Boala inflamatorie a rinichilor care duce la insuficiență renală. Cum o recunoști

Nefrita este o boală inflamatorie care se poate localiza la unul dintre rinichi sau la ambii. Rinichii sunt organe cheie cu rolul de a elimina toxinele din organism, specialiștii spun că rinichii procesează între 120 și 150 de litri de sânge pe zi și elimină aproximativ 2 litri de deșeuri și apa în exces din corp.

Nefrita acută se dezvoltă și apare ca manifestare în clipa în care rinichii se inflamează. Atenție! Dacă nu este diagnosticată și tratată corect și la timp, nefrita acută poate duce la complicații serioase precum este insuficiența renală.

În literatura de specialitate există mai multe tipuri de nefrita:

  • Nefrita acută
  • Nefrita cronică
  • Glomerulonefrita primară
  • Nefrită autoimună
  • Pielonefrita
  • Nefrită interstițială
  • Nefrita lupică

Boala poate să apară ca rezultat al unei infecții bacteriene, sau poate apare ca efect al expunerii excesive la toxine, sau la medicamente. Cu toate acestea, una dintre cele mai frecvente cauze care duce la apariția bolii este reprezentată de o tulburare a sistemului imunitar. Dacă este lăsată netratată aceasta afecțiune se agravează rapid. Prin urmare, de îndată ce simptomele de nefrită sunt evidente, este important să se înceapă tratamentul.

De asemenea, la examenul bacteriologic al urinei la pacienţii bolnavi de nefrită acută sau pielonefrită se depistează microorganisme precum este Eshrihia coli. Acesta este responsabilă de această patologie în aproximativ 85-90% de cazuri, şi alţi germeni întâlniţi în 15-20% de cazuri. Totodată, cantitatea mică de potasiu din sânge este o altă cauză a nefritei interstițiale. Și administrarea unor tratamente pe timp îndelungat poate duce la apariția nefritei interstițiale. Acestea au un debut agresiv, brusc și din păcate duc la insuficienţă renală acută, pacientul având nevoie de hemodializă. Vindecarea apare fie spontan, fie după câteva zile.

Principalele simptome ale nefritei acute interstițiale sunt:

  • senzația de greață, de vomă,
  • uneori apare febra destul de mare,
  • dureri lombare,
  • frisoane,
  • cefalee,
  • reducerea cantității de urină,
  • somnolență,
  • oboseală și disconfort general

În situația în care boala progresează repede vor apărea și simptome precum: pierderea poftei de mâncare, vărsături, dureri abdominale și articulare puternice. De asemenea, nefrita cronică poate trece neobservată ani de zile, până în clipa în care apar simptomele insuficienței renale: oboseală, mâncărimi ale pielii, greață și vărsături, dificultăți de respirație.

În vederea stabilirii diagnosticului, pacientul va fi supus unor analize de sânge dar și de urină. De asemenea, vor fi efectuate și radiografii ale rinichilor dar și o tomografie computerizată. Uneori se cere și realizarea biopsiei.

În ce constă tratamentul:

Tratamentul constă în administrarea de antibiotic, dar medicul va stabili tratamentul în funcție de cât de afectați sunt rinichii, de vârsta pacientului dar și de alte boli pe care acesta le mai are sau nu. Dieta sau modificarea stilului de viața este o altă componentă esențial a tratamentului. Astfel, pacientul nu va mai consuma sare, potasiu, proteine. În cazurile severe este posibil ca bolnavul să ajungă la dializă.

Recent Posts

Lucruri esențiale pe care oamenii nu le fac. Sunt vitale pentru sănătate

Elemente vitale pentru sănătate. Dr. Cezar, celebrul cardiolog, dezvăluie care sunt elementele vitale pentru sănătate.…

26 de minute ago

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

57 de minute ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

o oră ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

2 ore ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

2 ore ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra