Care sunt riscurile obezității infantile. Cum putem preveni îngrășarea copiilor

Obezitatea este o boală cronică, caracterizată prin acumulare de țesut adipos în exces. Un copil care are obezitate reprezintă o problemă majoră și de aceea este esențial ca părintele să fie conștient de gravitatea situației, să ia măsuri fiindcă copilul, în viața adultă are un risc mare pentru a dezvolta diabet zaharat de tip 2, dar și afecțiuni cardiovasculare. Află cum se poate preveni obezitatea infantilă. 

Medicii atrag atenția asupra faptului că obezitatea infantilă presupune o serie de riscuri grave asupra stării de sănătate a copilului.

Principalele riscuri și complicații ale obezității sunt:

  • diabetul zaharat și/sau sindromul metabolic,
  • hipertensiunea arterială, boala cardiovasculară, insuficiența cardiacă,
  • unele forme de neoplazii,
  • hiperuricemia, gută,
  • tulburări ale funcției de reproducere,
  • boală cronică de rinichi,
  • afecțiuni osoase,
  • apnee obstructivă de somn,
  • hernie hiatală și reflux gastroesofagian,
  • mobilitate dificilă,
  • incontinență urinară.

Studiile de specialitate au arătat că peste 50% dintre copiii supraponderali devin obezi la vârsta adultă.

Medicii spun că în stabilirea diagnosticului se utilizează indicele de masă corporală (IMC) care reprezintă greutatea divizată la pătratul înălțimii. Obezitatea se stabiliește dacă IMC ≥ percentila 95, iar obezitatea extremă se definește în cazul unui IMC ≥ 35 kg/m2. Copiii cu un IMC ≥ 40 kg/m2 sunt considerați ca având un risc crescut.

De ce apare obezitatea la copii:

Copiii devin supraponderali și obezi din motive diferite. Cele mai frecvente cauze sunt factorii genetici, lipsa activității fizice, obiceiurile alimentare nesănătoase sau o combinație a acestor factori. Numai în cazuri rare este excesul de greutate cauzat de o afecțiune medicală, cum ar fi o problemă hormonală. Un examen fizic și unele teste de sânge pot exclude posibilitatea unei afecțiuni medicale drept cauză a obezității.

Reține! Un copil cu obezitatea trebuie tratat de o echipă multidisciplinară alcătuită din nutriționist, medic endocrinolog, medic pediatru, dar și de un psihoterapeut. La acești copii, cel mai important pas este schimbarea stilului de viață. Ei trebuie să aibă un regim alimentar bine stabilit de specialist, trebuie să facă mișcare, sport, să renunțe la sedentarism. Dacă copilul are sub 16 ani și este diagnosticat cu exces ponderal sau cu obezitate, el nu are voie și nu va primi medicație. De asemenea, copiilor nu li se vor face proceduri chirurgicale, de exemplu chirurgia bariatrică sub nicio formă nu este indicată la copii. Rar, atunci când regimul alimentar și sportul nu au niciun fel de efect pozitiv, este posibil ca medicul să recomande medicație.

Modalități de prevenire a obezității la copil:

  • Nu-i da copilului alimente care au un conținut caloric ridicat. Evită să-i dai băuturi care sunt bogate în calorii, nu-l lăsa să-și facă un obicei de a consuma fast-food.
  • Educă-l de mic ca în locul dulciurilor să prefere fructele. De asemenea, nu-l lăsa să consume regulat snacks-uri. Ideal este să nu consume deloc.
  • Nu îl îndopa. Da-i să mănânce porții mici, reduse.
  • Ai grijă ca aportul grăsimi să fie redus.
  • Învață-l să iubească mișcarea, sportul în aer liber. Lasă-l să stea mult afară, să alerge. Dă-l la un sport, încă de când intră pe băncile școlii.
  • Mare grijă la somnul copilului. Este esențial ca un copil să doarmă 8 ore pe noapte. Atunci când un copil nu doarme destul, crește riscul pentru boli metabolice.

Recent Posts

Vestea bună a zilei! Chefii Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu se întorc pe sticlă. Unde îi vom putea vedea din nou și când

Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu revin la TV. Vești excelente pentru fanii celor trei chefi care…

19 minute ago

Exercițiu pentru reglarea tensiunii arteriale și sănătatea inimii. Lidia Fecioru: „Dimineața și seara, 5 minute”

Exercițiu pentru reglarea tensiunii arteriale. Milioane de oameni din întreaga lume se confruntă cu hipertensiunea…

50 de minute ago

Ce trebuie să faci după ce ai fost diagnosticat cu cancer. Cum să depășești această experiență dificilă

Ce să faci după ce ai fost diagnosticat cu cancer. Un diagnostic de cancer este,…

o oră ago

Hipertensiunea arterială: complicații la nivel cardiovascular, al rinichilor și al creierului

Hipertensiunea arterială poate avea numeroase complicații asupra sănătății, afectând diverse organe și sisteme din corp.…

2 ore ago

Horoscop rune 20-26 mai. Mihai Voropchievici anunță schimbări importante: Să se pregătească! Încep o viață nouă

Horoscop rune. Săptămâna 20-26 se anunță a fi una plină de evenimente neașteptate, cu schimbări…

3 ore ago

Citeste si: