Categories: Ştiri sănătate

Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic. Care sunt noile condiții de carantinare la întoarcerea în țară? Sunt vizați inclusiv copiii!

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în ședința de joi, 23 septembrie, noua listă a țărilor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de ieri, 23 septembrie Hotărârea numărul 74 prin pentru actualizarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat precum și modificarea și completarea HCNSU 43 din 01.07.2021 privind aprobarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, criteriile pe baza cărora se stabilesc acestea, precum și a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc din acestea în România, astfel:

  • în zona roșie au intrat: Croația, Letonia, Austria, Bosnia Herțegovina, Noua Caledonie, Gibraltar, Saint Vincent și Grenadine și Curacao;
  • în zona galbenă au intrat:
    – din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Grecia, Cipru, Norvegia Liechtenstein, Kazahstan, Azerbaidjan, Jamaica, Fiji, Sri Lanka, Jersey și Anguilla;
    – din zona verde, în urma creșterii incidenței: Slovacia, Luxemburg, Groenlanda, Canada, Singapore și Sao Tome și Principe;
  • în zona verde au intrat: Portugalia, Islanda, Japonia, Monaco, Liban, Irak, Eswatini, Timorul de Est și Insulele Virgine Britanice.

 Totodată, este crescută vârsta de la care sunt exceptați de la măsura carantinării și obigativității prezentării unui test RT-PCR copiii, de la 6 la 12 ani.

Lista intră în vigoare duminică la miezul nopții.

„Copiii între 6 și 12 ani nu vor mai fi testați peste 3 la mie. Sunt lucuri pe care le corectăm. Vreau ca România să rămână deschisă”, a adăugat Florin Cîțu în ședința de Guvern din cursul zilei de ieri, 23 septembrie.

În actuala formă a hotărârii de Guvern, copiii cu vârste între 6 și 12 ani, care nu pot fi vaccinați, trebuie testați anti-COVID pentru a avea acces la resstaurante, la spectacole, sau alte activități, ceea ce presupune costuri suplimentare pentru părinți.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

8 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

9 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

9 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

10 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

10 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

11 ore ago

Citeste si: