Mare atenție la acest medicament! Mulți îl iau în fiecare dimineața, fără să știe ASTA

O reacție adversă la medicament (sau efect advers) este un termen foarte larg utilizat pentru a se referi la efectele nedorite ale medicamentelor și ale substanțelor medicamentoase care provoacă disconfort sau sunt periculoase.

Ce este omeprazolul și pentru ce se utilizează?

Omeprazolul este un medicament foarte utilizat în România, care poate fi achiziționat fără prescripție medicală pentru a trata anumite afecțiuni și ca tratament prescris pentru altele.

Aparține familiei inhibitorilor pompei de protoni, care reduc cantitatea de acid produsă în stomac; prin urmare, este utilizat pe bază de prescripție medicală pentru a trata boala de reflux gastroesofagian, ulcerele (inclusiv cele cauzate de H. pylori) și afecțiunile în care stomacul produce prea mult acid (cum ar fi sindromul Zollinger-Ellison) și pe bază de prescripție medicală pentru a trata arsurile la stomac, frecvente la adulti.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Care sunt efectele secundare?

Ca și în cazul tuturor medicamentelor, nu este lipsit de efecte secundare, scrie Salud. Durerile de cap, disconfortul gastrointestinal și greața sau vărsăturile au fost înregistrate ca frecvente (între 1 și 10 pacienți la 100). ; ca mai puțin frecvente (între 1 și 10 pacienți din 1000) umflarea picioarelor și gleznelor, tulburări de somn, amețeli, senzație de furnicături, somnolență, vertij, modificări ale valorilor hepatice în analizele de sânge, erupții cutanate, apariția de urticarie, mâncărime, senzația de stare generală de rău și lipsă de energie; rare (între 1 și 10 pacienți din 10.000) probleme cu sângele, reacții alergice, nivel scăzut de sodiu în sânge, agitație, confuzie, depresie, tulburări ale gustului, anumite probleme de vedere (cum ar fi vedere încețoșată), bronhospasm, gură uscată, inflamație a interiorul gurii, infecție cu drojdie, anumite probleme hepatice (cum ar fi icterul), căderea părului, dureri articulare sau musculare, probleme severe ale rinichilor și transpirație crescută; și, în sfârșit, ca foarte rare (mai puțin de un pacient la 10.000) anomalii ale numărului de sânge, agresivitate, halucinații, probleme hepatice severe, encefalită, sindrom Stevens-Johnson, necroliză epidermică toxică, slăbiciune musculară și mărire a sânilor la bărbați.

Recent Posts

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

30 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

60 de minute ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

2 ore ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

2 ore ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică