Menopauza prematură și kilogramele în plus pot opri ovulația

În corpul unei femei, în mod fiziologic, lunar, sub influența hormonilor, are loc un proces numit ovulație. Acesta constă în eliberarea, la nivelul ovarelor, dintr-un folicul ajuns la maturare, a unui ovul, ovul care va ajunge în trompele uterine, unde poate fi fecundat.

Pentru ca ovulația să aibă loc, nivelurile hormonale trebuie să crească și să scadă în anumite momente. În unele cazuri, ovulul nu se maturează și femeia nu ovulează, fenomen cunoscut sub denumirea de anovulație.

”Anovulația poate provoca cicluri menstruale neregulate sau absența acestora. O femeie poate avea un ciclu anovulator, după care poate avea un ciclu normal, cu ovulație. Alteori, însă, anovulația poate fi o problemă cronică și cauza infertilității.

Dacă la menopauză este normal să nu mai existe ovulație pentru că ovarele își încetează activitatea, pentru o femeie aflată la vârsta fertilă anovulația apare atunci când nivelul hormonilor din organism este perturbat sau ovarele sunt afectate.Unele medicamente, afecțiuni sau factori externi care afectează nivelul hormonal pot provoca anovulație,” explică dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Sindromul ovarelor polichistice afectează ovulația

Femeile supraponderale și cele subponderale precum și cele care sunt supuse unui nivel ridicat de stres ori practică exerciții fizice de mare intensitate, în exces, prezintă un risc mai ridicat de a experimenta anovulația, conform medicului ginecolog.

De asemenea, anumite probleme de sănătate pot interfera cu echilibrul hormonal. Acestea includ afecțiuni ale glandei tiroide, hipotalamusului, hipofizei sau glandelor suprarenale, deoarece toate joacă un rol important în menținerea echilibrului hormonal necesar producerii ovulației.

O altă problemă de sănătate care afectează circa 20% dintre femeile aflate la vârsta fertilă și influențează ovulația este sindromul ovarelor polichistice. În acest caz este vorba de obicei despre prea multă insulină și testosteron, ceea ce perturbă echilibrul hormonal și duce la anovulație.

Lipsa ovulației tratament

Din fericire, toate aceste afecțiuni legate de hormoni sunt adesea tratabile, ovulația fiind obținută prin urmarea tratamentului prescris de medicul specialist, respectiv de endocrinolog.

”Cum spuneam, creșterea sau pierderea în greutate pot fi strâns legate de ovulație, deoarece un nivel normal de estrogen se bazează pe o greutate corporală sănătoasă. Un studiu privind reproducerea umană a constatat că femeile care erau fie subponderale, fie supraponderale, au un nivel scăzut de estrogen, ceea ce poate duce la anovulație și, în consecință, la probleme de fertilitate,” adaugă dr. Vythoulkas.

Menopauza precoce sau insuficiența ovariană

Anovulația poate să apară și în cazul menopauzei premature, cunoscută și sub numele de insuficiență ovariană prematură. O femeie poate fi diagnosticată cu această afecțiune dacă ovulația încetează înainte de 40 de ani. Din fericire, și această problema are o rezolvare. Un specialist în infertilitate va prescrie un tratament de stimulare ovariană, existând șanse pentru obținerea sarcinii.

Medicamente  care afectează ovulația

În ceea ce privește medicamentele care pot influența în mod negativ ovulația, acestea includ, potrivit medicului ginecolog:

– antiinflamatoarele nesteroidiene (un studiu a sugerat că pot provoca anovulație după administrarea timp de doar 10 zile);
– cremele pentru piele și alte produse topice cu hormoni (unele conțin estrogen sau progesteron, aceste substanțe sunt absorbite în organism și provoacă dezechilibre hormonale);
– steroizii (un tip de hormon care poate reduce inflamația dar poate interfera cu hormonii necesari ovulației; cortizonul este, de exemplu, un steroid comun, prescris pentru o mare varietate de afecțiuni);
– medicamentele prescrise în epilepsie sau convulsii;
– chimioterapia și radioterapia;
– unele plante și remedii naturale (conțin substanțe asemănătoare hormonilor, care pot perturba ovulația).

Dacă o femeie suspectează că nu ovulează, trebuie să se adreseze medicului pentru a explora potențialele probleme de sănătate.

Recent Posts

Cât costă lingura pentru alimentație sănătoasă, inventată de japonezi?

Gigantul japonez din sectorul băuturilor Kirin Holdings va începe să comercializeze o lingură electrificată despre…

5 ore ago

Știai că ai dreptul la pensie chiar dacă nu ai cotizat suficient? Condițiile în care poți beneficia de pensie

Românii care nu au avut un loc de muncă, contracte legale si nu au plătit…

6 ore ago

Horoscopul banilor pentru săptămâna 20-26 mai. Zodiile care scapă de datorii

Soarele intră în zodia Gemenilor, fiind un semn că timpul este potrivit să revenim la…

6 ore ago

Dezvăluiri din ancheta scandalului sângelui contaminat: 30.000 de persoane au primit transfuzii cu sânge infectat!

Autorităţile sanitare şi cele politice au încercat să ascundă adevărul în legătură cu uriaşul scandal…

7 ore ago

Alertă cu bombă la Patriarhia Română

Catedrala Patriarhală a fost evacuată după o amenințare cu bombă. La Catedrală și la sediul…

7 ore ago

Legătura dintre pensiile din Pilonul II și prețul curentului electric. Puțini români știu acest lucru

Potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar, 6 din fiecare 10 lei investiţi de fondurile…

7 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar