Din cuprinsul articolului
Medicii atrag atenţia asupra faptului că un consum regulat de alcool poate duce la subțierea cortexului cerebral. Drept urmare, alcoolicii au funcții cognitive afectate, memoria și inteligența suferă și le este mai greu să ia decizii bune.
Un studiu american a constatat că grosimea cortexului cerebral a crescut din nou în timp la cei care au încetat să bea băuturi alcoolice. Procesul este deosebit de rapid în prima lună de abstinenţă, iar apoi recuperarea continuă încă șase luni.
Potrivit specialiştilor, alcoolul este metabolizat de către organism la o rată de 0,016% pe oră sau aproximativ 16 mg alcool/100 ml sânge pe oră.
Scanările creierului persoanelor cu dependență de alcool la o săptămână, o lună și la peste șase luni după abstinență îi ajută pe oamenii de știință să tragă concluzii relevante. Folosind RMN, oamenii de știință măsoară grosimea cortexului cerebral. La urma urmei, s-a dovedit că 7,3 luni fără alcool au permis acestui organ să repare daunele cauzate de băutură.
Îngroșarea corticală apare mai lent la persoanele cu hipertensiune arterială și niveluri crescute de colesterol, precum și la fumători, au observat oamenii de știință. Apropo, cei care au fumat în trecut, dar au renunțat, în acest sens nu se deosebesc de cei care nu au fumat niciodată o țigară. Deci, renunțarea la fumat poate ajuta, de asemenea, la restabilirea grosimii corticale.
„Sunt necesare studii mai ample pentru a examina corelațiile neurocognitive și psihosociale ale recuperării grosimii corticale în timpul abstinenței pe termen lung la persoanele cu tulburare de consum de alcool”, notează echipa de cercetători, potrivit actualno.com.
Dacă renunți doar pentru o lună la băutura alcoolică preferată, ficatul tău va fi primul care va simți ușurarea, pentru că este cel care trebuie să facă față încărcăturii crescute și să proceseze toxinele și otrăvurile care au pătruns în organism.
Este surprinzător că, după ce renunți la obiceiul nociv, vei putea slăbi, chiar dacă ai ales anterior băuturi alcoolice cu conținut scăzut de zahăr. Băutul este doar un comutator de ardere a grăsimilor. Ficatul este concentrat pe descompunerea toxinelor în componente netoxice și pur și simplu nu are timp să se ocupe de grăsimea și o depune cu succes pe talie și șolduri, mai explică oamenii de știință.
În funcţie de testul utilizat, timpul de detectare al alcoolului în organism poate varia astfel:
Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a arătat că o alimentație sănătoasă și…
Carmen Harra și-a exprimat în mod public sprijinul pentru Florin Piersic. Deși marele actor este…
Un renumit economist român a declanșat furia opiniei publice imediat după ce a susținut că…
Mihai Voropchievici susține că o zodie se va confrunta cu probleme, pe când alți nativi…
Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a adus clarificări referitoare la criteriile în funcție de care unii…
Intrat în tradiția marilor campanii internaționale de prevenție medicală, proiectul grupului Euromelanoma privind aspectele de…