Leptina: Tot ce trebuie să știi despre hormonul de sațietate

Leptina, un hormon care te împiedică să slăbești. Leptina este o proteină secretată în mod natural de organism și care oferă o senzație de sațietate care limitează creșterea în greutate.

Ce este leptina și care este legătura cu obezitatea? Răspunsurile sunt oferite de un medic nutriționist.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

„Leptina este un hormon digestiv care reglează depozitele de grăsime din organism, precum și apetitul. Se numește „ hormonul sațietății ” pentru că dă senzația de sațietate. Este un hormon anorexigen , adică unul care „taie pofta de mâncare” (spre deosebire de hormonii care cresc pofta de mâncare, cum ar fi grelina sau cortizolul ). Leptina este eliberată de țesutul adipos dar și de stomac”, potrivit medicului.

Pe lângă efectele sale asupra metabolismului energetic, leptina este, de asemenea, considerată o citokină care joacă un rol în imunitate. În cele din urmă, este implicat în metabolismul osos și în funcția de reproducere.

Din punct de vedere structural, leptina este o proteină de aproximativ 16 kDa (kilodaltoni), codificată de gena „OB” situată pe cromozomul uman 7 . A fost descoperit pentru prima dată în 1973 la șoareci.

Fiziologic, nivelurile de leptina sunt mai mari la femei decât la bărbați (la greutate egală, în raport cu diferența de proporție și distribuție a masei grase între cele două sexe).

Leptina este un hormon care limitează creșterea în greutate

După masă, leptina, produsă de stomac, intră în sânge. Prin atașarea de receptori specifici din hipotalamus , provoacă senzația de sațietate .

De asemenea, eliberată de țesutul adipos, o creștere a masei grase va avea ca efect stimularea sintezei acesteia și reducerea aportului alimentar în timp ce crește consumul de energie. Dimpotrivă, atunci când masa adipoasă devine rară, secreția de leptină scade, apare senzația de foame, precum și o reducere a cheltuielilor energetice.

Cum să crești nivelul leptinei?

Nivelul de leptină nu este singurul factor care controlează greutatea corporală; alți factori de influență includ: dieta generală, genetica, vârsta, sexul, nivelul de activitate, istoricul medical și sănătatea intestinală. Cu toate acestea, cercetările sugerează că alegerile alimentare, obiceiurile și modificările stilului de viață descrise mai jos pot ajuta la reglarea nivelului de leptină și îți permit să-ți menții mai ușor o greutate corporală sănătoasă:

Sfat! Urmează o dietă cu leptine

Există așa ceva ca „alimente cu conținut ridicat de leptină”? Alimentele care sunt foarte sățioase (cele care te fac sa te simti sătul) pot fi considerate cele mai bune tipuri pentru îmbunătățirea sensibilității la leptină.

Ce alimente NU ar trebui să mănânci pentru a echilibra leptina?

Studiile sugerează că exemplele de alimente procesate, inflamatorii care trebuie limitate sau evitate pentru a-ți regla hormonii de foame și sațietate includ:

• dulciuri precum prăjituri, gogoși, produse de patiserie, brownies și alte deserturi,

• suc și băuturi îndulcite,

• pizza,

• pâine albă, chifle,

• ciocolată, bomboane și înghețată,

• gustări sărate, cum ar fi chipsuri, covrigei și cartofi prăjiți,

• carne procesată și alimente prăjite.

 

 

Recent Posts

Bonă reținută în București. Părinții au filmat-o când le agresa copilul de un an

Bonă reținută în București. O femeie care avea grijă de un băiețel de un an…

20 de minute ago

ACEASTĂ dietă extrem de populară reduce anxietatea și stresul la adulții în vârstă

Anxietatea și stresul la adulții în vârstă ținute sub control cu ajutorul dietei. Dieta mediteraneană…

o oră ago

Trei zodii vor trage lozul cel mare în IUNIE. Au parte de câștig toate planurile: noroc, bani, dragoste, călătorii

Luna iunie va fi o lună perfectă pentru acești nativi, care își vor împlini în…

2 ore ago

Vestea bună a zilei! Chefii Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu se întorc pe sticlă. Unde îi vom putea vedea din nou și când

Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu revin la TV. Vești excelente pentru fanii celor trei chefi care…

2 ore ago

Exercițiu pentru reglarea tensiunii arteriale și sănătatea inimii. Lidia Fecioru: „Dimineața și seara, 5 minute”

Exercițiu pentru reglarea tensiunii arteriale. Milioane de oameni din întreaga lume se confruntă cu hipertensiunea…

3 ore ago

Citeste si: