Neurolog: Insuficiența renală cronică, un factor de risc pentru CREIER

Neurolog: Insuficiența renală cronică, un factor de risc pentru CREIER

Un studiu realizat de experți în neurologie și nefrologie de la universitatea Irvine (UCI), din California, au descoperit ce legătură există între boala cronică de rinichi și creier.

Mult timp s-a crezut că efectele bolii renale asupra creierului se datorau în mare parte hipertensiunii arteriale, dar cercetătorii au descoperit că BCR a favorizat apariția microhemoragiilor cerebrale independent de tensiunea arterială, notează Ziarul de Iași.

Insuficiența renală cronică, un factor de risc de AVC

Descoperirile, publicate recent online în Journal of Neuroinflammation, arată că un amestec de toxine dependente de bacterii derivate din intestine și uree, care se acumulează în insuficiența renală, poate provoca leziuni vasculare și microhemoragii la nivelul creierului.

Insuficiența renală cronică

Insuficiența renală cronică este din ce în ce mai mult recunoscută ca un factor de risc de AVC, dar relația sa exactă cu boala cerebrovasculară nu a fost până acum bine înțeleasă.

Acest studiu oferă o perspectivă cheie asupra mecanismelor care stau la baza leziunilor cerebrale care pot apărea în BCR, oferind noi ținte terapeutice care implică tratarea bolii renale, spune dr. Mark Fisher, profesor de Neurologie la Facultatea de Medicină UCI și autor corespondent.

„Observațiile au arătat că persoanele cu boală renală avansată prezintă un risc mai mare de AVC, ceea ce sugerează că, în cele din urmă, putem îmbunătăți sănătatea creierului prin reducerea bolii renale”, a declarat dr. Mark Fisher

Cercetătorii au împărțit la întâmplare șoareci femele și masculi în vârstă în grupuri de control și grupuri de boală renală cerebrală.

BCR produce microhemoragii cerebrale

Ei au descoperit că BCR produce microhemoragii cerebrale fără hipertensiune și într-o măsură mai mare la șoarecii cu leziuni renale mai severe.

Rolul celulelor inflamatorii din creier
Ei au observat, de asemenea, diferențe în funcție de sexul animalelor, respectiv masculii au prezentat o creștere mai pronunțată a microhemoragiilor decât femelele.

„Efectele BCR sunt asociate cu afectarea barierei hemato-encefalice (BHE), cauzată de toxinele uremice și de microglia, celulele imune rezidente ale creierului”, a declarat dr. Wei Ling Lau, profesor asociat de Medicină-Nefrologie în cadrul Facultății de Medicină a UCI.

Potrivit acestuia, celulele inflamatorii din creier joacă un rol important în modul în care BCR cauzează boli cerebrovasculare, iar acum echipa încearcă să înțeleagă această relație mai în detaliu.

„Rămâne de văzut dacă doar tratarea bolii renale de una singură va îmbunătăți sănătatea creierului”, a mai spus medicul.

 

Recent Posts

19 mai 2022. Sfântul Mucenic Patrichie, mare vindecător de boli. Rugăciunea în această zi îți aduce alinare și te scapă de necazuri

În ziua de 19 iunie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei…

19 minute ago

Alimente și băuturi care mențin un ficat sănătos și fericit. Reduc riscul de boli hepatice, de la hepatită, la cancer de ficat

Alimente și băuturi pentru un ficat sănătos. Ficatul funcționează și ca un organ care ajută…

50 de minute ago

Bonă reținută în București. Părinții au filmat-o când le agresa copilul de un an

Bonă reținută în București. O femeie care avea grijă de un băiețel de un an…

o oră ago

ACEASTĂ dietă extrem de populară reduce anxietatea și stresul la adulții în vârstă

Anxietatea și stresul la adulții în vârstă ținute sub control cu ajutorul dietei. Dieta mediteraneană…

2 ore ago

Trei zodii vor trage lozul cel mare în IUNIE. Au parte de câștig toate planurile: noroc, bani, dragoste, călătorii

Luna iunie va fi o lună perfectă pentru acești nativi, care își vor împlini în…

3 ore ago

Citeste si: