Categories: Expertul zilei

Medicamentul pe care trebuie să îl eviți în vacanță. Medic: „Poate agrava simptomele”

Ca să ne ferim de tulburările digestive din timpul concediului de vară, este indicat să cunoaștem principalele cauze și metodele de prevenire și tratament. Medicul Eugen Crăciun explică.

„Sunt două categorii de probleme digestive pe care le putem întâmpina în vacanță. Cele de care ne putem feri și cele de care nu prea ne putem feri.

În prima categorie aș zice eu că sunt obiceiurile alimentare nesănătoase, mai exact mâncatul excesiv, consumul excesiv de alcool. În cea de-a doua categorie ar fi tulburările infecțioase pe care parțial le putem preveni dacă suntem mai atenți la sursa de unde consumăm mâncarea respectivă.

Igiena mâinilor este foarte importantă

În ambele cazuri, igiena mâinilor este foarte importantă. Trebuie să ținem cont de faptul că în anumite arii geografice apa poate fi infestată. Mă refer în special atunci când suntem în zone mai exotice și unde n-avem garanția că apa este bine controlată.”, a spus medicul Eugen Crăciun, luni, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.

Să consumăm băuturi îmbuteliate. În ce privește alimentele, să ne uităm foarte bine de unde mâncăm. Chiar şi aici lucrurile pot scăpa de sub control, pentru că nu ai nicio garanție absolută că și într-un loc care arată bine, lucrurile sunt cum trebuie din punct de vedere al igienei în bucătărie.

În cazul infecțiilor digestive tranzitorii, simptomele încep brusc, cu stări de greață, vărsături, cu dureri de burtă, și de regulă cu simptome sistemice, adică febră sau frisoane.

Aici ar fi de menționat că nu orice infecție merge neapărat cu febră. Nu înseamnă că nu este un element infecțios. Aș zice că frisonul definește destul de frecvent infecția de tip viral, iar infecțiile virale, în marea lor majoritate, sunt tranzitorii. În 2-3 zile lucrurile se reglează.

Simptomele sunt de regulă dramatice, spectaculoase. Starea generală este foarte proastă. În prima zi te simți cel mai rău și după aceea, încet-încet, te simți mai bine de la o zi la alta.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Antibiotic topic

Cu toate acestea, sunt lucruri pe care le putem face astfel încât să accelerăm un pic evoluția către bine. E bine să avem la noi un antibiotic topic, cu absorbție foarte redusă din colon, rifaximina. Ar fi bine să fie în orice trusă medicală.

E bine să avem şi un medicament care ajută la stările de greață și de prea plin. E bine să avem niște antispastice, antitermice, e bine să avem şi un antiinflamator, dar nu pentru bolile digestive. Nu folosim antiinflamatoare, ibuprofen sau mai știu eu ce alte antiinflamatoare în tulburările digestive, pentru că pot agrava simptomele stomacului sau simptomele intestinale.

În cazul în care starea generală este din ce în ce mai proastă, dacă facem febră, dacă diareea se agravează, dacă apare sânge în scaun, toate aceste lucruri sunt simptome de alarmă și de regulă semnifică o infecție mai severă, eventual bacteriană. Infecțiile bacteriene merg mai frecvent cu febră.

Există, de partea cealaltă, constipația de vacanță. Este mult mai frecvent întâlnit la doamne, pentru că e vorba aici de ideea de loc igienic și dacă nu ai certitudinea că locul respectiv este suficient de curat, atunci este posibil să apară o inhibiţie psihologică.

Trebuie să trecem peste și să mergem la toaletă de fiecare dată când avem nevoie. Și, în general, este foarte bine să ai un tabiet, să spunem, să ai un program al tău pe care să ți-l urmezi chiar şi în vacanță.”, a mai spus medicul Eugen Crăciun.

Recent Posts

Planta miraculoasă de lângă casă. Ce boli tratează Mâna Maicii Domnului

Mâna Maicii Domnului sau Caprifoiul, cum i se mai spune, este o plantă puternic îmiresmată…

6 minute ago

Cu cât vor creşte, din nou, pensiile de la 1 ianuarie 2025. Cât va fi rata inflaţiei?

Odată cu intrarea în vigoare a Legii Pensiilor din 2024, pensionarii se așteaptă la cel…

36 de minute ago

Mesaj emoţionant pentru Florin Piersic: „Este nemuritor!”

Actorul Florin Zamfirescu i-a transmis colegului său de breaslă, Florin Piersic, un mesaj emoţionant de…

o oră ago

Horoscopul BANILOR. TREI ZODII norocoase dau lovitura în săptămâna 13-19 mai

În săptămâna 13-19 mai, multiple aspecte planetare vor influența situația financiară a zodiilor. Primul aspect notabil…

2 ore ago

Legătura dintre schimbările climatice şi bolile infecţioase

Specialiştii atrag atenţia că numărul bolilor infecţioase va creşte tot mai mult în viitor din…

2 ore ago

Accident cu victime multiple pe Podul Basarab din Capitală

UPDATE. Cele șapte victime au fost transportate unitățile de primiri urgențe ale spitalelor din apropiere,…

3 ore ago

Citeste si: