Nutriționist, avertisment: Nu tot ceea ce este vegetal este și sănătos!

Din cuprinsul articolului

De ani întregi auzim tot felul de experți care susțin că o dietă bazată pe legume, fructe și alimente de origine vegetală poate face minuni pentru organism. Deși ele au beneficii, lucrurile nu sunt chiar atât de perfecte!

De fapt, nu tot ceea ce este vegetal este și sănătos sau recomandat, anunță Conf. Dr. Maria Nițescu, nutriționist.

De fapt, există o serie de alimente de origine vegetală care pot face mai mult rău decât bine, în ciuda sfaturilor care ne-au păcălit.

Trebuie să ținem minte că produsele procesate sunt nesănătoase indiferent de origine, animală sau vegetală.

Pentru un stil de viață cu adevărat sănătos trebuie să consumăm alimente cât mai naturale, crude și mai puțin procesate.

Nu tot ceea ce este vegetal este bun

„Vreau să rețineți un aspect foarte important: NU TOT CE ESTE VEGETAL ESTE ȘI SĂNĂTOS!

Câteva exemple de astfel de alimente: orez și paste albe, pâine albă, dovlecei și vinete pane, supe creme, piureuri, sucuri de fructe și legume, patiserie cu grăsimi hidrogenate, tot felul de produse procesate din soia, humus preparat industrial, etc. Sigur că exemplele de mai sus iau în calcul doar persoane sănătoase, asta pentru că vorbeam de supe cremă și piureuri, sucuri de legume si fructe, pâine și paste albe, care în anumite situații (fiziologice și patologice) sunt recomandate.

Știm că o microbiota sănătoasă înseamnă o alimentație bogată în fibre, substanțe fitochimice, proteine vegetale (ceva proteine de origine animală) și grăsimi sănătoase.

Proteine vegetale. Photo by Nicholas Barbaros on Unsplash

Ce se întâmplă când consumăm un aliment vegetal superprocesat?
Cel mai simplu răspuns (neluând în calcul ce se întâmplă cu micronutrienții și cu substanțele fitochimice): crește biodisponibilitatea macronutrienților, gazda primește tot și microbiota rămâne fără substrat nutritiv (J. Agric. Food Chem. 2018, 66, 3754−3758). Cu alte cuvinte noi vom deveni grași, iar microbiota dezechilibrată.

Ce vegetale ar trebui să consumăm și cum să le consumăm astfel încât microbiota noastră să fie sănătoasă (echilibru între speciile microbiene, bogată, diversificată)?

Există o clasificare a alimentelor vegetale care ia în considerare capacitatea lor de a menține o microbiotă sănătoasă și potențialul hiperglicemic (Nutrients 2018, 10, 1590).

Un răspuns foarte simplu și pe înțelesul tuturor ar fi acela că cele mai bune vegetale sunt cele cu conținut redus de carbohidrați, cu conținut crescut de proteine și grăsimi și cât mai puțin procesate.

Să reținem așadar din scurta prezentare că NU TOT CE ESTE VEGETAL ESTE ȘI SĂNĂTOS!”, a explicat Conf. Dr. Maria Nițescu, nutriționist, pe o rețea de socializare.

Recent Posts

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

20 de minute ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

49 de minute ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

o oră ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

11 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

11 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra