Categories: Stil de viaţă

Lipsa vitaminei B9 are consecințe grave în sarcină

Vitamina B9 are un rol esențial în perioada celor 9 luni de sarcină. Lipsa ei poate să conducă la apariția unor defecte iremediabile în dezvoltarea copilului.

Mai exact, o lipsa a vitaminei B9 poate fi sinonimă cu apariția unor defecte majore de tub neural ale fătului, precum spina bifidă.

Medicii spun că acidul folic sau vitamina B9 este responsabilă de funcționarea optimă a aparatului implicat în formarea și dezvoltarea celulelor din sânge, dar și a sistemului nervos.

De aceea, ceea ce mâncăm în 9 luni de sarcină este important! Practic, alimentația în perioada sarcinii are o importanță deosebită în dezvoltarea armonioasă a fătului, dar și pentru starea de sănătate a gravidei.

Legumele și fructele proaspete este indicat să facă parte din meniul zilnic al viitoarei mame. Carnea slabă ca cea de pui, curcan, pește este nutritivă și conține fier, un micronutrient indispensabil sănătății copilului.

Uite ce alimente au acid folic:

Cele mai bune surse de acid folic sunt: legumele verzi – salată, varză, andive, spanac, fasole păstăi, anghinare -, fructele – pepene, fragi, portocale, kiwi, banane, oleoginoasele – migdale, nuci, brânzeturi moi și fermentate, ouă, citrice, cereale integrale, ficat.

O femeie însărcinată ar trebuie să includă în meniul zilnic următoarele alimente:

  • Benefice pentru gravidă sunt cerealele integrale, care conțin fibre și folați, acestea fiind de ajutor în digestie, ușurând-o. De asemenea, pe copil îl ajută deoarece previne malformațiile măduvei spinării.
  • Ouăle sunt o sursă bună de calciu și vitamine liposolubile, precum și lactatele.
  • Iodul nu trebuie să lipsească din alimentație, căci poate cauza grave probleme de nutriție, și poate duce la instalarea cretinismului. Cele mai bune surse de iod sunt peștele sau fructele de mare.

Efectele carenței de acid folic sunt grave!

Carența de vitamina B9 poate conduce la defecte majore de tub neural ale fătului, precum spina bifidă. Mai mult, lipsa folaților sau prezența acestora în cantități insuficiente în organismul gravidei poate declanșa avortul spontan. De aceea, gravida, la indicația medicului ginecolog va lua acid folic și din alimentație, dar și sub forma de suplimente.

Dacă nu ai suficientă vitamina B9 este posibil să te lupți cu stări inexplicabile de oboseală, cu insomnii, dar mai ales crește riscul pentru defectele de tub neural la făt.

Recent Posts

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

7 minute ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

36 de minute ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

o oră ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

2 ore ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică