Categories: Ştiri sănătate

Pacienţii cu cancer pulmonar primesc tratament după cinci luni. Directorul Institutului Oncologic vine cu explicații

Cancerul pulmonar este afecțiunea malignă care afectează anual peste 12 mii de români. Din nefericire, pacienții diagnosticați primesc tratament abia după cinci luni de la diagnosticare. În alte ţări europene acesta se administrează deja după 60 de zile.

Directorul Institutului Oncologic București: Pacienții primesc tratament după cinci luni

Cancerul pulmonar este unul dintre cele mai frecvente  și agresive tipuri de cancer din lume. Această maladie începe în plămâni și apoi se răspândește în alte părți ale corpului.

Potrivit specialiştilor, aceasta formă de cancer este cea mai frecventă în ţara noastră, anual sunt diagnosticate peste 12 mii de persoane. Statisticile ar putea fi, însă, schimbate prin prevenţie – renunţarea la fumat, analize făcute la timp şi acces imediat la tratament.

Din nefericire, pacienții diagnosticați primesc tratament abia după cinci luni de la diagnosticare. Directorul Institutului Oncologic vine cu explicații

Laurenţia Galeş, directorul medical al Institutului Oncologic Bucureşti, Directorul medical al Institutului Oncologic Bucureşti, explică de ce pacienții primesc un tratament de specialitate abia după cinci luni de la diagnosticare.

Nu avem destui bronhoscopiști

Nu avem destui bronhoscopiști, pentru că cei care au competența nu fac toți bronhoscopie, pentru că nu au instrumentarul necesar. Nu există un lanț de diagnostic foarte bine precizat și atunci suntem în situația în care un pacient face biopsie într-un spital. După ce iese rezultatul biopsiei, ajunge la un oncolog care îi spune că trebuie să mai facă și tomograf de abdomen sau cerebral, care îi spune că trebuie să mai facă și imunohistochimie.

Pacienții primesc tratament pentru cancer după cinci luni

Pacientul se întoarce la spitalul unde s-a operat, îşi ia blocul de tumoră, se duce, face imunohistochimie, vine și cu rezultatul imunohistochimei și oncologul îi spune că mai trebuie să facă și teste genetice și, după ce face testele genetice, vine la oncolog care îi spune că tomograf de acum două luni este prea vechi și mai trebuie încă un tomograf nou și, după cinci luni de zile, dacă mai rezistă, poate să înceapă și un tratament, care, da, este eficient și dă rezultate mult mai bune decât aveam cu câțiva ani în urmă”, a declarat directorul medical al Institutului Oncologic Bucureşti.

Anul viitor va începe un program pilot de screening finanţat din fonduri norvegiene. Programul se va derula în judeţul Călăraşi, unde se înregistrează cele mai multe cazuri de cancer pulmonar, potrivit RRA.

Recent Posts

Pensionarii care primesc 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani

Noua lege a pensiilor aduce vești bune pentru pensionarii cu mulți ani de muncă în…

20 de minute ago

Cele mai bune anticoagulante naturale. Fluidizează sângele și ajută la prevenirea cheagurilor

Anticoagulante naturale. Cu toții știm cât de importantă este alimentația sănătoasă atunci când vrem să…

50 de minute ago

Când și cum pot fi retrași banii pe care i-ai strâns în Pilonul 2 de pensie

Pilonul 2 de pensie reprezintă una dintre cele trei componente ale sistemului de pensii din…

o oră ago

Cum se simte oboseala de la cancer. Apare în stadii avansate de boală

Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate,…

2 ore ago

Cine va primi o pensie mai mare cu sume cuprinse între 600 și 1600 lei din septembrie

Pensionarii cu mulți ani de muncă vor beneficia de creșteri semnificative ale pensiilor, între 600…

2 ore ago

O conversație banală cu fiica lui i-a distrus căsnicia

Căsnicie distrusă după dezvăluirea unui secret teribil. Un bărbat a avut parte de o surpriză…

3 ore ago

Citeste si: