Categories: Expertul zilei

NU ignora durerea în capul pieptului! Poate ascunde boli grave

NU ignora durerea în capul pieptului! Durerea în capul pieptului poate  ascunde o problema cardiacă, o problema digestivă, o problema de natură musculară sau osoasă, o problema pulmonară sau un banal, dar înfricoșător, atac de panică.

„Boala coronariană ischemică este caracterizată prin depunerea de lipide, în special de colesterol, la nivelul arterelor coronare epicardice, determinând îngustarea progresivă a lumenului arterial.

Ea poate să aibă o evoluţie stabilă în timp (angina pectorală stabilă) dar poate deveni instabilă prin ruptura sau eroziunea plăcii de aterom, cu apariţia unui sindrom coronarian acut,” a explicat dr. Daniela Anghelina, medic specialist cardiolog la ARES, una dintre cauzele întâlnite pentru acest tip de durere, potrivit Adevărul.

Durerea toracică determinată de ischemia miocardică are, potrivit medicului cardiolog, câteva caracteristici tipice legate de localizarea ei, de caracter, durată şi relaţia cu efortul.

Durerea în capul pieptului şi în spate

Durerea este de obicei la nivelul sternului, sternului posterior, dar poate fi resimțită și la nivelul plexului solar, spate, maxilar/dinți, umăr/braț/pumn/degete.

Cel mai frecvent este descrisă ca o durere de ciupire („unghii”) sau ca o senzație de presiune, greutate sau arsură. Poate fi însoțită de dificultăți de respirație (lipsa aerului) și simptome mai puțin specifice, cum ar fi oboseală, amețeli și transpirație.

Durerea accentuată

„O caracteristică importantă are legătură cu efortul. Clasic, durerea apare şi se accentuează cu intensitatea efortului depus sau la expunerea la frig şi se ameliorează în câteva minute de la încetarea efortului. De altfel, durerea cedează rapid la administrarea de Nitroglicerină sublingual.

Durerea poate să apară şi după o masă bogată sau dimineaţa la trezire şi nu este influenţată de poziţie sau de respiraţie. Prezenţa tututor acestor caracteristici definesc angina pectorală tipică”, mai spune dr. Daniela Anghelina.

Prezenţa doar a doua dintre aceste elemente defineşte, conform cardiologului, angina pectorală atipică.


Conform medicului cardiolog, angina pectorală instabilă se caracterizează prin: durere toracică prezentă în repaus sau cu durată prelungită (peste 20 minute);
durere care apare la efort fizic moderat-mic şi cu debut recent (în ultimele 2 luni);
angina care creşte progresiv în intensitate şi severitate şi care apare la efort fizic mai mic.
Aceste caracteristici clinice sugerează apariţia unui sindrom coronarian acut (infarct miocardic).

Investigaţii  

„Evaluarea unui pacient cu suspiciune de boală coronariană presupune iniţial efectuarea unor analize de laborator (în special pentru identificarea factorilor de risc cardiovascular precum diabetul zaharat sau dislipidemia), a unei electrocardiograme de repaus, o ecocardiografie de repaus, eventual monitorizare ECG ambulatorie,” punctează dr. Anghelina.

Recent Posts

Amețeli și dureri de cap. Află ce se întâmplă atunci când îți pierzi echilibrul

Amețelile și durerile de cap pot fi simptome ale unor probleme de sănătate care afectează…

4 minute ago

Pensia privată: Informatii ulile despre banii românilor de la bătrânețe

Sistemul de pensii private din România a fost introdus în 2008, odată cu crearea Pilonului…

35 de minute ago

Sfârșitul lumii este aproape: O clarvăzătoare a dezvăluit data exactă a Apocalipsei și detalii terifiante despre ” Antihrist”

Mhoni Vidente a generat agitație pe rețelele de socializare cu ultima sa predicție despre sfârșitul…

o oră ago

Oamenii de știință: acest obicei din copilărie crește riscul de demență

Un obicei din copilărie este asociat cu un risc crescut de a dezvolta demență mai…

2 ore ago

Băutura cu calciu, magneziu și potasiu care ajută la ameliorarea „tuturor durerilor” din organism

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a arătat că o alimentație sănătoasă și…

2 ore ago

Citeste si: