Medicii atrag atenția asupra acestei greșeli grave: NU mai puneți leuștean în ciorbă!

Levisticul (Levisticum officinale Koch.) este o plantă din familia Apiaceae. Este o plantă care miroase a țelină și este originară din Iran și Afganistan, dar este cultivată în regiunile temperate din întreaga lume. Leușteanul a fost folosit ca diuretic (elimină apa din organism) și antimicrobian în medicină de-a lungul timpului.

Nimeni nu se îndoiește de efectele miraculoase ale acestei plante asupra sănătății, însă în cazul unor afecțiuni, leușteanul este contraindicat.

Utilizări ale leușteanului

Utilizarea suplimentelor ar trebui să fie individualizată și verificată de un profesionist din domeniul sănătății, cum ar fi un dietetician, un farmacist sau un furnizor de asistență medicală înregistrat. Niciun supliment nu are scopul de a trata, vindeca sau preveni boala.

Leușteanul a fost folosit în medicamentele tradiționale. Este, de asemenea, folosit ca aditiv pentru alimente, ca potențator de aromă.

Leușteanul conține mai mulți compuși, dintre care unii sunt ftalide și cumarine. Alături de aceștia sunt și polifenoli. Diversitatea acestor compuși a condus la numeroase studii privind utilizările leușteanului. Nu există suficiente cercetări clinice cu privire la utilizările leușteanului, dar a fost folosit în mod tradițional pentru a trata multe afecțiuni de sănătate, inclusiv:

  • Infecții ale tractului urinar
  • Pietre la rinichi
  • Sindromul intestinului iritabil
  • Malaria
  • Dureri în gât
  • Amigdalita
  • Reumatism
  • Guta
  • Furuncule
  • Icter

Care sunt efectele secundare ale leușteanului?

În general, există foarte puține efecte secundare grave cunoscute ale leușteanului. A fost listat ca fiind în general recunoscut ca sigur (GRAS) de către FDA pentru utilizarea sa ca aditiv alimentar. Există câteva efecte secundare de comun acord, dar puține cercetări au fost efectuate pentru a verifica aceste afirmații.

Efecte secundare frecvente

  • Dermatită: În timpul recoltării, dermatita poate fi un efect secundar al leușteanului. Se înțelege că acesta este rezultatul aceluiași compus care provoacă fotosensibilitate, furocumarinele.
  • Inducerea menstruației (cauzatoare): Leușteanul conține o proprietate care induce pierderea mucoasei uterine. Astfel, planta poate provoca menstruație.
  • Fotosensibilitate: S-a observat că compusul furocumarine poate provoca fotosensibilitate. Acest lucru este larg acceptat; ca atare, se sugerează ca expunerea la razele UV să fie limitată atunci când se utilizează leuștean. Rețineți că există puține cercetări cu privire la acest efect al fotosensibilității. Sunt necesare studii suplimentare pentru a face din aceasta o afirmație concludentă.

Efecte secundare severe

Nu s-au raportat efecte secundare severe la utilizarea leușteanului. Există posibilitatea apariției reacțiilor alergice, deoarece reacțiile alergice există la plantele din familia Apiaceae. Cu toate acestea, lipsesc date din studiile clinice despre efectele secundare ale leușteanului.

Leușteanul nu trebuie utilizat de copii sau administrat în timpul sarcinii sau alăptării decât dacă un furnizor de asistență medicală calificat v-a sfătuit să faceți acest lucru.

Deoarece leușteanul este considerat un diuretic, trebuie consumat cu precauție de persoanele care se confruntă cu probleme cardiace sau renale. Datorită efectelor sale iritante asupra țesuturilor, utilizarea sa ar trebui evitată și de persoanele cu funcție renală afectată.

În general, leușteanul nu trebuie utilizat de către nimeni cu o afecțiune medicală fără a se consulta mai întâi cu un furnizor de asistență medicală.

Precauții

Trebuie remarcat faptul că leușteanul este considerat a fi în general sigur, dar nu este potrivit pentru toată lumea. În unele cazuri, nu se recomandă utilizarea leușteanului.

Utilizarea leușteanului nu este recomandată persoanelor cu boală inflamatorie a rinichilor, insuficiență renală sau insuficiență cardiacă.

Persoanele însărcinate sunt descurajate să folosească leuștean din cauza efectului său asupra inducerii menstruației.

Nu există cercetări clinice cu privire la efectele leușteanului asupra copiilor și adolescenților. Din acest motiv, nu este recomandat copiilor sau adolescenților sub 18 ani.

Evitați să utilizați leuștean dacă sunteți alergic sau hipersensibil la Levisticum officinale, componentele sale sau plantele din familia Apiaceae.

 

 

Recent Posts

Zodia care va avea o cumpănă până pe 17 Mai. Apare o situație bulversantă

Mihai Voropchievici susține că o zodie se va confrunta cu probleme, pe când alți nativi…

20 de minute ago

Românii care primesc cei mai mulți bani la pensie după recalculare. Trebuie să fi muncit în aceste domenii

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a adus clarificări referitoare la criteriile în funcție de care unii…

50 de minute ago

”Trăiește și învață + Învață să trăiești ”, campanie Euromelanoma. Program suport oferit de către SRD pentru pacienții cu cancer de piele

Intrat în tradiția marilor campanii internaționale de prevenție medicală, proiectul grupului Euromelanoma privind aspectele de…

o oră ago

Preotul mort operat de profesorul Mircea Beuran. Caz uluitor: „La 3-4 zile după operaţie, a deschis ochii şi a început să vorbească cu noi”

De-a lungul a patru decenii, prin mâna și bisturiul chirurgului Mircea Beuran au trecut nenumărate…

o oră ago

50% din sporurile bugetarilor vor fi tăiate. De ce ia Guvernul această decizie?

Guvernul a decis să taie 50% din sporurile funcționarilor publici, o măsură radicală care urmărește…

2 ore ago

Zodia cu probleme mari pe a cincea casă! Vin situații dureroase

Mariana Cojocaru susține că o singură zodie întâmpină ceva probleme în această perioadă a anului.…

2 ore ago

Citeste si: