Leziuni ale organelor principale, constatate la pacienţii cu COVID lung (STUDIU)

Un nou studiu arată că persoanele care au avut Covid sever pot avea de trei ori mai multe șanse de a prezenta leziuni ale organelor principale, inclusiv plămâni, creier și rinichi. Cercetătorii cred că există o legătură directă cu gravitatea bolii.Studiul, publicat în Lancet Respiratory Medicine, a analizat 259 de pacienți care s-au îmbolnăvit grav și au ajuns în spital, potrivit BBC.

La cinci luni după ce au fost externați, RMN-urile la organele principale au arătat unele diferențe semnificative în comparație cu un grup de 52 de persoane care nu au avut niciodată Covid. Cel mai mare impact a fost observat la plămâni, unde RMN-urile au fost de 14 ori mai susceptibile de a arăta anomalii.

sursa foto: arhiva doctorulzilei

RMN-urile au fost, de asemenea, de trei ori mai susceptibile de a arăta unele anomalii la nivelul creierului și de două ori mai susceptibile la nivelul rinichilor. Nu a existat nicio diferență semnificativă în ceea ce privește sănătatea inimii sau a ficatului, potrivit sursei citate de Mediafax.

Legătura între gravitatea bolii și riscul de a prezenta leziuni ale organelor

Cercetătorii cred că există o legătură între gravitatea bolii și riscul de a prezenta leziuni ale organelor. Dr. Betty Raman, de la Universitatea din Oxford și unul dintre principalii cercetători ai studiului, spune că este clar că cei care trăiesc cu simptome de long Covid pot suferi mai ușor unele leziuni ale organelor.

„La cinci luni după ce au fost externați din spital, am găsit mai multe anomalii la plămâni, creier și rinichi la acești pacienți decât în grupul care nu a avut niciodată Covid”, a spus ea: „Vârsta pacientului, cât de grav a fost bolnav, precum și dacă a avut și alte boli în același timp, au fost toți factori importanți pentru a determina dacă am găsit sau nu leziuni la aceste organe importante din corp”.

Studiul face parte dintr-un efort mai amplu de înțelegere a efectelor pe termen lung ale Covid asupra celor care au fost spitalizați. Constatările sugerează că persoanele cu Covid lung ar putea avea nevoie de servicii de urmărire pe termen lung pentru a-și monitoriza sănătatea organelor.

Un alt studiu realizat de specialiştii de la King’s College London relevă că ceaţa cerebrală asociată cu COVID-19 de lungă durată este comparabilă cu îmbătrânirea cu 10 ani.

Recent Posts

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice care generează noi presiuni asupra sistemului de sănătate. Bunăstarea…

7 ore ago

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei la recalculare

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei…

8 ore ago

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este…

8 ore ago

Anii lucrați în străinătate se adaugă la calculul pensiei din România?

O întrebare tot mai frecventă în rândul românilor în ultima perioadă este dacă anii lucrați…

9 ore ago

Cele două zodii care își îndeplinesc cel mai mare vis în săptămâna 13 – 19 mai

Două zodii norocoase își îndeplinesc visurile, săptămâna aceasta. Pentru acești nativi, zilele actuale par să…

10 ore ago

Un tânăr a făcut necroză hepatică și a murit la câteva ore după ce a mâncat acest aliment reîncălzit

Un student în vârstă de 20 de ani din Belgia a făcut necroză hepatică și…

10 ore ago

Citeste si: