Categories: Expertul zilei

OMS. Pandemia Covid-19 nu este neapărat cea mai mare. Virusul va deveni endemic și lumea va trebui să învețe să trăiască cu el

OMS. Pandemia Covid-19 nu este neapărat cea mai mare. Virusul va deveni endemic și lumea va trebui să învețe să trăiască cu el.

Experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) avertizează că, deși pandemia de coronavirus a fost foarte severă, „nu este neapărat cea mare” și că lumea va trebui să învețe să trăiască cu Covid-19. În cadrul briefing-ului final al OMS pentru 2020 pentru mass media, mai mulți specialiști s-au arătat mai degrabă pesimiști. 

„Destinul virusului va deveni endemic, chiar dacă vaccinurile încep să fie lansate în SUA și Marea Britanie. Lumea a sperat că prin imunizarea în masă, transmisia virusului SARS-CoV-2 va fi într-un fel mai scăzută”, a declarat profesorul David Heymann, președintele grupului consultativ strategic și tehnic al OMS pentru pericolele infecțioase.

OMS. Pandemia Covid-19 nu este neapărat cea mai mare

Dr. Heymann, care este, de asemenea, un epidemiolog la London School of Hygiene and Tropical Medicine, a spus că conceptul de imunizare în masă a fost înțeles greșit.

„Se pare că destinul virusului SARS-CoV-2 este de a deveni endemi, la fel ca și alte patru coronavirusuri umane. Și că va continua să mute pe măsură ce se reproduce în celulele umane, în special în zonele de admitere mai intensă. Din fericire, avem instrumente pentru a salva vieți, iar acestea, în combinație cu o bună sănătate publică, ne vor permite să învățăm să trăim cu Covid-19”, a declarat dr. Heymann, confom The Guardian

Șeful programului de urgență al OMS, dr. Mark Ryan, a declarat, de asemenea, că virusul SARS-CoV-2 va deveni un virus endemic.

„Scenariul probabil este că virusul va deveni un alt virus endemic care va rămâne oarecum o amenințare. Dar o amenințare la nivel foarte scăzut în contextul unui program global eficient de vaccinare. Rămâne de văzut cât de bine sunt luate vaccinurile, cât de aproape ajungem la un nivel de acoperire care ar putea să ne ofere posibilitatea de a merge pentru eliminare.

Existența unui vaccin, chiar și cu o eficacitate ridicată, nu este o garanție a eliminării sau eradicării unei boli infecțioase. Acesta este un nivel foarte ridicat pentru a putea trece peste”, a spus dr. Ryan. 

Acesta a fost motivul pentru care primul obiectiv al vaccinului a fost să salveze vieți și să protejeze persoanele vulnerabile, a spus Ryan.

„Și apoi ne vom ocupa de ideea de a putea elimina sau eradica acest virus”.

Următoarea pandemie poate fi mai severă

De asemenea, dr. Ryan a avertizat că următoarea pandemie poate fi mai severă.

„Această pandemie a fost foarte severă, a afectat fiecare colț al planetei. Dar acesta nu este neapărat cel mai mare. Acesta este un apel de trezire. Învățăm acum cum să facem lucrurile mai bine: știință, logistică, instruire și guvernare, cum să comunicăm mai bine. Dar planeta este fragilă.

Trăim într-o societate globală din ce în ce mai complexă. Aceste amenințări vor continua. Dacă este un lucru pe care trebuie să-l luăm din această pandemie, cu toată tragedia și pierderea, este că trebuie să ne punem la cale actul. Trebuie să-i onorăm pe cei pe care i-am pierdut îmbunătățindu-ne la ceea ce facem în fiecare zi”, a mai spus dr. Mark Ryan.

Omul de știință șef al OMS, dr. Soumya Swaminathan, a declarat în briefing că vaccinarea împotriva virusului nu înseamnă că măsurile de sănătate publică, cum ar fi distanțarea socială, vor putea fi oprite în viitor.

Primul rol al vaccinului ar fi prevenirea bolilor simptomatice, a bolilor severe și a deceselor, a spus ea. Dar dacă vaccinurile ar reduce și numărul de infecții sau ar împiedica oamenii să transmită virusul rămâne de văzut.

„Nu cred că avem dovezi privind vreunul dintre vaccinuri pentru a fi siguri că va împiedica oamenii să se infecteze efectiv. Și, prin urmare, să fie capabili să o transmită. Deci, cred că trebuie să presupunem că și persoanele care au fost vaccinate trebuie să ia aceleași măsuri de precauție”, a spus Swaminathan.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că sfârșitul anului este un moment pentru a reflecta asupra impactului înregistrat de pandemie, dar și despre progresele înregistrate.

Recent Posts

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

23 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

53 de minute ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

o oră ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

2 ore ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică