Categories: Stil de viaţă

Mare sărbătoare astăzi! Ce trebuie să facă orice creștin, pentru liniște sufletească. Tradiții frumoase, românești

Pe 9 martie în fieare an, creştinii îi sărbătoresc pe cei 40 de mucenici, zi în care femeile, după ce ies de la biserică, dau de pomană, pentru sufletul morţilor, mucenici, preparate specifice acestei zile.

Sfintii 40 de Mucenici sunt praznuiti de Biserica Ortodoxa, in fiecare an, pe data de 9 martie. Acesti mucenici au trait in vremea imparatului Licinius (308-324), prigonitor al crestinilor. Sfintii 40 de Mucenici din Sevastia erau soldati crestini si faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia.  Acestia nu erau doar romani de origine, ci si greci, amestecati cu armeni. Pentru că au refuzat să se închine idolilor, au fost întemnițați și bătuți cu pietre. Au suferit chinuri groaznice, drept pedeapsă pentru credința lor creștină, potrivit crestinortodox.ro.

La români, sărbătoarea celor 40 de Sfinți este prilejul multor obiceiuri frumoase, creștine. Pentru ca recolta să fie îmbelșugată, țăranii au obiceiul să scoată afară plugul, peste care aruncă un ou, semn al rodirii.

În multe sate ale țării se adună în mijlocul curții gunoiul din ogradă și din casă, i se dă foc, iar tinerii sar peste el, ca să fie feriți de rele și de boli tot anul. Cenușa este pe urmă presărată în jurul copacilor și în grădină.

În unele părți ale Moldovei, și mai ales ale Munteniei există obiceiul ca oamenii și mai ales copiii să iasă în ziua celor 40 de Sfinți și să bată cu botele sau cu maiul în pământ ca să intre gerul și să iasă căldura.

În Bucovina, oamenii și în special tinerii fac câte o matanie pentru fiecare sfânt, sau, după cum spun unii, chiar câte 40 de mătănii pentru fiecare sfânt.

Tot în Bucovina există obiceiul ca în ziua de 9 martie bărbații să meargă la pescuit. Cel ce va prinde patruzeci de pești și va reuși să înghită unul viu va avea noroc tot anul la prins peste.

Tot din acest motiv se zice că în ziua celor 40 de Sfinți e bine nu numai să prinzi, ci chiar să fierbi și să mănînci 40 de peștișori sau chitici.

Tradiţia celor 40 sau 44 de pahare de vin: În această zi se obişnuieşte ca bărbaţii să încerce să bea 40 sau 44 de pahare de vin.

Se spune în tradițiile populare, lăsate din moși strămoși că cine reuşeşte să ducă la bun sfârşit acest obicei, va fi sănătos tot anul.

Recent Posts

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

20 de minute ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

50 de minute ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

2 ore ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

2 ore ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică