Categories: Ştiri sănătate

Mezelurile te îmbolnăvesc: Ris crescut de DIABET. Tu cât de des le consumi?

Mezelurile te îmbolnăvesc: Ris crescut de DIABET. Tu cât de des le consumi?

Produsele ambalate de pe piața sunt pline de nitriți. Tu cât de des consumi jambon și cârnați? Aditivii utilizați pentru a îmbunătăți conservarea cărnii prelucrate te îmbolnăvesc.  

Nitriții sunt din nou în centrul atenției. Pentru prima dată, un studiu științific a stabilit o legătură între un consum ridicat de nitriți și apariția diabetului de tip 2. În prezent, mii de produse ambalate de pe piața conțin nitriți și/sau nitrați.

Cercetătorii de la Inserm, INRAE, Universitatea Sorbonne Paris-Nord, Universitatea Paris-Cité și Cnam, în cadrul echipei de cercetare în epidemiologie nutrițională (Eren-Cress), au studiat rolul nitriților/nitraților din alimentație în dezvoltarea diabetului de tip 2.

Risc mare de a dezvolta diabet

În cadrul acestui studiu, oamenii de știință au analizat datele privind sănătatea și expunerea a 104 168 de adulți. Care sunt rezultatele?

„Analizele statistice sugerează o asociere între consumul de nitriți și un risc crescut de diabet de tip 2. Cu toate acestea, nu a fost găsită nicio asociere între consumul de nitrați și riscul de diabet de tip 2”, rezumă Inserm.

Inserm arată că riscul crescut a fost de 27% pentru cei cu cel mai mare consum de nitriți totali, în comparație cu cei cu cel mai mic consum. Aceste constatări sunt publicate în PLOS Medicine.

Pentru Bernard Srour, cercetător post-doctoral la Inserm, și Mathilde Touvier, director de cercetare la Inserm, care au condus studiul, aceste rezultate oferă un nou argument pentru „necesitatea de a reduce utilizarea aditivilor nitriți în carnea procesată de industria alimentară și ar putea susține, de asemenea, necesitatea unei mai bune reglementări a contaminării solului cu îngrășăminte”.

În prezent, orientările dietetice stabilesc un consum maxim de 150 de grame de mezeluri pe săptămână.

Ce fel de mezeluri ar trebui să consumăm?

Mihaela Bilic a ținut să aducă lămuriri asupra mezelurilor. Ea a explicat și care ar fi opțiunea cea mai indicată: Șuncă sau jambon/prosciutto?â

„Eu consider mezelurile un fel de super-carne, sunt mai concentrate în gust, grăsime și calorii, tocmai de aceea porția corectă este de 50g (față de carne, care este de 120-150 g). Mezeluri mâncăm mai rar și în cantitate mai mică. Există mezeluri și mezeluri…care e varianta cea mai bună?

Dacă ne gândim la siluetă, șunca fiartă are cele mai puține calorii: 130cal/100g. Dacă ne gândim la calitate, atunci mezelurile crud uscate sunt alegerea corectă. Observați că 100g jambon de Serrano se obțin din 150g carne, este mai concentrat în nutrienți și de aceea avem 230cal și un procent dublu de proteine față de șuncă (40g față de 21g)”, a explicat medicul pe social media.

„Nu pot spune că o variantă o exclude pe cealaltă, fiecare alege în funcție de gust și siluetă. Singurul lucru de care trebuie să țineți cont când vine vorba de mezeluri, este să fie de calitate: pe lista de ingrediente carnea să fie pe primul loc, într-un procent de minim 80%.”, a arătat medicul nutriționist.

Recent Posts

Uleiul care abundă în vitamina E. Este un antioxidant natural și nu conține grăsimi trans

Uleiul este un ingredient esențial în orice bucătărie și există mii de varietăți din care…

21 de minute ago

EL ar fi adevăratul iubit al Simonei Halep. Nu este cel despre care a scris deja toată presa

Simona Halep a publicat pe rețelele de socializare numeroase buchete de flori, ceea ce arată…

50 de minute ago

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

o oră ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

2 ore ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

2 ore ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică