Levănțica și proprietățile sale miraculoase

Lista de beneficii ale lavandei este tot atât de vastă, precum modurile în care este folosită: ca parfum, dezinfectant, deodorant, afrodiziac, insecticid natural sau calmant pentru sistemul nervos.

Protejează de înţepăturile de insecte

Lavandă ţine departe ţânţarii şi alte insecte şi tratează înţepăturile acestora repede şi eficient.

Scade tensiunea

Tot uleiul esenţial de lavandă îţi îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi scade hipertensiunea arterială.

Reduce balonarea

Antioxidantul prezent în lavandă ajută la refacerea stomacului, mai ales în cazul în care ai luat anterior antibiotice, susţine Christine Gerbstadt, purtătoarea de cuvânt a Academiei de Nutriţie şi Diete din Chicago, SUA. În acest caz, poţi folosi lavandă uscată, ce se găseşte în comerţ că ingredient culinar. Se pune în iaurt şi se consumă împreună cu acesta.

Te scapă de mătreaţă

Uleiul de lavandă ajută la refacerea scalpului, susţine dermatologul Francesca Fusco, din New York. Pentru a da rezultate, trebuie să urmezi un tratament pe baza de levănţică, ce va acţiona că o masca asupra părului tău. Într-un bol, amesteci două linguri de ulei cu 15 picături de lavandă şi pui conţinutul la microunde câteva secunde, până devine călduţ. Apoi masezi uşor scalpul, îl acoperi şi aştepţi o ora să acţioneze. După aceea, te speli pe cap şi totul este gata. Că să aibă un efect promiţător, trebuie folosit pe termen lung.

Calmează arsurile

Levănţica e utilă în caz de arsuri, situaţie în care se aplică pe zona afectată câteva picături de ulei de levănţică. Acelaşi truc e valabil şi pentru vindecarea arsurilor solare. Dacă acestea nu sunt grave pot fi tratate cu un amestec format din câteva picături de ulei de levănţică şi apă minerală. Uleiul este foarte concentrat şi se foloseşte, de obicei, diluat în puţină apă.

De asemenea, în caz de nas înfundat se recomandă să se pună câteva picături de esenţă într-un vas cu apă fierbinte şi se inhalează aburii.

Alungă durerea de cap

Uleiul de levănţică are proprietăţi antiseptice şi antiinflamatoare. Aşadar, durerea de cap poate trece nu doar cu ajutorul pastilelor, ci şi dacă se masează uşor tâmplele cu câteva picături din acest ulei. Acelaşi produs şi-a dovedit utilitatea şi în cazul somnului – câteva picături puse pe pernă asigurând un somn liniştit, întrucât aromă are o mare putere în alungarea stresului.

Datorită proprietăţilor antiseptice şi antiinflamatoare, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial levănţică era folosită în spitale pe post de dezinfectant. În plus, florile au proprietăţi antibacteriene şi se folosesc drept sedative şi pansamente antiseptice.

Stopează căderea părului

Căderea părului poate fi tratată cu succes cu ajutorul tincturii de levănţică, ce întăreşte firul de la rădăcina. Puneţi un pumn cu flori într-un litru de alcool la 70 de grade, păstraţi amestecul la temperatura camerei, agitând sticlă din când în când pentru a se omogeniza, apoi aplicaţi tinctura la nivelul rădăcinii cu un tampon de vată.

Planta este utilă şi pentru obţinerea unui ten frumos, drept pentru care este unul dintre ingredientele lotiunilor şi cremelor pentru corp. Cine nu are crema cu levănţică poate turna câteva picături de esenţă într-o crema obişnuită

Reţeta homemade pentru uleiul esenţial de levănţică

Vestea şi mai bună este că poţi să îţi prepari singură, acasă, uleiul esenţial de levănţică. Zdrobeşte un pumn de flori şi cozi de levănţică şi pune-le într-un recipient din sticlă. Cu cât pui mai multă plantă, cu atât mai intensă va fi aromă uleiului.

Adaugă ulei de măsline şi de migdale, până când acoperi bine florile. Închide etanş recipientul, lăsând totul la macerat într-un loc cald. Agită zilnic borcanul, pentru a ajută florile să îşi elibereze aromă.

După 30 de zile, strecoară amestecul cu o sită deasă. Uleiul obţinut poate fi folosit timp de 12 luni, dacă îl păstrezi într-un loc răcoros!

Recent Posts

Lucruri esențiale pe care oamenii nu le fac. Sunt vitale pentru sănătate

Elemente vitale pentru sănătate. Dr. Cezar, celebrul cardiolog, dezvăluie care sunt elementele vitale pentru sănătate.…

9 ore ago

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

10 ore ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

10 ore ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

11 ore ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

11 ore ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra