Categories: Ştiri sănătate

Lipsa unei vitamine banale ne face mai vulnerabili în fața COVID-19. Cei care au deficit au risc de mortalitate crescut

Lipsa unei vitamine banale ne face mai vulnerabili în fața COVID-19. Aceasta este concluzia unui studiu recent realizat la Universitatea Anglia Ruskin din Marea Britanie și se care bazează pe datele analizate de la pacienții din 20 de țări din Europa.

Cercetătorii au descoperit o legătura între nivelul scăzut de vitamina D din organism și o rată mai mare a mortalității în urma infectării cu coronavirus.

Studiul, efectuat de doctoral Lee Smith de la Universitatea Anglia Ruskin (ARU) în colaborare cu medicul Petre Cristian Ilie, urolog al spitalului Queen Elizabeth, a fost publicat în jurnalul „Aging Clinical and Experimental Research.

Mai multe studii precedente au relevat o asociere între nivelurile scăzute de vitamina D și predispoziția la infecții acute ale tractului respirator.

Italia și Spania au o rată a mortalității ridicată în rândul persoanelor infectate cu coronavirus. De asemenea, ambele țări au o medie scăzută de vitamina D în rândul cetățenilor față de majoritatea țărilor din nordul Europei.

Acest lucru se datorează în mare parte faptului că în țările din sudul Europei, oamenii, în special bătrânii, evită soarele puternic, iar pigmentul pielii reduce sinteza naturală a vitaminei D.

Cele mai ridicate niveluri de vitamina D a fost identificat în rândul cetățenilor din țările nordice, datorită alimentației, suplimentelor de vitamina D pe care le iau și a faptului că nu evită soarele.

Studiul asociază aceste informații cu faptul că țările nordice au puține cazuri de coronavirus, iar rata mortalității în aceste țări este printre cele mai scăzute din Europa.

Lipsa unei vitamine banale ne face mai vulnerabili în fața COVID-19

„Am găsit o legătură semnificativă între nivelul mediu de vitamina D și numărul de cazuri de coronavirus, în special al ratei mortalității în 20 de țări din Europa”, a spus dr. Lee Smith.

„Vitamina D se pare că protejează împotriva infecțiilor respiratorii acute, iar bătrânii, grupa de vârstă cu cele mai multe deficiențe de vitamina D, sunt cei mai afectați de covid-19”, a spus medicul britanic.

„Un studiu precedent a demonstrat că 75% dintre persoanele din instituții, precum spitale și aziluri, aveau deficiențe severe de vitamina D”, a adăuat Smith.

„Studiul nostru are totuși limitări, pentru că numărul de cazuri din fiecare țară este afectat de numărul de teste făcute, precum și din cauza diferitelor măsuri luate de fiecare țară pentru prevenirea infectărilor”, a spus urologul Petre Cristian Ilie, menționând că o corelație făcută într-un studiu nu reprezintă neapărat și o relație de cauzalitate.

Recent Posts

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică care poate vindeca orice, mai puțin MOARTEA: Să o luăm preventive. Este anticancerigen…

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică. Cum să prevenim cancerul cu produse naturale. Sfaturile medicului…

7 ore ago

Horoscop 15 mai 2024. Berbec, nu te grăbi să dai un răspuns. Vărsător, te poți confrunta cu mici piedici

Horoscop 15 mai 2024. Nativii din zodia Berbec este sfătuită de astrologi să nu se…

8 ore ago

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce criterii trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce…

8 ore ago

Medic român: Bolile de piele au un impact foarte mare

Bolnavii de cancer de piele au nevoie de consiliere psihologică pentru a face față emoțiilor…

9 ore ago

Cum se pregătesc oamenii de știință pentru o nouă pandemie: Protecție mai largă pentru omenire

Nou modul de protecție împotriva amenințărilor pandemice viitoare. oamenii de știință iau în considerare modul…

9 ore ago

Bucureștiul are un nou Spital de Stomatologie. Unde este situat și ce are în dotare unitatea medicală

Bucureștiul are acum un nou Spital de Stomatologie. Unitatea se află în sectorul 4.  Această…

10 ore ago

Citeste si: