Categories: Stil de viaţă

Atenție la cifrele inscripționate pe ouăle din comerț! Ce ouă consumă românii

Ouăle consumate de români și calitatea pe care acestea o au, ce semnifică cifrele inscripționate pe coajă, la ce trebuie să avem mare grijă. Informații esențiale, care ne ajută.

Cât sunt de sănătoase și de ecologice ne spune ultimul studiu APC efectuat pe ouăle care se găsesc pe piața de desfacere din România.

Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat 38 de mărci de ouă din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri) ale capitalei, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește calitatea acestui produs și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.

La fiecare aliment, prospețimea este cea care trebuie să ne preocupe în primul rând. Alimentele proaspete ne pot asigura întreaga cantitate de nutrienți necesară organismului. În plus, prin consumul de alimente proaspete ne putem proteja de eventuale toxinfecții alimentare generate de cele care sunt în curs de alterare. De asemenea, este recomandat să citiți foarte bine eticheta de pe orice produs, și nu doar în această perioadă, dar acum cu atât mai mult.

În comerț, ouăle se vând în cofrage de 6, 10, 15, 20 și 30 de bucăți. În conformitate cu H.G. nr. 415/2004 privind regimul de comercializare a ouălor, însoțită de Normele metodologice de aplicare, pe fiecare ou trebuie să fie aplicat, prin ștanțare, un cod alfanumeric format din cifre și litere, care are următoarea semnificație: sistemul de creștere al găinilor este reprezentat de o cifră de la 0 la 3, astfel:

– cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic;

– cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber;

– cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa;

– cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătățite.

Un cod de două litere care reprezintă țara de origine (România – RO, Polonia – PL etc.); Un cod de două litere care reprezintă județul (Buzău – Bz, Bacău – Bc, etc.); Un cod de trei cifre, de la 001 la 999 care reprezintă numărul de ordine în cadrul județului.

Totodată, se aplică, tot prin ștanțare, pe fiecare ou data durabilității minimale (DDM), care este data până la care ouăle pot fi consumate. Data durabilității minimale trebuie fixată la mai puțin de 28 de zile după data ouatului. Cele două categorii de informații se aplică pe fiecare ou supus comercializării.

Pentru o înțelegere a informațiilor de mai sus, vă oferim o interpretare a următorului exemplu de ștanțare aplicat pe un ou. Astfel, codul alfanumeric 3ROBZ012, urmat de codul D.D.M. 15.05.19, se interpretează după cum urmează: oul provine de la o găină crescută în baterii modernizate (cifra 3), țara de origine este România, crescătorul de păsări se află în județul Buzău, iar 012 reprezintă un număr de ordine acordat producătorului de DSVSA, oul poate fi consumat până la data de 15 mai 2019, inclusiv.

Pe ambalajul de comercializare (cofrag) trebuie să fie menționate, cu caractere vizibile și lizibile, informații referitoare la:

Mărimea/greutatea oului, există următoarea clasificare după greutate: ouă XL (73 g și peste), ouă L ( de la 63 g până la 73 g), ouă M (de la 53 g până la 63 g) și ouă S (sub 53 g);

Numărul de ouă aflate în ambalajul de comercializare (cofrag);

Clasa de calitate (ouă categoria A sau ouă proaspete, ouă categoria B sau ouă calitatea a doua);

Numele sau denumirea și adresa unității care a ambalat sau a celei pentru care se ambalează ouăle;

Țara de origine;

Termenul de valabilitate sau data durabilității minimale, urmat de recomandările de depozitare;

Metoda de producție/sistemul de creștere al găinilor (0,1,2 sau 3).

Opțional, pe cofrag mai pot fi menționate: prețul de vânzare, indicații despre modul de furajare a găinilor ouătoare, informații nutriționale la 100 g produs sau pentru un ou cu greutate medie (53 grame), informații care să promoveze vânzarea ouălor cu condiția ca acestea și modul în care sunt alcătuite să nu inducă în eroare consumatorul.

Important de știut! Ouăle nu se spală, respectiv nu se curăță înainte sau după clasificarea lor. Ouăle nu se supun niciunui tratament de conservare, nu se păstrează în spații refrigerate (unde temperatura este menținută artificial sub + 5⁰C). După cumpărare, ouăle se păstrează în frigider. Dacă de la data ouatului au trecut nouă zile, ouăle sunt considerate extra proaspete, după 9 zile de la data ouatului până la a 28 zi după data ouatului, ouăle sunt considerate proaspete.

„Calitatea unui ou depinde de sistemul de creștere al găinilor (0, 1, 2 și 3) și de hrana administrată acestora. Ouăle cele mai gustoase și hrănitoare sunt cele provenite de la găini crescute în sistem ecologic, unde există norme stricte legate de suprafață, dar și de furajele care se administrează acestora. Aceste ouă sunt marcate cu cifra 0. La polul opus se află ouăle provenite de la găini crescute în baterii modernizate. Cu cât data durabilității minimale este mai departe de momentul cumpărării, cu atât oul este mai proaspăt, astfel crescând șansa dvs. de a cumpăra ouă extra proaspete. Prețul ouălor depinde de cantitatea de ouă cumpărate, greutatea acestora și modul în care au fost crescute găinile (0, 1, 2 și 3).” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.

Studiul privind calitatea ouălor face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Prin această campanie, experţii Asociaţiei Pro Consumatori (APC) îşi propun să-i înveţe pe consumatori să înţeleagă eticheta produselor alimentare astfel încât aceştia să facă achiziţii în cunoştinţă de cauză.

Studiu mai relevă următoarele:

Un român consumă 267 de ouă pe an!

România produce 6 miliarde de ouă pe an!

Prețul unui ou la poarta fabricii este de 27 de bani!

32% din ouăle comercializate în hipermarket provin de la găini crescute în baterii!

29% din ouăle comercializate în hipermarket provin de la găini crescute în aer liber!

26% din ouăle comercializate în hipermarket provin de la găini crescute în hale!

13% din ouăle comercializate în hipermarket provin de la găini crescute în sistem ecologic!

61% din ouăle analizate au greutatea cuprinsă între 53 grame și 63 grame!

24% din ouăle analizate au greutatea cuprinsă între 63 grame și 73 grame!

10% din ouăle analizate nu declară greutatea ouălor comercializate!

5% din ouăle analizate au greutatea mai mare de 73 grame!

Un ou provenit de la găini crescute în baterii costă 31 de bani!

Un ou provenit de la găini crescute în sistem ecologic costă 140 de bani!

Românii aleg ouăle în funcție de prețul acestora!

Ouăle sunt considerate extra proaspete în primele 9 zile de la data ouatului!

Românii consumă ouăle sub formă de omletă, ouă prăjite și ouă fierte!

Articolul complet poate fi citit aici.

Recent Posts

Horoscop 15 mai 2024. Berbec, nu te grăbi să dai un răspuns. Vărsător, te poți confrunta cu mici piedici

Horoscop 15 mai 2024. Nativii din zodia Berbec este sfătuită de astrologi să nu se…

22 de minute ago

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce criterii trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce…

52 de minute ago

Medic român: Bolile de piele au un impact foarte mare

Bolnavii de cancer de piele au nevoie de consiliere psihologică pentru a face față emoțiilor…

o oră ago

Cum se pregătesc oamenii de știință pentru o nouă pandemie: Protecție mai largă pentru omenire

Nou modul de protecție împotriva amenințărilor pandemice viitoare. oamenii de știință iau în considerare modul…

2 ore ago

Bucureștiul are un nou Spital de Stomatologie. Unde este situat și ce are în dotare unitatea medicală

Bucureștiul are acum un nou Spital de Stomatologie. Unitatea se află în sectorul 4.  Această…

2 ore ago

Forumul Anual Brunel cu privire la economia și politicile din domeniul sănătății. Impactul consumului de zahăr și de tutun asupra sistemului medical grecesc

Dincolo de discursul intelectual, Forumul anual inaugural Brunel cu privire la economia și politicile din…

2 ore ago

Citeste si: