Oamenii de știință: Dacă vrei ca la 80 de ani memoria ta să fie la fel ca la 50 de ani, fă aceste 5 lucruri

Menținerea agilității minții și a memoriei este posibilă chiar și la vârsta de 80 de ani. Potrivit prof. Tamar Gefen de la Centrul Mesulam pentru Neuroștiință Cognitivă și Boala Alzheimer de la Școala de Medicină Feinberg, acest lucru este realizabil cu o combinație potrivită de biologie, mediu și voință personală, precum și cu respectarea a 5 obiceiuri.

Potrivit lui Jennifer Eilsher, profesor asociat de gerontologie la University of Southern California, există persoane care chiar și la 80 de ani își păstrează acuitatea minții pe care o aveau la 50 de ani.

Sursă foto: Getty Images

Obiceiuri pentru o minte ascuțită și o memorie bună

„Cu toate acestea, toți acești oameni duc un stil de viață diferit. Pentru unii, este vorba de consumul de bere noaptea. Pentru alții, este evitarea obiceiurilor proaste. Unii conduc încă afaceri de succes, iar alții sunt pensionați de mulți ani. Cred că numitorul comun este că majoritatea par a fi activi din punct de vedere social sau implicați în activități continue și semnificative. Dar există și excepții”, adaugă cercetătorul.

Potrivit oamenilor de știință, secretul constă în 5 obiceiuri – exerciții fizice regulate, participarea la activități sociale, stimularea cognitivă, reducerea stresului și găsirea de timp pentru hobby-uri.

„Există câteva obiceiuri pozitive pe care le puteți adopta pentru a vă întări funcțiile cognitive și fizice chiar și la vârste înaintate. În primul rând, faceți mișcare în mod regulat. Multe studii au arătat că mișcarea zilnică a corpului este asociată atât cu longevitatea, cât și cu îmbătrânirea sănătoasă.

Cu toate acestea, nu folosesc cuvântul exerciții fizice, deoarece cred că avem cu toții o conotație cu exercițiile fizice care este similară cu mersul la sală, alergatul sau ceva similar. Dar ar putea fi doar activități precum grădinăritul, treburile casnice, mersul pe jos”, spune Eilsher.

Aceste persoane participă, de asemenea, la activități sociale , socializează în mod regulat cu prietenii sau familia, fac voluntariat sau petrec timp la serviciu cu colegii de muncă. Ei fac totul pentru a reduce și controla stresul.

Stimularea cognitivă este, de asemenea, importantă pentru o îmbătrânire sănătoasă și există multe moduri în care vă puteți provoca mintea pe măsură ce îmbătrâniți.

Prof. Geffen remarcă faptul că, dacă o anumită sarcină, cum ar fi un rebus, vă face să vă panicați, nu vă faceți griji. „Nu ești niciodată prea bătrân pentru a învăța o limbă nouă sau pentru a face ceva care te provoacă din punct de vedere cognitiv sau mental”, spune cercetătorul. „Ar trebui să vă faceți mereu timp pentru ceea ce vă place”, adaugă prof. Eilscher.

Recent Posts

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

23 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

52 de minute ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

o oră ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

2 ore ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică