Categories: Expertul zilei

Medic psihiatru: aceasta este diferența între anxietate și frică. „Anxietatea este cea mai frecventă afecțiune psihiatrică”

Rapiditatea cu care se întâmplă lucrurile în zilele noastre a dus la o creștere a tulburărilor de anxietate, în special în rândul adolescenților.

Medicul Maria Brăgău, psihiatru în cadrul Serviciului Județean de Medicină Legală (SJML) Buzău,a dezvăluit tendințe alarmante și a oferit clarificări importante despre anxietate și frică.

Conform psihiatrului Maria Brăgău, anxietatea este în creștere, cu o incidență semnificativă post COVID. Aceasta reprezintă cea mai frecventă afecțiune psihiatrică, afectând mai ales femeile. Cele mai întâlnite forme clinice ale anxietății sunt fobiile și tulburarea de anxietate generalizată. De asemenea, anxietatea poate afecta și copiii, fobia fiind mai frecventă în grupa de vârstă 8-15 ani.

„Anxietatea este cea mai frecventă afecțiune psihiatrică. Personal, am observat o creștere a incidenței tulburărilor de anxietate post COVID. În general, femeile sunt mai afectate decât bărbații, prevalența fiind de 30,5% de-a lungul vieții pentru femei și de 19,2% pentru bărbați. Prevalența la un moment dat este de 10%–15% în populația generală”, explică dr. Maria Brăgău, psihiatru SJML Buzău pentru Adevărul.

Distincția între anxietate și frică

Psihiatrul buzoian face o distincție importantă între anxietate și frică. Anxietatea este definită ca un simțământ de „teamă fără obiect”, în timp ce frica este un răspuns la o cauză cunoscută, adică „teama cu obiect”. Această diferențiere ajută la înțelegerea și diagnosticarea corectă a tulburărilor de anxietate.

sursa foto: arhiva doctorul zilei

Anxietatea: simptom al unor afecțiuni somatice

Pe lângă factorii psihologici, anxietatea poate fi și un simptom al unor afecțiuni somatice, cum ar fi problemele tiroidiene, afecțiunile neurologice, anemia, și multe altele.

Simptomele tulburărilor de anxietate includ manifestări psihice, cum ar fi teama fără motiv și scăderea capacității de concentrare, dar și manifestări somatice precum amețeli, transpirații excesive, diaree, palpitații, tremor și altele.

„Există un număr mare de afecțiuni somatice în care apare anxietatea ca simptom: afecțiuni endocrine, afecțiuni neurologice, neoplasme cerebrale, encefalite, scleroză multiplă, sifilis central, boală cerebro-vasculară, anemie, hipoxie, hipoglicemie, uremie, boli cardio-vasculare, lupus eritematos, sevraj la alcool sau alte droguri, abuz de substanțe”, declară dr. Maria Brăgău

Recent Posts

Lipsa acestei vitamine predsipune la demență și insuficiență cardiacă. Aproape jumătate dintre vârstnici au carență

Aproape jumătate dintre persoanele vârstnice se confruntă cu lipsa unei vitamine esențiale pentru creier.  Datele…

11 minute ago

O femeie a murit după ce copilul ei care sunase la salvare nu a fost luat în serios de operatori

O femeie din SUA a murit după ce baiețelul ei, în vârstă de 5 ani,…

48 de minute ago

Anunț îngrijorător al meteorologilor. România, afectată de un fenomen meteo neobișnuit

România, afectată de un fenomen meteo neobișnuit. Un val polar a coborât asupra României, manifestându-și…

o oră ago

Care e suma maximă cu care poate crește pensia la recalculare

Cu cât poate crește pensia la recalculare? Va fi realizată o recalculare integrală a pensiilor,…

2 ore ago

Alertă alimentară! Produs alimentar popular, retras de pe rafturile magazinelor din întreaga țară pentru că are pesticide

Un produs alimentar popular a fost retras de pe rafturile magazinelor care aparțin lanțului Mega…

2 ore ago

Alimentul minune recomandat de dr. Vlad Ciurea pentru femeile de peste 50 de ani. „Nu se acumulează în organism!”

Alimentul minune recomandat de dr. Vlad Ciurea. Neurochirurgul Vlad Ciurea, recunoscut pentru cariera sa excepțională…

3 ore ago

Citeste si: