Categories: Ştiri sănătate

Masa de 1 Decembrie poate fi un pericol pentru sănătate: Sare și zahăr pentru vreo două săptămâni

Masa de 1 decembrie poate fi un pericol pentru sănătate. Specialiştii vin cu sfaturi pentru cei care doresc să se bucure fără probleme de bucatele alese pentru Ziua Națională a României.

Ziua de 1 Decembrie este un prilej de sărbătoare pentru românii de pretutindeni, astfel că de pe masă nu vor lipsi preparatele traditionale precum fasole cu cârnați sau poate chiar mici cu muștar.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Așadar,  trebuie să fim atenți la ce consumăm, pentru că o simplă masa compusă din: fasole și cârnați, mici, muștar, ketchup, maioneză, bacon, pâine, suc tip ceai, bomboane poate ajunge până la 68 de aditivi alimentari (E-uri), 164,7 grame de zahăr și 23,48 grame de sare pentru 100 de grame de produs.

Potrivit Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons, masa de 1 Decembrie poate însemna aditivi, sare și zahăr, mult peste limita recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

„În primul rând, dacă discutăm despre o sărbătoare națională, tradiția românească este, chiar dacă suntem în post, cu cârnaţi, mici şi muştar, fripturi, grătare.

Dar ar trebui să înțelegem că, din păcate, în ultima perioadă, tot mai multe alerte pe zona de produse agroalimentare, dar și produse nealimentare, se regăsesc în rafturile magazinelor ca produse neconforme și mai ales la a alege produse cât mai aproape de ceea ce ne dorim: cu mai puțini aditivi, coloranți, conservanți

Din păcate, dacă ne uităm pe tot ceea ce înseamnă astăzi rafturile magazinelor, vom găsi foarte multe produse care conțin aceste, să spunem, substanțe chimice.

Din această perspectivă, trebuie să nu uităm că în toate meniurile din restaurante sau atunci când comandăm online, trebuie să ni se pună la dispoziție toate informațiile cu privire la produsele pe care le avem și ingredientele acestora.

Președinte InfoCons: „Masa de 1 Decembrie, sare și zahăr pentru vreo două săptămâni”

Pentru acest lucru, cu ocazia Zilei Naționale a României, Infocons a lansat, în cadrul aplicației gratuite InfoCons, o secțiune în care poți să ai acces direct la alerte, să vezi pozele produselor care sunt în alerte, produsele agroalimentare care sunt în alerte.

Nu în ultimul rând, poți să ai atitudine, să faci o reclamație, fiindcă înainte de toate, ne vrem o țară ca afară, vrem o sărbătoare frumoasă.

Mulți români au plecat pe litoral, s-au s-au dus la munte şi trebuie să înțeleagă că în momentul în care discutăm despre un platou țărănesc cu mâncare, am putea să ne trezim cu 60-70 de aditivi şi sare și zahăr pentru vreo două săptămâni.

Iar când discutăm de copiii, nepoții sau părinții sau bunicii noștri ar trebui să fim mult mai atenți ce comandăm, cum comandăm și mai ales de Ziua Națională să avem până la urmă o zi cu adevărat patriotică, o zi care să însemne ceva pentru noi”, a atras atenţia Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons, joi, la Antena 3 CNN.

În acest context, Aplicația InfoCons ne ajută să realizăm meniul pentru masa de 1 Decembrie conform nevoilor și preferințelor noastre de consum.

Mai departe, pentru același meniu compus anterior din fasole cu cârnați, mici, muștar, ketchup, maioneză, bacon, pâine, suc și bomboane, vom consuma până la 164,7 grame de zahăr pentru 100 de grame de produs, în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă o cantitate zilnică de 25 grame de zahăr.

Meniul de 1 Decembrie poate ajunge până la 23,48 grame de sare pentru 100 de grame de produs, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății recomandă o cantitate zilnică de 5 grame de sare pe zi..”, se detaliază în comunicatul transmis, joi, de InfoCons.

Recent Posts

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

18 minute ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

o oră ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

2 ore ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

2 ore ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică