Categories: Ştiri sănătate

O nouă speranță la viață pentru pacienții din Romania. Încă 21 de medicamente vor fi compensate

Un prim pas spre normalitate, realizat de Ministerului Sanatatii prin publicarea in transparenta decizionala a proiectului de modificare a Hotărarii de Guvern 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

”De peste un an asteptam acest lucru si multi din pacientii nostri au fost nevoiti sa-si castige aceste tratamente in instanta!

Aceasta intentie de actualizare a Hotararii de Guvern nr. 720 este o noua speranta la viata pentru pacientii din Romania si ofera o sansa la tratamente, celor care nu mai au alternative terapeutice si au nevoie de aceste medicamente inovatoare. Proiectul de actualizare a listei de medicamente compensate contine 21 medicamente noi pentru tratamentul bolilor inflamatorii intestinale, afectiuni oncologice (mielom multiplu, limfom Hodgkin), poliartrita reumatoida, psoriasis, HIV/SIDA, diabet, boli rare si sepsis sever.

Totodata, acest pas important facut de Ministerul Sanatatii pentru cresterea accesului pacientilor la tratament, trebuie completat si cu elaborarea si publicarea in Monitorul Oficial a protocoalelor terapeutice pentru cele 21 de medicamente noi, pentru ca acestea sa poata fi prescrise imediat pacientilor!

Sa nu uitam insa, ca alte 70 de medicamente asteapta evaluarea Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale si speram ca reorganizarea acestei institutii va aduce dupa sine un ritm mai alert de analiza si publicare a rapoartelor.

Speram de asemenea, ca publicarea in Monitorul Oficial a actualizarii listei de medicamente gratuite si compensate nu va fi conditionata de discutiile privind taxa clawback, pentru ca dreptul la sanatate nu depinde de considerente economice sau comerciale.

Dorinta noastra este ca aceste masuri sa devina realitate cat mai curand, pentru ca ele vor fi cuantificate in vieti castigate,” se arată într-un comunicat al Alianței Pacienților Cronici din România. 

Sursa: Alianța Pacienților Cronici din România (APCR). 

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

3 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

4 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

4 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

5 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

5 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

6 ore ago

Citeste si: