Categories: Expertul zilei

OMS recomandă REDUCEREA paturilor din spitalele românești. Federația SANITAS: „OMS nu poate să emită astfel de recomandări”

OMS recomandă REDUCEREA paturilor din spitalele românești. Federația SANITAS: „OMS nu poate să emită astfel de recomandări”.

Deputatul PNL Molnar Ervin l-a interpelat pe ministrul interimar al Sănătății în legătură cu situația reducerii paturilor din spitalele românești. Molnar Ervin afirmă că: „România are un număr ridicat de paturi de spital raportat la mia de locuitori, respectiv un procent mult mai mare față de alte țări europene. Potrivit normelor OMS, este necesar ca țara noastră să implementeze un proces de reducere anumărului paturilor din spitale, până se va ajunge la o medie de 5,2% la mia de locuitori.”

OMS recomandă REDUCEREA paturilor din spitalele românești. „Țara arde și baba se piaptănă”

În urma acestui demers, Federația SANITAS din România a reacționat, considerând că „țara arde și baba se piaptănă”.

„În plină pandemie, când în România numărul deceselor zilnice de COVID este echivalentul numărului locuitorilor unui sat, când spitalele ard iar pacienții așteaptă la rând în speranța că vor prinde un loc la ATI, un deputat PNL îl interpelează pe ministrul Sănătății: Care este situația REDUCERII paturilor din spitalele românești?

Analizând la rece textul interpelării, nu știm dacă, până la urmă, demersul domnului deputat urmărește să impulsioneze reducerea numărului de paturi de spital sau doar să înțeleagă stadiul și logica acestui demers al Ministerului Sănătății. Oricum, cu siguranță este cel puțin o inabilitate politică (dacă nu chiar inconștiență…) să faci afirmații publice despre acest subiect exact în vârful pandemiei.

În orice variantă, SANITAS îl atenționează pe domnul deputat că:

1. Nicio autoritate normală nu reduce numărul de paturi de spital – discutăm despre cele finanțate prin contractul pe care spitalul îl încheie cu Casa de sănătate – doar de dragul de a micșora costurile. Determinarea numărului optim de paturi de spital este o evaluare complexă care se realizează la diferite niveluri ale sistemului de sănătate, obiectivul final fiind atingerea unei stări de echilibru între costuri, accesibilitatea populației la serviciile spitalicești și calitatea acestora.

2. Există o mare varietate de modele și metode care se aplică în astfel de analize, fiind vorba de foarte mulți factori care influențează numărul necesar de paturi de spital. Unii factori – precum eficacitatea serviciilor spitalicești, resursele financiare alocate anual sau alternativele existente la îngrijirea spitalicească – pot fi controlați de sistemul de sănătate dintr-o țară; alți factori, externi sistemului de sănătate, cum ar fi tiparele bolilor, declanșarea unor pandemii sau schimbările demografice, sunt mai greu de prezis și de controlat.

3. Este sarcina factorilor de decizie de la fiecare nivel de management al sistemului de sănătate (de la ministerul de profil până la managerul de spital) să aleagă cea mai potrivită abordare în funcție de obiectivele lor specifice, de calendarul dorit, de nivelul de planificare a capacității de pat (spital sau regional), de resurse, de contextul național și, nu în ultimul rând, de disponibilitatea datelor existente”, este mesajul Federației Sanitas publicat pe pagina oficială de Facebook.

Federația SANITAS: „OMS nu poate să emită astfel de recomandări”

Federația SANITAS subliniază faptul că recomandarea OMS în privința reducerii patruilor din spitalele românești este una „anormală”. „Este dreptul suveran al unei țări să ignore o astfel de sugestie, dacă interesele cetățenilor săi sunt afectate de punerea ei în practică!”, se mai arată în comunicat.

„Este adevărat că la nivelul OMS se colectează periodic date privind numărul de paturi de spital raportat la mia de locuitori. Este un indicator socio-economic care, corelat cu alte date, oferă informații despre calitatea vieții dintr-o țară sau o regiune. Dar de aici și până la afirmația că OMS recomandă unei țări să-și scadă numărul de paturi de spital este mare diferență!!

Cu atât mai mult, în plină pandemie, OMS nu poate să emită astfel de recomandări iar dacă, totuși o face, este total anormal! În același timp, este dreptul suveran al unei țări să ignore o astfel de sugestie, dacă interesele cetățenilor săi sunt afectate de punerea ei în practică!

În acest context, interpelarea domnului deputat PNL Molnar Ervin este total nepotrivită și nu vine decât să demonstreze încă odată gradul în care parlamentarul român este cu adevărat preocupat de interesele cetățenilor pe care-i reprezintă.

Și în calitate de SANITAS – federație sindicală națională care reprezentăm interesele a 100.000 de angajați din sănătate și asistență socială – este chiar necesar să-l întrebăm pe domnul deputat de Mureș:

1. Aveți senzația că locuitorii din acest județ au prea multe spitale la dispoziție?

2. Beneficiază de prea multe servicii medicale, la calitatea necesară?

3. Personalul medical din spitalele mureșene șomează cumva și trebuie redus?”, a subliniat Federația SANITAS.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

5 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

5 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

6 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

6 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

7 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

7 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra