Categories: Ştiri sănătate

OMS, semnal de alarmă: singurătatea, o problemă de sănătate globală. „E la fel de rău ca și cum ai fuma 15 țigări pe zi”

Singurătatea poate afecta oameni de toate vârstele, mediile și statusurile sociale și este dăunătoare bunăstării mentale și fizice a individului. Singurătatea este mai mult decât absența companiei, este un sentiment de izolare, deconectare și lipsă de conexiuni sociale semnificative.

Singurătatea se poate întâmpla din diverse motive. Ar putea fi din cauza pierderii unei persoane dragi, a excluderii sociale, a sentimentului de detașare emoțională și destul de recent din cauza unei pandemii care a încurajat izolarea.

Semnal de alarmă: singurătatea, o problemă de sănătate globală

Organizația Mondială a Sănătății a declarat recent singurătatea o problemă de sănătate globală. În acest sens, a înființat o Comisie pentru Conexiunea Socială, pentru a aborda și a lucra la prevenirea singurătății la indivizi, care poate duce, la rândul său, la preocupări stringente de sănătate.

„Ratele ridicate de izolare socială și singurătate din întreaga lume au consecințe grave asupra sănătății și bunăstării. Oamenii care nu au suficiente conexiuni sociale puternice sunt expuși unui risc mai mare de accident vascular cerebral, anxietate, demență, depresie, sinucidere și multe altele”, a declarat directorul general OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Dr. Vivek Murthy, chirurg general al SUA, a scris într-unul dintre rapoartele sale, intitulat „Epidemia noastră de singurătate și izolare”, că această stare emoțională este asociată cu un risc mare de boli.

„Singurătatea este mult mai mult decât un sentiment rău: dăunează atât sănătății individuale, cât și societății. Este asociat cu un risc mai mare de boli cardiovasculare, demență, accident vascular cerebral, depresie, anxietate și moarte prematură.

Impactul asupra mortalității de a fi deconectat din punct de vedere social este similar cu cel cauzat de fumatul a până la 15 țigări pe zi”, precizează dr. Murphy.

OMS anunță Comisia pentru Conexiunea Socială

Recunoscând preocuparea tot mai mare cu privire la singurătate, OMS a înființat Comisia pentru Conexiunea Socială, potrivit CNN

După cum se menționează pe site-ul lor, „Comisia OMS pentru Conexiunea Socială (2024–2026) își propune să vadă problema (singurătatea) recunoscută și dotată cu resurse ca o prioritate globală de sănătate publică.

Comisia va propune o agendă globală privind conexiunea socială, colaborând cu comisari la nivel înalt pentru a argumenta pentru acțiune, pentru a organiza sprijin pentru extinderea soluțiilor dovedite și pentru a măsura progresul.”

Co-prezidată de Dr. Vivek Murthy și Chido Mpemba, comisia își propune să vadă cum conexiunea și relațiile personale pot îmbunătăți bunăstarea, atât a indivizilor, cât și a comunităților.

„Tinerii nu sunt imuni la singurătate. Izolarea socială poate afecta pe oricine, de orice vârstă, oriunde”, a spus Chido Mpemba, Remisul pentru Tineret al Uniunii Africane.

Cum să învingi singurătatea

Când vine vorba de a învinge singurătatea, partea cea mai proastă este că nu este un sprint care poate fi câștigat, este mai degrabă o plimbare lungă pe care trebuie să o completezi.

Tratamentul sau modalitățile de a scăpa de acest sentiment copleșitor nu sunt rapide și vă cer să depuneți un efort suplimentar. De exemplu:

  • angajarea în activități sociale,
  • aderarea la cluburi sau grupuri care te interesează,
  • oferirea voluntară pentru a face pe cineva să se simtă fericit.

Pe măsură ce devii parte a grupului și participi, încetul cu încetul singuratatea începe să dispară. Pe măsură ce întâlnești oameni noi și asițti la lucruri noi, ieși din acea bulă.

În plus, practicile de îngrijire personală, cum ar fi exercițiile fizice, mâncarea bună și somnul bun, te pot ajuta, de asemenea, să eviți efectele negative ale trăirii singurătății. Aceste obiceiuri pot ajuta la îmbunătățirea sănătății mintale și te pot face puternic în fața singurătății.

Recent Posts

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

6 minute ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

37 de minute ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

o oră ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

2 ore ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

2 ore ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică