Mai multe servicii medicale stomatologice gratuite, de la 1 iulie

Odată cu intrarea în vigoare de la 1 iulie 2023 a noilor pachete medicale, detartrajul cu ultrasunete, periajul profesional și tomografiile dentare vor fi și ele adăugate în lista de servicii decontate de stat pentru persoanele asigurate.

Detalierea serviciilor de medicină dentară și condițiile acordării lor sunt prevăzute în Normele metodologice de aplicare a HG 521/2023.

Mai multe servicii medicale de prevenţie

Calitatea de asigurat oferă accesul la un pachet mult mai amplu de servicii medicale stomatologice, decât în cazul neasiguraților. Serviciile de medicină dentară prevăzute în pachetul de servicii de bază (cele aferente pacienților care au asigurare de sănătate) pot fi oferite de către oricare dintre medicii stomatologi sau clinicile stomatologice autorizate, cu excepția celor care presupun o supraspecializare, situație în care veți primi recomandare și îndrumare din partea medicului stomatolog.

noutate pentru anul 2023 este introducerea pe lista serviciilor dentare decontate a detartrajului cu ultrasunete, periajului profesional și a tomografiilor dentare.

Copii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de decontarea integrală a sumelor necesare tratamentelor dentare. Adulților li se decontează între 60 și 100% din acestea, iar beneficiarilor legilor speciale (veterani de război, revoluționari) beneficiază de decontare integrală, dacă serviciile medicale respective au fost acordate în rețeaua de stat.

Consultațiile medicale pentru persoanele asigurate pot fi efectuate gratuit o singură dată pe an și includ controlul oncologic stomatologic și eventual, planul de tratament. În cazul copiilor, accesul gratuit la consultații este bianual.

Varietatea tratamentelor oferite gratuit acestei categorii de pacienți include obturații, anestezii, extracții, tratamente ale afecțiunilor mucoasei bucale, chiuretaje dentare etc. Potrivit avocatnet.ro, serviciile de bază includ, de asemenea, și confecționarea protezelor dentare (gratuit, o dată la patru ani), precum și reparații sau rebazări ale protezelor (de două ori pe an).

Deducere integrală pentru aparatele de îndreptare a dinţilor

Aparatele ortodontice, populare în rândul tinerilor în ultimii ani, beneficiază de o deducere integrală a costurilor de realizare și reparare pentru copii dar și pentru tinerii de până în 26 de ani, dacă sunt elevi sau studenți, cu condiția să nu înregistreze venituri din muncă.

Beneficiari ai acestor deduceri sunt și studenții-doctoranzi care desfășoară activități didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, în limita a 4 – 6 ore convenționale didactice pe săptămână, precum și persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldați sau gradați profesioniști.

Și în cazul acestor categorii de pacienți este valabilă condiția să nu realizeze venituri din muncă, situație în care casele de asigurări de sănătate vor deconta și în cazul lor 100% din tarifele aferente serviciilor de medicină dentară, dar numai dacă vârsta lor nu depășeșste 26 de ani.

Pachet minimal de servicii dentare pentru neasiguraţi

Persoanele neasigurate au, la rândul lor, acces la un pachet minimal de servicii gratuite, care includ consultație – inclusiv control oncologic stomatologic (copiii până la 18 ani au dreptul la două pe an, adulții la una singură), tratamente (inclusiv paradondontite), redimensionări și reparații proteze (o singură dată pe an).

Spre deosebire de pacienții asigurați, cei neasigurați trebuie să suporte integral costurile pentru investigațiile paraclinice recomandate, așa cum sunt radiografiile dentare, tomografiile dentare CBCT și tratamentul prescris de medici.

Recent Posts

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

10 minute ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

40 de minute ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

o oră ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

2 ore ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

11 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică