Medic ginecolog: ”Ciclul menstrual este un semn vital asemănător tensiunii arteriale sau pulsului”

Dezechilibrele hormonale, stresul excesiv, anumite medicamente sau boli de nutriţie pot provoca întreruperea menstruaţiei timp de câteva luni, avertizează medicii specialişti.

Depresia şi tulburările hormonale

Amenoreea (lipsa ciclului menstrual) este considerată primară, atunci când ciclul menstrual nu s-a instalat până la vârsta de 16 ani, şi secundară, atunci când durează mai bine de 3-4 luni după o perioadă de cicluri regulate. În plus, amenoreea poate duce la instalarea menopauzei precoce.

„Amenoreea poate fi produsă de alterarea structurii sau funcţiei oricărei verigi a axului hipotalamo-hipofizo-ovarian. Acest ax secretă în cascadă hormoni care asigură ciclurile menstruale”, explică Mirona Furtună, medic ginecolog.

Stresul poate deregla activitatea hipotalumusului, acea parte a creierului responsabilă de buna funcţionare a întregului sistem endocrin şi, implicit, a ciclului menstrual.

„Menstruaţia se poate opri în urma unui stres puternic, însă se poate relua după trecerea perioadei de tensiune mentală sau emoţională. Depresia poate conduce la amenoree atât prin tulburarea hormonală pe care o determină, cât şi prin medicaţia specifică”, adaugă Alina Constantin, medic de familie.

Sindromul ovarului polichistic

Sistemul hormonal poate fi dereglat şi de scăderea bruscă în greutate determinată de înfometare şi exerciţii fizice extenuante. La fel de periculoase pentru ciclul menstrual sunt şi bolile de nutriţie precum anorexia şi bulimia.

„Anorexia e asociată aproape constant cu apariţia amenoreei prin deprivarea protein-calorică şi vitaminică pe care o determină. Bulimia determină amenoree în special la grupa de vârstă 11-14 ani, când se asociază cu obezitatea juvenilă”, susţine medicul Alina Constantin.

O altă afecţiune care perturbă frecvent menstruaţia este sindromul ovarului polichistic, provocat de creşterea nivelului hormonilor masculini. Majoritatea femeilor cu această afecţiune prezintă, la nivelul ovarelor, chişti de mărimea unui bob de mazăre şi, în proporţie de 50%, au precedente în famile.

„Acest sindrom poate cuprinde simptome ca amenoree pentru cel puţin 6 luni, pilozitate excesivă, acnee, creşterea masei musculare, îngroşarea vocii, infertilitate şi obezitate. Dereglările menstruale se pot ameliora după administrarea, la recomandarea medicului, a anticoncepţionalelor ce conţin pe lângă estrogen, progesteroni antiandrogeni”, conchide medicul ginecolog Mirona Furtună.

PREVENŢIE

Mai puţin stres, o dietă sănătoasă şi vizite la medic

Pentru a evita eventuale întreruperi ale menstruaţiei, medicii recomandă să păstraţi un echilibru între odihnă şi muncă, o atitudine mai relaxată vizavi de greutatea corporală şi evitarea pe cât posibil a stresului.

În plus, e bine să ţineţi o evidenţă a ciclurilor de la o lună la alta. Asta pentru că amenoreea trage un semnal de alarmă asupra existenţei unor boli, care, netratate, pun în pericol viaţa.
„Mulţi specialişti consideră ciclul menstrual drept un semn vital asemănător tensiunii arteriale sau pulsului. Toate pacientele care suferă de amenoree trebuie să consulte medicul specialist pentru un diagnsotic şi o terapie adecvată”, conchide medicul Mirona Furtună.

Recent Posts

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

11 minute ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

41 de minute ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

o oră ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

2 ore ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

11 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică