Categories: Ştiri sănătate

Nu doar scarlatina și infecțiile respiratorii dau bătăi de cap părinților. Cristina Șchipor, şefa DSP, noi detalii despre o noua boală

Nu doar scarlatina și infecțiile respiratorii dau bătăi de cap părinților. Cristina Șchipor, şefa DSP, a oferit noi detalii despre noua boală infecțioasă eruptivă acută generalizată, provocată de virusul varicelo-zosterian, care îi afectează pe cei mici.

Nu doar scarlatina și infecțiile respiratorii dau bătăi de cap părinților în această perioadă. Este și momentul în care apar, de obicei, mai multe cazuri de varicelă. În constanța, majoritatea celor raportate sunt în școli și grădinițe.

Și, deși deocamdată nu se poate vorbi despre o epidemie, secția de pediatrie a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța funcționează la capacitate maximă. Cei mai mulți copii sunt internați cu scarlatină sau forme complicate de varicelă.

Cristina Șchipor, şefa DSP: „Focarul este de la trei cazuri în sus. La nivelul județului Constanța am avut un focar de scarlatină, care la acest moment este și închis cu patru cazuri, iar vorbind de varicelă, am avut trei focare închise și acum avem șase focare în evoluție”.

Când trebuie instituit tratamentul antiviral?

„Este bine ca tratamentul antiviral să fie instituit de la început. Dacă apar complicații, cu o febră persistentă suprainfecția leziunilor cutanate, cefalee intensă, somnolenţă, tulburări de mers, atunci se poate adresa și medicului specialist”, spune Cristina Șchipor.

Dacă împotriva scarlatinei nu există vaccin, pentru varicelă avem. Acesta însă nu este inclus în schema națională de imunizare, astfel că trebuie cumpărat de părinți,potrivit RRA.

Ce este varicela?

Varicela, cunoscută și sub denumirea populară de vărsat de vânt, este o boală infecțioasă eruptivă acută generalizată, provocată de virusul varicelo-zosterian, din familia virusurilor herpetice. Apare de obicei la vârsta copilăriei. Potrivit medicilor, la vârsta de adult, virusul provoacă de regulă o erupție localizată la unul sau mai multe dermatomuri, cunoscută sub numele de herpes zoster sau zona zoster, de unde și denumirea de virus varicelo-zosterian.

Este o boală clasică a copilăriei, care pentru copii de obicei este ușoară, dar pentru adolescenți și adulți poate avea un risc crescut de complicații. Boala poate dura în jur de o săptămână.

Recent Posts

Vestea așteptată de toți pensionarii. CNPP a stabilit modelul OFICIAL al deciziei de recalculare

Modelul deciziei de calcul a pensiilor emis de CNPP. Din septembrie 2024, pensiile stabilite pe…

20 de minute ago

România riscă să dispară ca nație. Rata natalităţii, la cel mai mic nivel de când se fac statistici. „Până în 2100 vor fi în jur de 14 milioane de români”

România trece prin cea mai gravă criză a istoriei sale recente. Natalitatea se prăbușește, iar…

50 de minute ago

Alertă ANM: România, lovită de un nou ciclon. Sfârșit de lună cu ploi zilnice. Când se încălzește vremea

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în următoarele 2-3 zile vom avea parte de vreme…

o oră ago

Dacă faci asta în timp ce conduci, s-ar putea să fii un psihopat, spun oamenii de știință

Dacă faci asta în timp ce conduci, s-ar putea să fii un psihopat. Noi cercetări…

2 ore ago

Apar semafoarele cu patru culori: roșu, galben, verde și alb. Care este explicația

Nu peste mult timp am putea avea semafoare cu patru culori: roșu, galben, verde și…

2 ore ago

Patru zodii vor câștiga MULȚI bani în luna iunie. Vin câștiguri din toate părțile și au noroc pe toate planurile

Patru zodii vor câștiga MULȚI bani. Începând cu luna iunie, nativii din Berbec, Scorpion, Capricorn…

3 ore ago

Citeste si: