Operații urgente care nu necesită spitalizare

Operații urgente. Știm deja că activitatea în spitalele din România este afectată negativ de situația pandemică prin care trecem. Acesta este motivul pentru care multe dintre intervențiile chirurgicale sunt amânate pe cât posibil. Există, însă, și patologii care nu suportă amânare sau patologii care nu necesită spitalizare și în cazul cărora recuperarea este rapidă.

Două dintre intervențiile chirurgicale urgente din sfera ortopedică pe care nu ai motive să le amâni sunt operația pentru sindromul de tunel carpian și operația Dupuytren cu ac. Aceste două tipuri de intervenții chirurgicale nu necesită spitalizare, iar în cazul lor procesul de recuperare este extrem de rapidă.

Ce implica o operatie in Sindromul de tunel carpian

„Sindromul de tunel carpian este o neuropatie focală de nerv median, care poate fi cu sau fără axonopatie, și se manifestă prin bloc de conducere a nervului median în canalul carpian. Are ca și manifestare specifică amorțirea mâinilor respectiv primelor patru degete.”, explică dr. Tarek Nazer, Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Cele mai frecvente simptome ale sindromului de tunel carpian sunt: furnicăturile, durerile la nivelul mâinii, senzația de amorțeală cât și de slăbiciune a mâinii, imposibilitatea mișcării mâinii, degetelor după trezire. Aceste simptome pot să apară la o singură mână sau chiar la ambele mâini. Intensitatea poate fi ușoară, severă, dar în cele mai multe cazuri este moderată.

Boala Dupuytren, simptome

Boala Dupuytren este o afecțiune care duce la deformarea mâinii și care se poate dezvolta pe parcursul mai multor ani. Evoluția este lentă, progresivă, fiind caracterizată de îngroșarea și scurtarea țesutului fibros al fasciei palmare. Treptat, se vor forma noduli de țesut sub piele, care pot evolua lent, spre contractura degetelor mâinii. Boala Dupuytren este progresivă și ireversibilă. Odată ce a apărut, aceasta progresează lent, de cele mai multe ori fără durere. Există, totuși, numeroase tratamente care pot încetini progresia bolii și pot ameliora simptomele.

Boala Dupuytren este o afecțiune care se manifestă mai frecvent în randul bărbaților și persoanelor cu vârsta peste 50 de ani și care poate limita capacitatea de folosire a mâinilor. Boala progreseaza lent și de-a lungul mai multor ani, însă, cu un tratament corespunzător, simptomele pot fi ameliorate. Uneori, pot fi necesare mai multe ședințe de kinetoterapie, pentru recuperarea completă a pacientului și a capacității de a folosi mâinile.

De departe, intervenția chirurgicală este opțiunea ideală care ajută pacientul să treacă peste efectele neplăcute ale bolii. „Se practică mici incizii cu acul transcutanat superficial câte 20-30 pentru fiecare rază digitală pentru a putea întrerupe extensiv porțiunea anterioară a corzilor. Mișcarea de secționare este transversare oscilatorie la nivelul fiecarui punct de introducere a acului. Ombilicările și pliurile pielii sunt eliberate prin tăiere printr-o mișcare tangențială a atașamentelor corzilor la derm. Pe măsură ce se eliberează corzile este foarte important să menținem tensiunea constantă extinzând degetele cu ajutorul retractorului de mână din plumb. Cel mai important aspect privind siguranța pachetelor casculovervcoase este adâncimea penetrarii cu acul care trebuie să fie pânî la 2 mm adâncime proximal de pliul palmar transvers și între 1-1,5 mm distal de acesta”, conchide dr. Tarek Nazer.

Recent Posts

Mesaj emoţionant pentru Florin Piersic: „Este nemuritor!”

Actorul Florin Zamfirescu i-a transmis colegului său de breaslă, Florin Piersic, un mesaj emoţionant de…

24 de minute ago

Horoscopul BANILOR. TREI ZODII norocoase dau lovitura în săptămâna 13-19 mai

În săptămâna 13-19 mai, multiple aspecte planetare vor influența situația financiară a zodiilor. Primul aspect notabil…

54 de minute ago

Legătura dintre schimbările climatice şi bolile infecţioase

Specialiştii atrag atenţia că numărul bolilor infecţioase va creşte tot mai mult în viitor din…

o oră ago

Accident cu victime multiple pe Podul Basarab din Capitală

UPDATE. Cele șapte victime au fost transportate unitățile de primiri urgențe ale spitalelor din apropiere,…

2 ore ago

Medic pediatru, semnal de alarmă privind epidemia de rujeolă: Pentru fiecare caz vor apărea între 16 şi 20 de noi cazuri

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenţia că, în comunităţile de copii unde ratele de vaccinare…

2 ore ago

Alimente INTERZISE persoanelor care au probleme renale

Creatinina este un produs metabolic din mușchii noștri care este excretat în mod normal prin…

3 ore ago

Citeste si: