Categories: Stil de viaţă

Medic endocrinolog: Acest mic dejun distruge ficatul. Este extrem de nociv

Medic: Acest mic dejun distruge ficatul. Este extrem de nociv

Micul dejun este prima și cea mai importantă masă a zilei – acesta este un fapt cunoscut de toată lumea. Dar uneori chiar și selecția de produse chiar și aparent utile poate dăuna organismului și mai ales ficatului nostru .

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Un pahar de suc la micul dejun – pentru sănătate și plăcere – este o abordare destul de controversată a unei alimentații adecvate, avertizează medicii. Pe de o parte – vitamine, minerale, antioxidanți, pe de altă parte – aditivi care pot neutraliza toate avantajele produsului”, spune medicul gastroenterolog și hepatolog rus Dr. Sergey Vyalov.

Suc de fructe la micul dejun – de ce nu este o idee bună

Potrivit specialistului, „sucurile din magazin sunt departe de a fi naturale” deoarece sunt supuse unei prelucrări prelungite. Sunt încălzite, limpezite, filtrate, concentrate etc. – pentru a îmbunătăți aspectul și a crește durata de valabilitate.

„Acolo se adaugă zahăr, acizi, conservanți, coloranți. Complexitatea producției transformă sucul într-un lichid dulce și aromat”, notează dr. Sergey Vyalov.

Consumul regulat de sucuri – uneori în loc de o masă completă – are un efect negativ asupra ficatului. Mulți oameni înlocuiesc prima masă a zilei cu un pahar de băutură din fructe sau o consumă în combinație cu alte alimente – sandvișuri, cârnați, ouă prăjite, dulciuri și paste.

Expertul definește micul dejun cu dulciuri și suc de portocale ca fiind extrem de nociv. „Când mâncăm, corpul nostru dobândește și consumă nutrienți treptat, dar când bem suc zaharat, se întâmplă în câteva minute”, notează medicul, discutând despre prezența zahărului în băutură.

„Atunci se întâmplă cel mai „neplăcut” lucru pentru organism. Acesta trimite zahărul primit la ficat pentru a stoca energia primită sub formă de grăsime”, avertizează medicul.

Potrivit expertului, sucurile proaspăt preparate sunt mai sigure deoarece conțin fibre, care ajută la încetinirea absorbției zahărului. Dar, potrivit specialistului, ar trebui să fii atent chiar și cu această băutură – va fi mult mai sănătos să mănânci întregul fruct. De exemplu, pentru desert după terci și un ou fiert (combinația optimă de alimente pentru micul dejun).

La rândul ei, endocrinologul și doctorul în științe medicale rus, dr. Zuhra Pavlova, a dat următorul exemplu:  „Într-un pahar de suc de portocale sunt două portocale mari sau trei medii. Evident, este greu pentru o persoană să consume atât de multe fructe deodată, dar să bei un pahar de suc sau chiar două este mult mai ușor”.

În același timp, medicul notează că „practic nu există fibre în suc, totul rămâne în pulpă”.

„Consumând un pahar de suc, primim imediat o cantitate mare de carbohidrați simpli ușor digerabili. Și în acest fel, avem un impact negativ puternic asupra metabolismului carbohidraților și asupra ficatului”, rezumă medicul endocrinolog.

 

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

4 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

5 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

5 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

6 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

6 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

7 ore ago

Citeste si: