Categories: Ştiri sănătate

Vaccinul naturii! Întăresc imunitatea, curăță sângele și detoxifiază ficatul! Super-fructele bogate în vitamina C, cu puternic efect antiviral. Romanii le foloseau ca remedii pentru 30 de boli

Din cuprinsul articolului

Super-fructele care fac minuni în organism. Au efect antiviral, întăresc imunitatea, și sunt o excelentă sursă de vitamina C.

Pot fi consumate în multe forme și sunt apreciate în întreaga lume pentru că întăresc sistemul imunitar și curăță sângele.

Măceşele, sursă de vitamina C

Măceşul (Rosa Canina), un arbust din familia trandafirului, ne înfrumusețează primăverile, iar toamnele ni le îmbogățește cu fructe dătătoare de sănătate. Răspândit prin câmpii, pe dealuri şi la munte, măceşul este unul dintre cei mai cunoscuți arbuşti medicinali din România. Creşte înalt, de 1-3 m, acoperit cu ghimpi, cu tulpini alungite, grupate în tufă.

Numit și trandafir sălbatic, măceşul face flori roz sau albe, care cresc fie solitare, fie grupate câte două sau trei, iar fructele încep să se coacă la final de august.

Măceşele, sursă de vitamina C

De la măceş se culeg, în scop terapeutic, fructele roşii care se usucă şi se zdrobesc sau se macină sub formă de pulbere. De fapt, botaniştii nu consideră măceşele drept fructe în sine, ci pseudofructe. Adevăratele fructe sunt în receptaculul în formă de cupă, la început verde, apoi roşu-portocaliu şi roşu lucios, la maturitate deplină.

Adevăratele fructe sunt achene păroase care au în interior sămânța. Noi le vom spune măceşelor în continuare fructe, pentru a fi mai uşor de identificat.

Măceşele sunt bogate în vitamina C, conțin cantități impresionante de carotenoizi, precursori ai vitaminei A, dar şi vitaminele B1, B2, PP şi K. De asemenea, conțin glucide, pectine, taninuri, acizi organici, terpenoide, glicozide ş.a.m.d.

Măceşele, sursă de vitamina C

În China, fructele măceşului erau indicate în tratarea afecțiunilor digestive. Romanii le foloseau ca remedii pentru 30 de boli, iar în țările Americii de Sud, măceşele erau un leac sigur pentru afecțiunile musculare.

În timp, numărul afecțiunilor tratate cu măceşe a sporit considerabil. Pe lângă faptul că sunt o sursă bogată de vitamina C, deci sunt de mare folos in creșterea imunității, măceşele ajută la buna funcționare a vaselor capilare și normalizează circulația sângelui.

Sub formă de pulbere, vin sau ceai, măceşele combat anxietatea, grețurile, palpitațiile, viermii intestinali şi cresc secreția biliară, fapt care le recomandă în afecțiunile ficatului.

Datorită acizilor şi pectinei, măceşele au efect diuretic și laxativ. Din acest motiv, infuzia din aceste fructe, dacă se consumă trei căni pe zi, poate deveni un aliat în lupta cu kilogramele în plus, fiind totodată benefică şi în afecțiunile renale sau în caz de constipație.

Măceşele, sursă de vitamina C

Fructele de măceş reprezintă o sursa importantă de antioxidanți. Ele conțin 49% apa, 23% celuloză, 21% zaharuri, 3,6% proteine, 3,5% acizi, 2,8% substanțe minerale, iar valoarea lor energetică, atunci când fructele sunt proaspete, este de 135 kcal la 100 g.

Măceşele au o cantitate de protovitamină A de 20 de ori mai mare decât merele, fiind şi un puternic mineralizant, prin conținutul de magneziu, calciu, fier, mangan, fosfor, potasiu, seleniu, sulf şi zinc?

Atenție! Preparatele pe baza de măceşe nu sunt recomandate în sarcină și alăptare.

Măceşele, sursă de vitamina C

Remedii pe bază de măceșe

Tinctura de măceşe se obține din 250 g de măceşe, fără semințe şi 500 ml de țuică tare. Se toarnă țuica peste fructe, într-un borcan cu capac și filet.

Se închide recipientul și se lasă la macerat, timp de zece zile, agitând borcanul de trei-patru ori pe zi. Apoi, tinctura se filtrează prin tifon și se păstrează în sticluțe mici, închise la culoare.

Se iau câte 30 de picături zilnic, la o cană cu ceai, de trei ori pe zi. Cura poate dura între o lună și trei luni, cu pauză, apoi se poate repeta.

Decoctul de măceşe se prepară din 50 g de fructe măcinate și 1000 ml de apă. Se fierb fructele timp de un sfert de oră, apoi se strecoară lichidul și se consumă pe parcursul întregii zile, dar în mod special la micul dejun.

Este indicat în combaterea anemiei, dar şi pentru a scăpa de diaree. Ajută şi la scăderea tensiunii, reduce efectul colesterolului rău/LDL şi diminuează inflamația vaselor de sânge.

Infuzia de măceşe se obține din 2,5 g de fructe și 250 ml de apă clocotită. Fructele se lasă la infuzat cu apă fierbinte, timp de zece minute.

Apoi lichidul se strecoară şi se beau patru căni pe zi. Este un ceai indicat în caz de răceală şi gripă, de nivel scăzut de vitamine şi minerale, în caz de imunitate scăzută.

Lichiorul de măceşe se prepară dintr-un kg de pulpă de măceşe, 500 g de miere şi 31 de alcool de secară. Ingredientele se amestecă și se lasă la macerat, la cald, timp de 21 de zile, într-un vas de ceramică sau de sticlă, În final, se filtrează și se consumă câte 50 ml pe zi în caz de anemie şi in perioade de convalescență.

Recent Posts

Medic pediatru, semnal de alarmă privind epidemia de rujeolă: Pentru fiecare caz vor apărea între 16 şi 20 de noi cazuri

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenţia că, în comunităţile de copii unde ratele de vaccinare…

23 de minute ago

Alimente INTERZISE persoanelor care au probleme renale

Creatinina este un produs metabolic din mușchii noștri care este excretat în mod normal prin…

53 de minute ago

Primul pacient din istorie cu transplant de rinichi de porc a murit

Pacientul care a primit pentru prima dată în istorie un rinichi de la porc a…

o oră ago

Cea mai importantă VITAMINĂ pentru persoanele cu diabet

Medicii nutriţionişti recomandă suplimentarea dietei zilnice cu o anumită vitamină, acordând atenție modului în care…

2 ore ago

Alarmant: Celulele corpului uman pot îmbătrâni chiar și 5 ani în doar o zi

Calcularea vârstei biologice a celulelor și țesuturilor umane prin însumarea modificărilor epigenetice ar putea să…

2 ore ago

Horoscop Alina Badic pentru săptămâna 12-18 mai 2024. Încercări pentru unele zodii

Alina Badic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 12-18 mai 2024 în ultima ediție a…

3 ore ago

Citeste si: