecvent întâlnită în cazul lentilelor moi, fabricate dintr-un material plastic în combinaţie cu apă. Celălalt tip de lentile, permeabile la gaz, deşi sunt rigide, permit o mai bună oxigenare a ochilor.

„A apărut, de asemenea, un nou tip de lentile, din silicon-hidrogel, care permit oxigenarea mai bună a corneei decât materialele mai moi, acestea fiind o variantă mai recomandabilă”, a spus Robert Glass, un optometrician din Manchester.

Recent Posts

Cine a fost prima femeie mason și cum a reușit să spulbere codul secret al lojii masculine

Lojile masonice sunt învăluite într-o aură de hermetism și mister care stârnește curiozitatea multora și…

16 minute ago

Cum a aflat Mihai Albu ca suferă de cancer: Făcusem analize periodice şi una si a ieşit deformată cu valoare mare

Afecțiunea gravă a renumitului designer a fost depistată în luna februarie, atunci când a mers…

46 de minute ago

Se dau 1330 de lei de la stat pentru acești români! Cine sunt beneficiarii

Se oferă noi ajutoare pentru crescătorii de animale din România. Valorile variază în funcție de…

o oră ago

Urmează cea mai grea zi din an pentru o ZODIE. Se apropie o cumpănă majoră

Se anunță o săptămână capricioasă pe plan meteorologic, dar și astrologic. Pe 15 mai se…

2 ore ago

15 mai. Ziua Națională a Bujorului Românesc. Este floare națională a României, iar care o rup au parte de amenzi usturătoare

Ziua Națională a Bujorului Românesc. Specie florală unică în Europa, se găseşte numai în România…

2 ore ago

Șase copii au ajuns la Urgență cu halucinații. Bunica i-ar fi spălat cu o substanță toxică

Mai mulți copii au ajuns la Urgență cu halucinații. O nouă tragedie care ar fi…

3 ore ago

Citeste si: