Categories: Ştiri sănătate

Pacienții oncologici au de acum Codul european de practică în domeniul cancerului

Pacienții oncologici au de acum Codul european de practică în domeniul cancerului. Documentul, lansat de Organizația Europeană împotriva Cancerului, stabilește 10 drepturi generale ale pacienților oncologici și ce ar trebui să aștepte aceștia de la sistemul de sănătate.

Codul a fost realizat în urma colaborării între experți în domeniul oncologiei, pacienți cu cancer și activiști care luptă pentru drepturile pacienților, informează Rador.

Codul european de practică în domeniul cancerului a fost conceput ca un instrument de responsabilizare și o resursă pentru a asigura cele mai bune servicii de asistență medicală disponibile cetățenilor și pacienților europeni. Documentul se concentrează pe informarea și asistarea pacienților cu cancer pentru fiecare etapă a parcursului lor, explică președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia.

Cezar Irimia: Acest Cod european are ca și consecință acces egal la servicii de îngrijire a cancerului, inclusiv dreptul la o a doua opinie, acces la informații despre calitatea și siguranța îngrijirii, cu privire la cercetare științifică și inovare în curs de desfășurare, deci acces pe toate planurile al celor care suferă de această cumplită boală și asistență medicală din partea unei echipe multidisciplinare. Şi noi avem legislație în acest sens, acea echipă numită tumor board, dar din păcate nu prea se practică în toate spitalele, pentru că lipsesc specialiștii, nu că nu este o dorință în acest sens.

De asemenea, directorul Societății Internaționale de Psiho-Oncologie, dr. Dégi Csaba, spune că este nevoie de servicii de suport dedicate supraviețuitorilor, centrate pe adresarea aspectelor psihologice, cum ar fi gestionarea consecințelor tratamentului, confruntarea cu incertitudinea și schimbări ale stilului de viață, gestionarea emoțiilor și a comunicărilor cu cei din jur, informații ce se regăsesc în Codul european de practică în domeniul cancerului.

Recent Posts

Anunț pentru consumatorii de cafea! Uite ce se întâmplă dacă bei una sau două căni de cafea pe zi

Cofeina este revigorantă și stimulantă pentru sistemul nervos central. Este unul dintre cele mai consumate…

28 de minute ago

Medic, despre vitaminele în exces: Consecințele duc la CANCER

Vitaminele care susțin sistemul nervos, necesare? Stres, infecții respiratorii, gripă sau  întărirea sistemului nervos. De…

58 de minute ago

Rinită alergică

Rinită alergică. Care sunt pericolele și cum să faceți față unui nas înfundat sau care…

o oră ago

Pensionarii care trebuie să se prezinte, cât mai repede, la Casa de Pensii. Află despre ce ofertă este vorba

Pensionarii care trebuie să se prezinte, cât mai repede, la Casa de Pensii. Află despre…

2 ore ago

O nouă metodă de transplant ar putea fi aplicată şi în România

În viitor, medicii români ar putea să transplanteze organe de la donatori decedaţi prin „moarte…

2 ore ago

Un supliment extrem de popular poate ajuta la ameliorarea constipației. Cum să alegi ce tip este cel mai bun pentru tine

Supliment popular pentru un scaun bun. Deși sunt eficiente, laxativele pot avea efecte secundare incomode,…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică