Categories: Expertul zilei

Medic diabetolog: Craciunul este despre iubire, liniste sufleteasca, bucurie si armonie, NU despre mancare. Alimentatia de sarbatori: ce si cat sa mancam

Cântecele de sărbători, decorațiunile, petrecerile și mai ales mâncarea sunt „ingredienteleʺ principale în sezonul festiv, fie că este vorba despre o cină liniștită în familie, sau de petreceri cu prietenii sau colegii. Cu toate acestea, sărbătorile sunt și perioada în care majoritate persoanelor se tem că se vor alege cu câteva kilograme în plus în special dacă urmează deja o dietă.

Tradiţiile culinare specifice românilor, cu alimente încărcate de grăsimi, proteine animale, calorii, care sunt îndelung prelucrate termic, afectează negativ chiar şi un organism sănătos. Însoţite de consumul de alcool şi lipsa de mişcare, aceste obiceiuri duc către latura neplăcută a sărbătorilor.

Greşelile alimentare cele mai frecvente ţin de cantitatea şi calitatea produselor consumate în această perioadă, care contribuie la apariţia complicaţiilor digestive nedorite – greaţă, senzaţie de greutate în stomac, balonare şi uneori chiar vomă şi diaree. Suprasolicitarea tubului digestiv poate provoca de la o banală indigestie sau gastrită până la pancreatită acută

Tentaţia de a ne răsfăţa cu delicii culinare este foarte mare, însă orice persoană care vrea să se bucure de sănătate ar trebui să aibă o alimentație temperată de Sărbători.

Este perfect posibil să te bucuri de sărbători, să îți permiți câte un mic răsfăț culinar și să îți menții în continuare greutatea.

Alimentatia de sarbatori: ce si cat sa mancam

„Desi sunt cele mai apreciate mancaruri de Craciun, printre ele numarandu-se salata de boeuf, sarmalele, friptura de porc, toba, caltabosul, carnatii sau ouale umplute, acestea sunt si cele mai putin prietenoase cu stomacul, pancreasul, ficatul sau colecistul.

De sarbatori, putem gusta orice, dar NU oricat. Putem manca friptura de porc, carnati, toba, caltabos, dar toate insumate sa nu depaseasca 150-200 de grame. Le putem asocia cu legume, pentru ca alimentatia sa fie una mai echilibrata. Supele si ciorbele de zarzavat determina o satietate precoce si ne ajuta sa limitam cantitatea de alimente pe care o mancam si astfel sa evitam abuzul alimentar.

Sursă foto: Spitalul Victor Babeș Timisoara

Iar, atunci cand vorbim de “vedetele” mesei de Craciun, trebuie sa avem si mai mare grija. Mai bine putin si mai diversificat. Si vorbim de sarmalele, care ar fi bine sa fie facute cu carne slaba, iar salata de boeuf ar fi de preferat sa nu aiba maioneza (acesta poate fi inlocuita cu iaurt).

De sarbatori nu opriti medicamentatia, mai ales daca suferiti de o boala cronica

La desert putem gusta cozonac sau prajituri (se pot folosi indulcitori sau stevie in loc de zahar), dar in cantitate moderata. Desi, mai bine alegem un fruct.

Apoi, o plimbare in aer liber, de macar jumatate de ora dupa fiecare masa, ne va face sa ne simtim mai bine si sa evitam senzatia de: „am mancat prea mult, nu mai pot“.

Dar cel mai important lucru este ca, indiferent ce alegem sa mancam, daca suferim de o boala cronica, sa nu intrerupem medicatia.

Craciunul este despre iubire, liniste sufleteasca, bucurie si armonie, NU despre mancare”, a explicat dr. Irina Goga- medic primar diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, pe pagina oficială de Facebook a Spitalului Victor Babes Timisoara.

Recent Posts

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

17 minute ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

47 de minute ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

o oră ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

2 ore ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

2 ore ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică