Pana la ce varsta da rezultate purtarea aparatului dentar?

Tot mai multe persoane depasesc convingerea ca aparatul dentar este destinat doar copiilor sau tinerilor si iau decizia de a urma un tratament ortodontic la varsta adulta, cand inteleg beneficiile unui zambet frumos si sanatos. Medicii specialisti subliniaza ca aparatul dentar poate aduce rezultatele dorite indiferent de varsta, singurul factor de care trebuie tinut cont fiind sanatatea gingiilor si a osului care sustine dintii. In plus, odata cu avansul in domeniul ortodontiei, aparatul dentar nu mai este de mult inestetic si nici nu mai produce disconfort. Asadar, de ce sa ne resemnam sa avem dintii aglomerati sau nealiniati, cand putem obtine oricand zambetul perfect dorit intreaga viata?

Daca in copilarie fie nu au avut sansa de a purta aparat dentar, fie nu l-au purtat suficient din diverse motive ori nu au fost preocupati de aceasta problema, astazi multi adulti urmeaza tratamente ortodontice. Numarul lor a crescut tot mai mult in ultimii ani, reprezentand la acest moment aproximativ 30-35% din numarul total al pacientilor din cabinetul medicului specialist ortodont.

„Cu toate ca poate dura mai mult timp indreptatea dintilor, tinand cont ca deplasarea lor incetineste pe masura ce imbatranim, rezultatele pot fi excelente chiar si la o varsta mai inaintata. In comparatie cu adolescentii, adultii tind sa fie mai motivati sa respecte sfaturile medicului specialist atunci cand poarta aparat dentar. Disponibilitatea lor de a colabora cu ortodontul reprezinta un mare avantaj in atingerea obiectivelor tratamentului in cel mai scurt timp posibil”, subliniaza doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodont.

Beneficiile tratamentului cu aparat dentar

Unul dintre cele mai puternice motive pentru a apela la aparatul dentar indiferent de varsta este dorinta de a avea un zambet perfect, constienti fiind de importanta lui atat in viata personala, cat si profesionala. Un aspect fizic placut ofera mai multe sanse de promovare in cariera sau de a avea succes la un interviu, mai multa incredere in sine care se transmite celor din jur, facandu-ne mai atragatori. Surprinzator sau nu, 47% dintre oameni observa prima data la cei din jur zambetul si doar 31% observa ochii, 7% hainele si 4% parul.

Desigur ca si implicatiile de ordin medical reprezinta un factor puternic. „Printre numeroasele beneficii aduse de aparatul dentar se numara reducerea riscului de aparitie sau chiar inlaturarea consecintelor inghesuirilor dentare si ale muscaturii incorecte: cariile, care apar datorita dificultatilor de realizare a periajului atunci cand dintii sunt inghesuiti si parodontoza, care apare datorita fortelor anormale suportate de dintii aflati in ocluzie (muscatura) anormala”, a adaugat medicul.

Nu in ultimul rand, purtarea aparatului dentar poate fi necesara pentru a indrepta dintii migrati in urma unor extractii dentare, in vederea realizarii unor lucrari dentare sau implanturi corecte sau chiar pentru a inchide spatiile postextractionale prin deplasarea dintilor cu ajutorul aparatului dentar. Asadar, exista mai multe motive solide pentru a lua in considerare un tratament ortodontic indiferent varsta.

Mai este eficient aparatul dentar la adult?

Dintii pot fi deplasati prin os la orice varsta, insa la adult tratamentul dureaza putin mai mult decat la copil, care are oasele mai moi, mai maleabile. „Cu toate acestea, in mod obisnuit, durata tratamentului ortodontic rareori ajunge la 2 ani, in general fiind de 6-18 luni in functie de gravitatea fiecarui caz in parte. Ceea ce pentru pacient poate parea un caz extrem de dificil, pentru un medic cu experienta poate sa nu reprezinte deloc o problema si tocmai de aceea este necesar un consult de specialitate inainte de a lua orice decizie. Doar specialistul este in masura sa estimeze cat timp va fi necesara purtarea aparatului dentar pentru a obtine rezultatele dorite, sfatul meu pentru cei care isi doresc sa faca acest pas fiind sa nu se descurajeze comparand situatia lor cu cea a celor din jur”, recomanda dr. Mihaela Dan.

Indiferent de varsta si situatia unui pacient in particular, un medic ortodont cu experienta a intalnit si rezolvat cu siguranta de-a lungul anilor de practica cazuri asemanatoare, astfel incat va avea o solutie si pentru acel caz.Tot ce trebuie sa faca pacientul este sa capete curaj si sa faca primul pas spre un zambet frumos si sanatos.

Recent Posts

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

23 de minute ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

o oră ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

2 ore ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

2 ore ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică