Medicul chirurg Cătălin Badiu: „Sper ca turismul medical în străinătate să nu mai fie o opțiune decât în cazuri absolut excepționale”

Medicul Cătălin Badiu este specializat în chirurgie cardiacă de ultimă generație și aduce experiența acumulată în 11 ani de activitate în cadrul spitalului universitar German Heart Centre München din Germania. Tocmai pentru această experiență îl recomandă ExMedica

Loreta Popa

În străinătate, trebuie să faci muncă de cercetare şi terapie intensivă, de salon, de sală şi, dacă eşti bun în ceea ce faci şi îndeplineşti toate criteriile, urci, câte o treaptă, mai departe. Medicul chirurg Cătălin Constantin Badiu, specialist în chirurgie cardiovasculară, conferențiar universitar – Technische Universität München, a făcut peste 1.000 de operații pe cord deschis, este specializat în chirurgie cardiacă minim-invazivă, plastii valvulare, protezarea aortei ascendente cu păstrarea valvei aortice și bypassul coronarian total arterial. Acum face parte din echipa de medici specialişti din cadrul clinicii ExMedica.
În România mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare ocupă, la fel ca în Germania, un loc de vârf, deci nu este de mirare că medicul chirurg Cătălin Constantin Badiu, specialist Chirurgie Cardiovasculară, crede că diferențele dintre cele două țări sunt mai degrabă legate de sistemul de sănătate, de sistemul de prevenție şi de terapie a bolilor. „Datorită tehnicilor chirurgicale care au fost dezvoltate și din ce în ce mai perfecționate în ultimii ani, astăzi multe valve cardiace bolnave care necesitau în trecut implantarea de proteze valvulare pot fi reconstruite. Astfel, pacientul trăiește mai departe cu valva proprie reconstruită, țesutul propriu fiind superior celui prostetic, atât din punctul de vedere al structurii, cât și al funcțiilor hemodinamice. Ca urmare, prin plastia valvulară sunt evitate complicațiile ce pot apărea odată cu implantarea de proteze valvulare, cum ar fi hemoragiile, emboliile vasculare, endocardita (infecția protezei) sau deteriorarea protezei”, afirmă medicul.
Modificări structurale
Acest lucru necesită însă o pregătire specială a chirurgului și o experiență acumulată în multe operații de acest tip. „Doar grație acestei experiențe chirurgul poate recunoaște care valvă se poate reconstrui și care necesită totuși înlocuirea, pentru că există și valve bolnave, calcificate sever, pentru care înlocuirea cu o proteză este singura opțiune. Pentru valvele care nu prezintă severe modificări structurale, care însă nu se mai închid bine și sunt, deci, insuficiente, plastia valvulară trebuie să reprezinte prima opțiune de tratament în chirurgia cardiacă modernă. Pentru astfel de reconstrucții valvulare complexe, mai ales în cazul valvei mitrale sau tricuspide, rezultatele sunt excepționale pe termen lung și superioare celor obținute prin protezare valvulară. În ultimii ani, reconstruim din ce în ce mai multe valve aortice insuficiente, care pot apărea ca patologie izolată sau în combinație cu dilatări ale aortei ascendente. Cu toate că și aceste operații au un grad de complexitate foarte crescut, știm deja că, atât pe termen mediu, cât și pe termen lung, rezultatele sunt superioare protezărilor”, spune medicul Cătălin Badiu, specialist chirurgie cardiovasculară în cadrul Clinicii ExMedica.
Perioadă postoperatorie mai scurtă
În privința cardiopatiilor coronariene știm astăzi că revascularizarea chirurgicală este în multe cazuri superioară tratamentului intervențional, cu atât mai mult cu cât aceasta se face complet arterial, folosind ambele artere mamare. „Un mare pas înainte în evoluția tratamentului chirurgical este reprezentat de faptul că multe dintre aceste operații, mai ales în cazul celor valvulare, cum ar fi plastia sau protezarea de valvă mitrală sau tricuspidă, plastia sau protezarea de valvă aortică sau închiderile de defecte septale atriale pot fi efectuate astăzi prin tehnici chirurgicale minim invazive. În acest caz nu mai este necesară o deschidere completă a toracelui prin deschiderea sternului, ci numai una prin minitoracotomie anterolaterală. Astfel, dincolo de avantajul estetic, perioada de recuperare postoperatorie este mai scurtă și reîntoarcerea pacienților la activitatea profesională de zi cu zi, mult mai timpurie”, susține medicul chirurg.
În primii 15 ani din cariera sa chirurgicală a avut marele avantaj să opereze într-o clinică în care tehnologiile de vârf în domeniul chirurgiei cardiace nu numai că sunt la ordinea zilei, dar multe dintre ele au fost îmbunătățite sau chiar dezvoltate. „Personal, am contribuit prin munca chirurgicală, dar și prin cea de cercetare clinică la îmbunătățirea și dezvoltarea tehnicilor și indicațiilor tratamentului chirurgical în cazul plastiilor de valvă aortică cu sau fără înlocuirea rădăcinii aortice.
Nu numai datorită experienței acumulate de-a lungul mai multor ani petrecuți la Deutsches Herzzentrum München, cât mai ales datorită posibilităților de diagnostic şi tratament din clinicile la care activez mă mândresc cu faptul că în acest moment putem pune la dispoziția pacienților chirurgie cardiacă de ultimă generație, astfel încât turismul medical în străinătate să nu mai fie o opțiune decât în cazuri absolut excepționale”, a încheiat Cătălin Badiu.

 

Recent Posts

Oamenii de știință: acest obicei din copilărie crește riscul de demență

Un obicei din copilărie este asociat cu un risc crescut de a dezvolta demență mai…

6 minute ago

Băutura cu calciu, magneziu și potasiu care ajută la ameliorarea „tuturor durerilor” din organism

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a arătat că o alimentație sănătoasă și…

36 de minute ago

Previziunea lui Carmen Harra pentru Florin Piersic: El este codificat cu cifra 11

Carmen Harra și-a exprimat în mod public sprijinul pentru Florin Piersic. Deși marele actor este…

o oră ago

Andrei Caramitru: „Dacă tu iei mai puțin de 1.500 de euro net, e doar eșecul tău”

Un renumit economist român a declanșat furia opiniei publice imediat după ce a susținut că…

2 ore ago

Zodia care va avea o cumpănă până pe 17 Mai. Apare o situație bulversantă

Mihai Voropchievici susține că o zodie se va confrunta cu probleme, pe când alți nativi…

2 ore ago

Românii care primesc cei mai mulți bani la pensie după recalculare. Trebuie să fi muncit în aceste domenii

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a adus clarificări referitoare la criteriile în funcție de care unii…

3 ore ago

Citeste si: