Categories: Expertul zilei

Medic, despre dieta de prevenție a cancerului: Ceea ce mâncăm sau bem este un factor de expunere

Medic, despre dieta de prevenție a cancerul! În ultimii ani, cercetătorii au stabilit relația dintre dietă și cancer. Potrivit acestora, unii factori nutriționali reduc riscul sau au un efect protector, alții sunt dăunători. Dar, totuși, care este cea mai eficientă dietă pentru a preveni cancerul?

Care este legătura dintre nutriție și cancer?

„Ceea ce mâncăm sau bem este un factor de expunere”, explică dr. Bernard Srour, epidemiolog.

Nu există nicio îndoială că o pondere a cancerelor este atribuită factorelor nutriționale, precum alcoolului, alimentații dezechilibrate și obezității.

„Efectele factorilor nutriționali pot fi directe sau indirecte, spune Raphaëlle Ancellin, de la Institutul Național al Cancerului (INCa). Ele pot exercita un efect protector sau dăunător la nivel local (prin slăbirea sau protejarea mucoaselor de exemplu), dar și prin impactul asupra imunității, factorilor de creștere, hormonilor…”, mai spune Raphaëlle Ancellin.

Dintre efectele indirecte, unii nutrienți au proprietăți antioxidante, alții sunt dimpotrivă pro-oxidanți; acetaldehida (metabolitul alcoolului) sau PAH-urile (hidrocarburile aromatice policiclice) au un efect toxic asupra ADN-ului, în timp ce vitamina B9 asigură replicarea corectă a acestuia…

„Totuși, trebuie să ținem cont de efectul de matrice al alimentelor și de faptul că un aliment nu este niciodată mâncat singur”, spune dr. Srour.

Ce știm despre legăturile dintre aditivi și cancer?

În prezent, nu există nicio dovadă puternică a impactului aditivilor alimentari utilizați asupra riscului de a dezvolta cancer, explică dr.Mathilde Touvier, directorul echipei de cercetare în epidemiologie nutrițională (EREN).

Cu toate acestea, există multe studii experimentale (pe modele animale în special) care provoacă, sugerând o legătură între anumiți aditivi și anumite tipuri de cancer (sân, colon-rect etc.).

Este cazul, de exemplu, al nitriților și nitraților, al îndulcitorilor sintetici (aspartam, acesulfam-K) și al anumitor emulgatori. Principala dificultate în confirmarea acestor ipoteze este de a cuantifica cu succes aportul efectiv de aditivi la om.
Este ceea ce am reușit recent să facem datorită studiului NutriNet-Santé, realizat din 2009 și, conform rezultatelor noastre preliminare, apare clar o asociere între mai mulți dintre acești aditivi suspectați și riscul de cancer.

Care sunt mecanismele implicate?

Cu siguranță sunt implicate unele foarte diferite, printre care, după toate probabilitățile, tulburări ale microbiotei intestinale, deteriorarea celulelor ADN, creșterea stresului oxidativ sau chiar creșterea inflamație cronică.â

Ce sfat ar trebui dat consumatorului?

Este de a reduce pe cât posibil consumul de produse ultraprocesate, dintre care peste 45 de studii au observat o legătură cu riscul de apariție a diferitelor boli cronice.

Dacă este posibil, trebuie consumat doar ocazional, optând pentru cei cu cel mai bun Nutri-Score și care conțin cei mai puțini aditivi „cosmetici”.

Care sunt cele mai multe tipuri de cancer legate de dietă?

„Acestea sunt locațiile sânului (după menopauză), prostatei (grad avansat), sferei aerodigestive (cancere ORL, esofag, stomac, ficat, colon, pancreas), dar și rinichi și endometru legate de supraponderalitate și obezitate. , subliniază dr. Srour. Cu toate acestea, alimentele acționează asupra cancerului și independent de supraponderalitate și obezitate. »

Legături cu alte locații, cum ar fi plămânul, există și pentru alți factori nutriționali.

Care sunt cele mai bune alimente care au efect preventiv?

O alimentație sănătoasă poate preveni multe patologii. Unele alimente ajută chiar la prevenirea dezvoltării cancerului. Iată câteva tipuri de alimente pe care experții le sfătuiesc pentru a lupta împotriva acestor boli.

Cerealele integrale și leguminoase

„Prin accelerarea tranzitului, acestea reduc timpul de expunere a colonului la substanțele cancerigene prezente în scaun”, explică dr. Srour. De asemenea, reduc secreția de insulină și rezistența la insulină, care sunt dăunătoare, și reduc concentrația în sânge a factorilor de creștere și a hormonilor. În cele din urmă, ele promovează producția de acizi grași antiinflamatori și anti-proliferativi în microbiotă”., explică medicul.

Pentru prevenirea cancerelor ar fi necesar să se consume cereale complete la fiecare masă și leguminoase de două ori pe săptămână.

„Aportul de proteine ​​vegetale al leguminoaselor contribuie și la adoptarea unei diete mai puțin carne fără a recurge la anumiți înlocuitori vegetali ultraprocesați”, notează medicul epidemiolog.

Fructe si legume

6.800 de cazuri noi de cancer în 2015 au fost atribuite consumului scăzut de fructe și legume.

„Pe lângă fibrele lor, fructele și legumele conțin antioxidanți, protectori puternici care interferează cu mai multe fenomene esențiale pentru apariția și progresia celulelor canceroase”, notează Raphaëlle Ancellin. Ar trebui să consumați cel puțin cinci porții (80 până la 100 g) de fructe și legume pe zi sau 400 până la 500 g. „Important este să le variezi și să le consumi întregi”, potrivit lui Bernard Srour, epidemiolog, potrivit Sante Magazin.

Recent Posts

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

21 de minute ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

51 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

o oră ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

2 ore ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică