Categories: Expertul zilei

Medic, despre beneficiile homeopatiei în tratamentul copiilor

Beneficiile homeopatiei în tratamentul copiilor. Homeopatia este un tip de practica medicala care a aparut in secolul al XVIII-lea si conform careia afectiunile pot fi vindecate prin administrarea in cantitati mici de produse care, in cantitati mari, ar provoca chiar simptomul pe care il trateaza. De fapt, cuvantul homeopatie provine din cuvintele grecesti: homoios = ca si pathos = suferinta.

Pediatria homeopatica este o ramura a medicinei care utilizeaza remedii naturale si se bazeaza pe principiul ca organismul are capacitatea inerenta de a se vindeca singur.

Tratamentele homeopatice au la baza produse din natura: plante, produse de origine animala sau minerale. Preparatele homeopate pot fi tablete, pastile, lichide, picaturi sau unguente si geluri. In preparatele homeopatice, ingredientul activ este extrem de diluat incat produsul final contine putin sau deloc din acel ingredient activ. Pe eticheta produselor homeopate, ingredientele active nu sunt enumerate in miligrame, ele sunt listate ca numar si litera, cum ar fi: 24X, 60X sau 400X. Acestea indica raporturile dintre ingredientele active si alte ingrediente.

Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Unul dintre principiile fundamentale ale homeopatiei este doza minima. Acest principiu sustine ca ar trebui utilizata cea mai mica cantitate posibila de medicament pentru a induce raspunsurile de auto-vindecare ale organismului. Nu medicamentul in sine vindeca boala, ci mai degraba reactia mecanismelor de vindecare ale organismului la medicament. Scopul homeopatiei nu este doar tratarea bolii, ci a intregii persoane.
De-a lungul anilor, homeopatia a devenit foarte populara deoarece tot mai multi parinti cauta alternative naturale la medicina conventionala pentru copii.

Astfel, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, homeopatia este a doua cea mai frecvent utilizata forma de ingrijire a sanatatii in lume, dupa herbologie ( medicina bazata pe plante).

Dr. Olivia Breaban Lugojan Ghenciu, Specialist in Neuroendocrinologie, Homeopatie si Herbologie explica pe larg care sunt beneficiile homeopatiei la copii, ce afectiuni se pot trata cu ajutorul medicamentelor homeopate, care este rolul medicului homeopat cand vine vorba despre vindecare si de ce copiii nu se trateaza singuri, ci obligatoriu cu mama.
„Homeopatia pentru copii implica utilizarea de remedii care sunt special adaptate nevoilor individuale ale copilului. Homeopatia poate trata multe probleme comune pediatrice acute si cronice, inclusiv astm, alergii, colici, eczeme, tulburari de comportament, otite, etc.

Remediile homeopate

Remediile homeopate sunt individualizate si necesita o intelegere detaliata a starii generale de sanatate si a istoricului medical al copilului. De aceea este extrem de important ca cei mici sa fie tratati alaturi de ambii parinti, daca se poate, daca nu, in mod obligatoriu alaturi de mama.

Tratament

Tratamentul implica o evaluare extinsa care ia in considerare multe atat lucruri despre copil cat si despre mama, inclusiv problemele de sanatate fizica, istoricul familial, tiparele de somn, preferintele alimentare, temperamentul si modelele comportamentale. In momentul in care tratam bolile acute al copiilor corect, observam ca implicit partea psiho-emotionala progreseaza si se vede o evolutie fantastica in dezvoltarea copilului. Medicamentele homeopate sunt extrem de sigure pentru copii, deoarece sunt foarte diluate. Cele mai multe remedii sunt administrate oral pe granule de zaharoza sau lactoza, un gust dulce si se dizolva pe limba. Insa, indiferent de cat de blande si sigure sunt medicamentele homeopate, este important sa consultati intotdeauna un medic homeopat inainte de a administra orice remediu copilului dumneavoastra.”

Afectiuni comune la copii ce pot fi tratate cu ajutorul remediilor homeopate

Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei

Remediile homeopate se utilizeaza pentru a trata o gama larga de afectiuni atat la adulti, cat si la copii. In cazul pediatriei homeopatice, exista mai multe afectiuni comune care pot fi tratate eficient cu remedii naturale. Una dintre cele mai frecvente afectiuni la copii ce se poate trata cu ajutorul homeopatiei sunt infectiile de la nivelul urechii. Remediile homeopate pot ajuta la reducerea inflamatiei si durerii, intarind in acelasi timp sistemul imunitar pentru a preveni viitoare infectii.

O alta afectiune comuna sunt problemele digestive. Remediile homeopate pot fi folosite pentru a aborda probleme precum colici, constipatie, diaree si reflux acid. Aceste remedii actioneaza prin reglarea sistemului digestiv si mentinerea unei flore intestinale sanatoase.

Homeopatia este eficienta si in tratarea afectiunilor respiratorii, cum ar fi astmul, alergiile si tusea. Remediile homeopate pot ajuta la reducerea inflamatiei cailor respiratorii si la ameliorarea simptomelor precum respiratia suieratoare, tuse si dificultati de respiratie. Afectiunile pielii, cum ar fi eczema, psoriazisul si acneea, pot fi, de asemenea, tratate eficient cu ajutorul homeopatiei. Prin abordarea cauzei care stau la baza afectiunii, remediile homeopate pot ajuta la reducerea inflamatiei si mentinerea sanatoasa a pielii.
Alte afectiuni comune la copii care pot fi tratate cu ajutorul homeopatiei sunt dentitia, tulburarile de somn si anxietatea.

„Remediile homeopate sunt concepute pentru a stimula sistemul imunitar al copilului si a ajuta corpul sa-si vindece singur afectiunile. Ele pot consolida rezistenta organismului la infectii si pot ajuta la reducerea recurentei bolilor. Printre cele mai cunoscute remedii homeopate se numara: Aconitum napellus ( febra mare); Allium cepa ( raceli sau alergii cu stranut, mancarime la nivelul nasului); Apis mellifica ( eruptii cutanate, mancarmi; urticarie, arsuri solare); Arnica (orice tip de durere, vanatai, entorse); Arsenicum ( varsaturi, diaree, intoxicatii alimentare, crize de astm); Belladonna (febra brusca cu stare de agitatie); Chamomila (dureri ale dintilor cu multa iritabilitate si stare de nervozitate); Ferrum phosphoricum (dureri de urechi); Nux vomica (varsaturi; furie si iritabilitate cu dificultati de somn); Pulsatilla (raceli sau alergii cu nas care curge usor). Este important ca parintii sa colaboreze cu medicul homeopat si sa discute deschis despre orice preocupare sau intrebare legate de tratament. De asemenea, este esential sa se urmeze indrumarile profesionale, sa se respecte cu strictete dozele recomandate pentru a evita complicatiile sau efectele nedorite si sa-si monitorizeze copilul pentru orice raspunsuri adverse. Pentru o eficacitate optima, reamintesc faptul ca dozele acestor remedii sunt adaptate in functie de fiecare caz in parte si ajustate in consecinta.”, explica Dr. Olivia Breaban Lugojan Ghenciu.

Homeopatia si medicina conventionala sunt doua abordari distincte ale ingrijirii sanatatii, fiecare cu propriile avantaje si limitari. Medicina conventionala, cunoscuta si sub numele de medicina alopata, este cea mai practicata forma de medicina si utilizeaza medicamente si proceduri chirurgicale pentru a trata boli si afectiuni.

Medicina conventionala este eficienta in tratarea afectiunilor acute si care pun viata in pericol, cum ar fi infectii, leziuni si traume. De asemenea, este adesea prima alegere pentru gestionarea afectiunilor cronice, cum ar fi diabetul, astmul si hipertensiunea arteriala.
Homeopatia, pe de alta parte, este o forma de medicina alternativa care utilizeaza remedii naturale pentru a stimula procesul de vindecare al organismului. Remediile homeopate sunt individualizate pe baza simptomelor unice si a starii generale de sanatate ale unei persoane. Homeopatia este eficienta in tratarea unei game largi de afectiuni, inclusiv boli acute si cronice, alergii si tulburari emotionale. Remediile homeopate sunt blande si sigure, facandu-le o alegere ideala pentru copiii care pot fi sensibili la medicamentele conventionale.

“Una dintre diferentele majore dintre homeopatie si medicina conventionala este abordarea lor fata de tratament. Medicina conventionala se concentreaza pe tratarea unor simptome sau boli specifice, in timp ce homeopatia se concentreaza pe abordarea cauzelor care stau la baza simptomelor. In homeopatie punem accentul pe intelegerea profunda a fiecarui pacient in parte, luand in considerare atat aspectele fizice, cat si cele psiho-emotionale ale afectiunii sale. Inainte de a prescrie un remediu homeopat, efectuam o evaluare detaliata a simptomelor si a istoricului medical al pacientului, dar si o analiza a starii sale emotionale si mentale, in ultimul timp si ale partii spirituale. Acest proces individualizat si holistic ne permite sa identificam remedii homeopate care sa fie cat mai potrivite pentru pacientul respectiv”, conchide medicul homeopat.

Homeopatia poate fi o optiune sigura, naturala si eficienta pentru ingrijirea sanatatii copiilor, oferind o alternativa complementara sau chiar primara la tratamentele conventionale. Cu o abordare individualizata si atenta, homeopatia poate contribui la mentinerea sanatatii si bunastarii copiilor intr-un mod holistic si integrativ.

 

Recent Posts

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

22 de minute ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

o oră ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

2 ore ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

2 ore ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică