Categories: Ştiri sănătate

O șansă în plus la viață pentru pacienții cu afecțiuni pulmonare grave. Tratamentul dat în funcțiune la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare

Din cuprinsul articolului

Un ‘plămân artificial’ a fost dat în funcţiune la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare, pacienţii cu leziuni grave ale aparatului respirator nemaifiind nevoiţi să apeleze la spitalele universitare din ţară sau străinătate, a informat miercuri, 3 ianuarie, unitatea medicală potrivit Presă SM.

ECMO sau “Plămânul artificial”

Bolnavii aflați în stare gravă in secția de Terapie Intensiva a SJUSM au o șansă în plus în cazul tratamentului împotriva bolilor care produc leziuni grave ale plămânului, ECMO sau “Plămânul artificial” fiind un dispozitiv care asigură oxigenarea sângelui și eliminarea dioxidului de carbon din organism. Structura acestuia fiind asemănătoare cu a alveolelor pulmonare, suplinește cu succes funcția plămânului atunci când aceasta este afectată, activitatea aparatului respirator fiind preluată de acest aparat special.

Sursă foto: Presă SM

ECMO este un aparat scump cu consumabile costisitoare și necesită o echipă medicală cu o pregătire specială, secția ATI având deja echipa de specialiști formată în utilizarea acestuia. A fost achizitionat urmare a solicitărilor secției ATI și a conducerii SJUSM, prin fonduri ale Ministerului Sănătății în 2023 și folosit in sectia ATI a SJUSM pentru prima dată la o tânără de 49 de ani cu ARDS sever fără antecedente patologice.

”Plămânul artificial” este o solutie disperată de salvare a pacientului cu afectare pulmonară severă, acești pacienți fiind critici și netransportabili în centrele universitare, utilizarea lui reprezentând un salt calitativ major în performanța actului medical sătmărean prin creșterea semnificativă a speranței de viață a pacienților cu afecțiuni pulmonare severe, explică cei de la SJU Satu Mare.

Recent Posts

Top 10 alimente pentru a elimina toxinele din ficat în mod natural și pentru a preveni insuficiența hepatică

Ficatul este cel mai mare organ din corpul uman și servește ca depozit de nutrienți…

26 de minute ago

Pensiile acestor români se recalculează de două ori. Daniel Baciu: „Vor primi încă o creștere a veniturilor!”

Seniorii țării s-au bucurat de o creștere a pensiilor cu 13,8% la 1 ianuarie în…

56 de minute ago

Alertă ANM: SCHIMBĂRI bruște ale vremii. PROGNOZA detaliată până pe 10 iunie

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, în perioada 13…

o oră ago

Horoscop 13 mai cu Pavel Globa. Vești grozave pentru o zodie. Se vor debloca situațiile financiare și vor reuși să ducă la bun sfârșit proiectele

Horoscop zilnic pentru luni, 13 mai 2024, realizatde Pavel Globa. Startul de săptămână le aduce…

2 ore ago

HOROSCOP. Top 4 zodii care au NOROC din naștere

Astrologia oferă perspective interesante asupra personalității și destinului nostru, modelând modul în care ne vedem…

12 ore ago

Citeste si: