Categories: Ştiri sănătate

O nouă interdicţie alimentară decisă de UE! Produse care duc la cancer și infertilitate

Uniunea Europeană a decis să interzică anumite arome cu gust de afumat utilizate de industria alimentară, în baza recomandărilor Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA).

Este vorba de arome care conferă gustul specific de afumat, acestea fiind asociate cu cancerul și infertilitatea, motiv pentru care nu ar trebui să mai fie prezente în alimente. Regulamentul va fi adoptat în mod oficial de către Comisie Europeană în următoarele săptămâni, urmând să intre în vigoare în cursul acestei primăveri.

Perioadă de tranziție pentru alternative

Interdicția nu va intra în vigoare imediat, producătorilor de cârnați, sosuri, chipsuri și alte produse cu aromă de afumat li se va acorda o perioadă de tranziție pentru a găsi alternative.

SURSĂ FOTO: PEXELS

Prima etapă a perioadei de tranziție vizează aromele folosite ca înlocuitori ai metodelor tradiționale de afumare, întâlnite frecvent în produse precum pește afumat, carne afumată, cârnați sau anumite brânzeturi. Producătorilor li se va acorda un termen de cinci ani pentru a elimina aceste arome din rețetele lor.

A doua etapă se concentrează pe eliminarea aromelor de fum din produse care nu sunt în mod tradițional afumate, precum supe instant, chipsuri de cartofi sau sosuri. Producătorii au la dispoziție doi ani pentru a elimina aceste arome din rețetele lor.

Interzis la 8 arome de fum pentru alimente

Deciziile relevante se bazează pe evaluările științifice efectuate de EFSA, care a concluzionat că, pentru toate cele opt arome de fum evaluate, preocupările legate de genotoxicitate sunt fie confirmate, fie nu pot fi excluse, transmite Comisia într-un comunicat citat de capital.ro.

Avizul EFSA se bazează pe o metodologie actualizată, evaluând noile date prezentate de solicitanți. Avizul se referă la aromele specifice care pot fi adăugate în alimente, și nu la alimentele în sine.

În urma unor discuții ample cu statele membre și cu părțile interesate, regulamentul stabilește diferite perioade de eliminare treptată pentru a da timp producătorilor și operatorilor să se adapteze la noile norme.

În cazul în care se utilizează pentru a înlocui afumarea tradițională (de exemplu, jambon, pește, brânzeturi), perioada de eliminare treptată este de 5 ani.

Pentru cazurile în care substanțele sunt adăugate pentru a da o aromă suplimentară (de exemplu, supe, chipsuri, sosuri), perioada de eliminare treptată va fi de 2 ani. Regulamentul va fi adoptat în mod oficial de către Comisie Europeană în următoarele săptămâni, urmând să intre în vigoare în cursul acestei primăveri.

Recent Posts

Cine va primi o pensie mai mare cu sume cuprinse între 600 și 1600 lei din septembrie

Pensionarii cu mulți ani de muncă vor beneficia de creșteri semnificative ale pensiilor, între 600…

4 minute ago

O conversație banală cu fiica lui i-a distrus căsnicia

Căsnicie distrusă după dezvăluirea unui secret teribil. Un bărbat a avut parte de o surpriză…

33 de minute ago

Ce sume se dau și ce acte sunt necesare pentru pensia pe caz de boală

În România, conform legislației muncii și noii legi a pensiilor, anumite categorii de români vor…

o oră ago

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

13 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

14 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

14 ore ago

Citeste si: