Medic: Acestea sunt primele simptome ale bolii Parkinson la care trebuie să fiți atenți

Medic: Acestea sunt primele simptome ale bolii Parkinson la care trebuie să fiți atenți

Boala Parkinson este o boală neurodegenerativă idiopatică, în curs de dezvoltare, a sistemului nervos central. Se caracterizeaza prin miscari lente, rigiditate musculara si tremuraturi (tremuraturi) chiar si intr-o stare relaxata.

Boala apare din cauza morții neuronilor dopaminergici din zonele creierului care produc dopamină. Sindromul Parkinson este unul dintre cele mai frecvente în rândul vârstnicilor (aproximativ 2% din cazuri la pacienții peste 65 de ani).

Boala afectează bărbații mai des decât femeile. În populația generală, prevalența este de aproximativ 140 de cazuri la 10.000 de persoane. Patologia este însoțită de dezvoltarea unui număr de tulburări mentale, scăderea abilităților cognitive și progresia depresiei severe.

Alte denumiri ale bolii: sindrom idiopatic, paralizie tremurătoare.

Care sunt primele simptome ale bolii Parkinson la care trebuie să fiți atenți

Tremur al mâinilor, picioarelor, maxilarului sau feței, mișcări lente, dificultăți de a începe o activitate, rigiditate musculară, dificultăți de echilibru și coordonare, deteriorarea scrisului de mână, mișcări asimetrice, monotonie a vocii, tulburări de somn (insomnie, coșmaruri.

Dificultăți de echilibru și coordonare, simptom de Parkinson

Cauzele bolii Parkinson

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Factorii exacti care cauzează boala nu sunt pe deplin înțeleși. Cel mai adesea, boala este sporadică, dar în aproximativ 5% din cazuri există și o povară familială – dacă una dintre cele mai apropiate rude a avut boala, probabilitatea manifestării acesteia crește. În unele cazuri, au fost identificate mutații genetice care stau la baza patologiei.

Cu toate acestea, chiar și în cazuri sporadice, ereditatea poate juca un rol important. Predispoziția se poate realiza sub influența unor factori externi, eventual toxici (de exemplu, pesticide, erbicide, săruri ale metalelor grele).

Pacienții tineri, potrivit medicilor,  cu această boală și un istoric familial puternic sunt mai susceptibili de a fi purtători de gene asociate cu boala Parkinson și le pot transmite. Studiile clinice au arătat că mai mult de 60% dintre persoanele cu boală cu debut precoce au o mutație genetică care probabil crește probabilitatea dezvoltării patologiei.

Pot fi identificați următorii factori de risc pentru boala Parkinson:

  • Predispozitie genetica.
  • Expunerea la toxine. Persoanele care lucrează cu substanțe chimice (pesticide, erbicide, mercur, metale grele) au un risc crescut de a dezvolta boala.
  • Vârsta.
  • Leziuni ale creierului. Supraponderalitate, obezitate, stil de viață (activitate fizică scăzută, dietă proastă)
  • Disfuncția sistemului imunitar.

Potrivit cercetătorilor, există o legătură între boală și imunitatea slăbită. Aproape 50% dintre pacienți dezvoltă semne de depresie, apatie, pierderea interesului pentru viață, citează health.com.

O treime dintre oameni au demență. Concentrarea și memoria scad, reacțiile încetinesc. Aproximativ un sfert dintre pacienți progresează la tulburări psihotice, cum ar fi halucinații vizuale.

Boala Parkinson progresează întotdeauna, este imposibil să opriți acest proces. Toți pacienții au propria lor rată de dezvoltare a bolii. În etapele ulterioare, pacientul este complet incapabil să se miște și nu poate avea grijă de el însuși fără ajutor.

 

Recent Posts

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

12 minute ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

43 de minute ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

o oră ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

2 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

2 ore ago

19 mai 2022. Sfântul Mucenic Patrichie, mare vindecător de boli. Rugăciunea în această zi îți aduce alinare și te scapă de necazuri

În ziua de 19 iunie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei…

3 ore ago

Citeste si: